• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.01.2017

19:37

LEDENA BARIJERA Mađarski ledolomci zaglavljeni u Daljskoj krivini!

Društvo

LEDENA BARIJERA Mađarski ledolomci zaglavljeni u Daljskoj krivini!

Podeli vest

Od ranog jutra mađarski ledolomci razbijaju led na Dunavu. Početni kilometri od Aljmaša nizvodno prema Erdutu protekli su bez problema ali od podneva ledolomci stoje u Daljskoj krivini

Od 1359. kilometra naišli su naledeni čep, nedaleko od Karavukova, i ostali zaglavljeni u Daljskog krivini. Odatle se od podneva nisu ni pomerili.

I Jektoro 6 i Jektoro 11 su na terenu - dok jedan lomi, drugi pročišćava, kako se led ponovo ne bi stvorio. To je tek sedmi od petnaest kilometara, koliko se potez kroz daljsku krivinu proteže. Debljina leda na pojedinim mestima veća je od metra.

U Vodama Vojvodine kažu da ne mogu da procene koliko će se ledolomci zadržati na tom potezu jer još nije moguće proceniti kolike debljine je led. Takođe ističu da će ostati da rade celu noć jer nemaju pristanište u blizini.

- Stigli su do dela Dunava gde je ledena barijera, gde je ledostaj i počeli su da radu u paru, kako su stigli. Veći ledolomac, snažniji, sa vibra uređajima, odnosno klatnom za ljuljanje, ide prvi, razbija led, slabiji, manji koji mu je pratnja, ide iza njega i taj prolaz koji pravi prvi ledolomac održava prohodnim - objašnjava Vladimir Pajvančić iz Voda Vojvodine.

Tanjug

Ledolomac "Greben" danas je iz Beograda krenuo nizvodno Dunavom, ka Smederevu, da bi se sa brodom-potiskivačem "Bor" u naredna tri dana probio do Tekije. 

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas saopštilo da je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević izjavio da Djerdap nije ugrožen i da će ga "Greben" i "Bor" braniti od leda. 

Srbija ima samo jednog klasičnog ledolomca - "Greben", a "Bor" je potiskivač koji ima jaku mašinu i zato može da radi i kao ledolomac. 

- Od sinoć nam je sitacija manje-više nepromenjena i dalje imamo čepove kod Borovog sela i kod Dalja -rekao je Kovačević.

Kritičan sektor je od Beograda do Kladova, odnosno "Kazana" gde se led zaustavio i gomila se. 

On je istakao da je Ministarstvo saobraćaja u stalnom zasedanju poslednje dve sedmice i da svakodnevno procenjuje stanje. "Situacija nije dramatična, i sve je pod kontrolom", istakao je pomoćnik ministra i dodao da su državni organi juče angažovali dva dodatna ledolomca iz Madjarske. 

- Već smo doneli odluku da se nabavi još najmanje jedan ledolomac, a verovatno dva za sektor od Beograda do Novog Sada, kako više nikada ne bismo imali problem ovakve vrste - naglasio je on.

Ukoliko led porazi ledolomce, potencijalo se u borbu protiv ledenih gromada može koristiti i dinamit, kao što je to bio slučaj dok ledolomaca nije bilo.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Svaki treći učenik učestvuje u tuči bar jednom godišnje
Hronika

Svaki treći učenik učestvuje u tuči bar jednom godišnje

Trećina učenika učestvovala je u tuči bar jednom tokom godine, pokazali su rezultati istraživanja o zdravstvenom ponašanju školske dece u Srbiji u školskoj 2021/2022. godini koje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

16.04.2024

10:58

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija