• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.01.2017

21:21

BOG SE JAVI: Sutra je Bogojavljenje, Srbi plivaju za ČASNI KRST!

Društvo

BOG SE JAVI: Sutra je Bogojavljenje, Srbi plivaju za ČASNI KRST!

Podeli vest

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se u četvrtak 19.januara, kada se širom Srbije organizuju tradicionalna plivanja za bogojavljenski krst

Tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava biće organizovano u Zemunu, a kako je najavljeno, liturgiji u Hramu Svetog oca Nikolaja, litiji i osvećenju Dunava i vađenju krsta prisustvovaće patrijarh Irinej.

Vađenje Časnog krsta biće organizovano i na Starom gradu, kod SRC "Milan Gale Muškatirović", kao i na Adi Ciganliji kod restorana Jezero.

Tanjug

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst biće organizovano širom Srbije i dijaspore. 

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Tanjug

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da duhovna i lekovita svojstva.

Crkve koje poštuju Julinanski kalendar Bogojavljenje obeležavaju 19. januara.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
KiM je Srbija

pre 7 godina

Боже, смилуј се на ову малу Србијицу, земљу страдалничког и поносног народа, заштити све Србе на Косову и Метохији, њима је сада најтеже.

Kosovo je Srbija

pre 7 godina

Zastiti nas koji verujemo u tebe i zastiti one koji kraj nevernika zive. Ziv bio Srbski narod Kosovski!\n

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17