• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.01.2017

12:39

(FOTO) SVI SE SEĆAMO SIVOG DOMA! Vaspitno popravni dom u Kruševcu gradi crkvu i još štošta!

Društvo

(FOTO) SVI SE SEĆAMO SIVOG DOMA! Vaspitno popravni dom u Kruševcu gradi crkvu i još štošta!

Podeli vest

Kruševački Vaspitno popravni dom, koji je svojevremeno nazivan i kao Sivi dom, ove godine obeležava 70 godina postojanja. U susret velikom jubileju u ovoj ustanovi je učinjno mnogo, renoviran je veći deo objekata, ostaje još zatvoreno odeljenje, a ovih dana počinje i gradnja novog magacinskog prostora od 1100 kvadrata

Upravnik VP Doma Ivan Mijalilović kaže  da se najveći deo investicija sprovodi učešćem sopstvenih sredstava, a 2016. godine imali su i dve veće donacije, jednu Minsitarstva pravde od 50 hiljada evra, a drugu od Ambasade Japana u vrednosti od 60 hiljada evra.

- S obirom da smo sve kapacitete renovirali, krećemo sa izgradnjom magacin skog prostora koji je igoreo u požaru. Ove godine krećemo i sa izgradnjom  verskog objekta, crkve Svetih filimona. Gradnja će početi odmah posle zime, prvih dana proleća, kako bi jubilej 11. juna dočekali u poodmakloj fazi izgradnje crkve - kaže nam Ivan Mijailović .  

Radojica Barjaktarević

Na planu socijalizacije štićenika učinjeno je dosta, a išlo se i korak dalje, tako je fudbalska ekipa  VP Doma u vrhu tabele u ligi u kojoj se takmiči, a dramska  sek cija je upriličila više humanitarnih predstava.

Ustanova je osnovana 11.06.1947. godine kada su i pristigli prvi maloletnici. Zgrada u kojoj je smešten upravni deo izgrađena je neposredno pred rat kao Kazneni zavod. Bila je opasana visokim zidom, sa malim dvorištem za šetnju. Veći broj prostorija bio je bez vodovoda i kanalizacije. Prvi maloletnici bili su upućeni iz kazneno-popravnih domova, a osim njih u ustanovi su bili smešteni i maloletnici kojima nije bila izrečena vaspitna mera ili kazna, već su zbog delinkventnog ponašanja prihvatani sa ulica većih gradova Srbije, Crne Gore i drugih krajeva tadašnje države.

Radojica Barjaktarević

Tokom prethodne četiri godine renovirani su unutrašnjost upravne zgrade, trpezarija, kuhinja, fiskulturna sala, magacin, bina u amfiteatru, zgrada prijemnog odeljenja,  uredjena je sala za posete, zamenjen krov i obnovljena fasada na školi.

Ova ustanova tretira maloletne izvršioce krivičnih dela sa navršenih 14 godina života (zakonski minimum krivične odgovoraosti), a vaspitna mera se može realizovati do navršene 23 godine života (zakonski maksimum).

Radojica Barjaktarević

Ustanova raspolaže sa kapacitetom za prijem i smeštaj oko 400 maloletnika. U ustanovi boravi  oko 200 štićenika, a  povremeno ovde se angažuje i jedan  broj osudjenih lica , koji se  radno angažuju na režijskim, uglavnom poljoprivrednim  poslovima., koji su prošireni za preko 500 posto, pa ustanova ima svoju ekonomiju.

Radojica Barjaktarević

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Изгледа није све тако "црно" у овој земљи.... - Има и нешто....СИВО...?!

dr za rock and roll

pre 7 godina

Uz svo postovanje veoma tuznih sudbina mnogih koji su tu a i koji jos uvek tu borave je snimljena neverovatno dobra serija 80 tih koju ne verujem da neko nije odgledao a koja u detalje opisuje gorku sudbinu njegovih stanara.- I jeste sivi dom...

Amater

pre 7 godina

BILO JE TO ZIVOTNO ISKUSTVO 80-tih I DALJE SE PRISECAM,BILO JE SVASTA BODEZI,STANGLE,, TUCE,RAD U HALI,BILO JE I RIBA ALI ZA TAKO NESTO MORAO SI DA SE IZBORIS I SA POJEDINIM DOMCIMA ALI I SA STRAZARIMA ,SKOLA ALI I PUNO SPORTA.CRNOGORCI SU BILI SA SIPTARIMA CAK JE VODJA EKIPE BIO SIPTAR A BEOGRADJANI UVEK PODELJENI PRE BI BIO NEKO PROTIV TEBE NEGO STOBOM.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija