• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.01.2017

00:35

BOG SE JAVI - VAISTINU SE JAVI: Danas je Bogojavljenje, pliva se za Časni krst!

Društvo

BOG SE JAVI - VAISTINU SE JAVI: Danas je Bogojavljenje, pliva se za Časni krst!

Podeli vest

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije će biti organizovana tradicionalna plivanja za bogojavljenski krst

Tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava biće organizovano u Zemunu, a kako je najavljeno, liturgiji u Hramu Svetog oca Nikolaja, litiji i osvećenju Dunava i vađenju krsta prisustvovaće patrijarh Irinej.

Vađenje Časnog krsta biće organizovano i na Starom gradu, kod SRC "Milan Gale Muškatirović", kao i na Adi Ciganliji kod restorana Jezero.

Plivanje za Časni krst biće organizovano danas tačno u podne i u Sremskoj Kamenici kod stadiona FK ''''Fruškogorac'''', a prethodno će u crkvi u tom mestu biti održana liturgija i litija.

Tanjug



Obeležavanje hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst biće održano i u Chupriji, na Velikoj Moravi, bez obzira što je na Moravi mestimično veoma debeo led.

Krst će u reku biti spušten sa mosta na regionalnom putu Jagodina - Ćuprija - Paraćin, a plivači će krenuti iz parka kraj Morave, rečeno je 

Tanjugu u Organizacionom odboru u Chupriji.

Pre toga u mesnoj crkvi biće održana Bogojavljenska liturgija a plivanje će početi posle litije gradom.

Tanjug

Jagodinci će za časni krst plivati, po tradiciji na Bagrdanskom jezeru oko 15 kilometara severozapadno od Jagodine u 12 sati.

Najavljeno je učešće oko 20 devojaka i momaka, članova sprtskih klubova, profesora i studenata fizičke kulture, policije, građana iz Jagodine, Paraćina, Chuprije, Svilajnca, Kragujevca, Batočine, rekao je Tanjugu predsednik Organizacionog odbora Čedomir Vučićević.

Prijava učešća za ovu tradicionlanu manifestaciju Šumadije, Pomoravlja i Resave, koju po običaju prati više stotina građana, traje do pred samo takmičenje, dodao je Vučićević.

informer.rs


Pre samog takmičenje sveštenici Crkvane opštine Svilajnac, kraj jezera, održaće liturgiju i osveštati krst za koji se pliva.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da duhovna i lekovita svojstva.

Crkve koje poštuju Julinanski kalendar Bogojavljenje obeležavaju 19. januara.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija