• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M. D.

28.12.2016

20:49

KATASTROFALNE PROGNOZE DEMOGRAFA: U Srbiji zbog bele kuge IZUMIRU CELI GRADOVI!

Društvo

KATASTROFALNE PROGNOZE DEMOGRAFA: U Srbiji zbog bele kuge IZUMIRU CELI GRADOVI!

Podeli vest

U mestima poput Crne Trave i Babušnice, ali i u južnom Banatu, uskoro se više neće rađati bebe. U više od 500 srpskih sela već deceniju se nije rodilo nijedno dete. Još pola veka nećemo imati pozitivan prirodni priraštaj, tvrde demografi

U Srbiji će zbog bele kuge uskoro nestati čitavi gradovi, dramatične su prognoze demografa! U mestima poput Crne Trave i Babušnice, ali i u celom južnom Banatu, za nekoliko godina više se uopšte neće rađati bebe, jer u njima uopšte nema mladog stanovništva!

Takođe, crna statistika pokazuje da se u više od 500 srpskih sela već deset godina nije rodilo nijedno dete. Stručnjaci kažu da, ako novoosnovani Demografski savet nešto ne preduzme, u Srbiji još najmanje pola veka nećemo imati pozitivan prirodni priraštaj.

Gase se gradovi

Ministarka Slavica Đukić Dejanović, zadužena za populacionu politiku, potvrđuje da su uočena četiri tipa opština u kojima će zbog loše demografske situacije Demografski savet otpočeti pilot-projekte.

Demografski savet počinje borbu protiv bele kuge sa četiri projekta u četiri različita tipa opština
Slavica Đukić Dejanović,
ministarka bez portfelja

- Najugroženije su opštine poput Crne Trave i Babušnice, u kojima se do 2040. godine neće rađati deca, ako se nešto ne promeni. Drugi tip su one gde su intenzivne migracije, to su uglavnom obodi velikih gradova. Tu imamo lažnu sliku da je natalitet pozitivan, a zapravo se radi o doseljavanju stanovništva sa sela. Treći pilot-projekat biće primenjen u nekim ugroženim opštinama u Vojvodini, a četvrti u srpskim opštinama sa prosečnim natalitetom - napominje Đukić Dejanović.

Demograf Goran Penev tvrdi da trenutno imamo najnegativniji prirodni priraštaj u Evropi i da ova zastrašujuća tendencija traje već 60 godina.

Kritične tačke:

*    Crna Trava
*    Babušnica
*    Kuršumlija
*    Plandište
*    Alibunar
*    Bela Crkva

- Negativan prirodni priraštaj koji smo imali prošle godine najgori je od 1945. naovamo. Prognoze su izuzetno crne i, ako se nešto ne promeni do 2060, u Srbiji će živeti manje od pet miliona ljudi, a godišnje će nestajati po jedan manji grad. Međutim, sve ovo nije od juče, jer se odavno ne rađa dovoljno dece naspram broja umrlih - ističe Penev.

Prema njegovim rečima, ova alarmantna situacija mogla bi biti rešena zahvaljujući novom Savetu za populacionu politiku.

- Nije toliki problem u porodicama koje imaju jedno ili dva deteta, koliko u onim koje nemaju nijedno dete. Da bi se situacija popravila, neophodno je da smanjimo stopu nezaposlenih, da se poboljša kvalitet života, da država podstiče mlade parove na osnivanje porodice. Mislim da će nove populacione mere i te kako pozitivno uticati na stanje u Srbiji, ali su potrebne godine - tvrdi Penev.

Crna Trava
Broj stanovnika kroz godine:

1953: 13,748
1961: 12,513
1971: 9,672
1981: 6,366
1991: 3,778
2002: 2,563
2011: 1,661

Roditelji u problemu

Demograf iz Instituta za društvene nauke Vladimir Nikitović potvrdio je za Informer da je neophodna podrška čitavog društva kako bi neka sela u Srbiji ponovo zaživela i pozdravlja osnivanje Demografskog saveta.

- Prirodno je da ljudi idu tamo gde je život bolji, tako da bi prvo trebalo rešiti infrastrukturno pitanje, da se ljudima obezbede dobri uslovi za život na selu, naročito u južnim krajevima. S druge strane, i u gradovima je sad jako teško roditi bebu, jer vlada takozvana psihološka cena deteta. To znači da roditelji imaju probleme da usklade obaveze rada i roditeljstva. Potrebno je najmanje deset godina da se vide prvi rezultati, a 50 da dođe do pozitivnog prirodnog priraštaja - kaže Nikitović.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
lala

pre 7 godina

Mora biti prazna Srbija kada nam mladost ode iz nje. Obrazovani sa završenim državnim fakultetima ne mogu da dobiju posao od ovih što kupuju diplome i ne izlaze na ispite. Sve dok ne uvedete instituciju pravog konkursa nema nam spasa. Znam prijatelja troje dece mu završilo fakultete čekali 3-4 godine na posao razočarali se sada rade u Nemačkoj i Danskoj. Tamo će zasnovati porodice i ostati eto zašto se prazni i sužava Srbija

somi zajecar

pre 7 godina

samo se pitam kao gradjanin srbije, zasto se kuka na sva usta, da ako se ovakav trend mortaliteta umiranja u srbiji nastavi, da za narednih 40 godina, vise u zemlji srbij inece imati ko da umre.Ko je kriv kriv je prvenstveno narod a onda vlast. pa ko je sada blesav da ima i cuva decu ako se zna da 2/3 srba ne hrane se adekvatno , jedu samo hleba i piju vodu. zivot cine milion stvari a ne dve tri, kakovecina srba misli. kako sadis tako i zanjes stara je izreka.do 2055 godine u srbiji vise nece imati ko da umre.

jokas

pre 7 godina

Samo beograd samo zvezda samo partizan ole ole

Dera

pre 7 godina

Desetine i desetine hiljada mladih sposobnih za potomstvo otislo je iz Srbije , a ovo sto je ostalo " unistava " svoje reproduktivne sposobnoti aktivnostima po splavovima , klubovima , mostovima , poslovnim pratnjama , .............Prepariraju se plastikom , botoksom.........A ovo malo cestitih mucenika radi kod " gazda " od jutra do sutra za sitnis . Ko da se razmnozava ? Jedino penzioneri , a i njima se jedino dize kosa na glavi kakve su im penzije .

Miroljub

pre 7 godina

Predlazem drzavi da odmah pocne sa sopstvenom proizvodnjom dece vestackim putem. I da ih cuva u tim zabacenim mestima. Pare nek obezbedi od ovih koji nece da se razmnozavaju (koji imaju manje od 5 dece po porodici).

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija