• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

20.01.2017

10:23

UDAR NA DŽEP VOZAČA! Do kraja godine obavezna PROMENA REGISTARSKIH TABLICA!

Društvo

UDAR NA DŽEP VOZAČA! Do kraja godine obavezna PROMENA REGISTARSKIH TABLICA!

Podeli vest

Njihova zamena će vozače dodatno koštati oko 4.000 dinara

 


Sledeće godine zvanično ističe rok trajanja od sedam godina registarskim tablicama. Njihova zamena će vozače dodatno koštati oko 4.000 dinara.

Pored finanijskih izdataka, vozači će morati da spreme gomilu papira, da popunjavaju formulare i uplatnice i čekaju u redovima.

Ovu promenu predviđa član 55 Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila gde stoji da tablica mora da se promeni kada protekne sedam godina od izdavanja, a nove tablice su počele da se izdaju od 1. januara 2011. godine.

Zavod za izradu novčanica, deo Narodne banke Srbije je mogao da garantuje za funkcionalnost sedam godina jer sedam godina predstavlja garanciju proizvođača folije nanaete na tablicu da će u tom periodu zadržati potrebnu čitljivost, vidljivost i prisustvo zaštitinih elemenata.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da rok za zamenu počinje 1. januara 2018. godine.

- Prilikom zamene izdaju se nove tablice s drugim registarstkim oznakama, nova saobraćajna dozvola i registraciona nalepnica.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta smatra da nema potrebe da ljudi "prolaze mučnu, dugu i skupu proceduru".

- Policija treba da napravi nove tablice i da pozove građane da ih preuzmu, kao kad ih izgubite, na primer. Ne da vam daju tablicu s novim registarskim oznakama i novu saobraćajnu. To je maltretiranje dva i po miliona vozača jer nekoliko njih neće da radi svoj posao - ističe Vujanić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Duško

pre 7 godina

To bi bilo lepo, al samo kad bi bile ispravne prijave boravka. A tek oni što imaju i "naše" i "njihove" tablice.

Levcanin

pre 7 godina

U Svajcarskoj tablice su vlasnistvo vozaca itraju vecito. Tablica , kako svajcarci kazu broj moze da se proda odnosno da se prenese na drugo lice. Moze da se deponuje (ostavi) u policiju na cuvanje ako u jednom razdoblju nemate vozilo. Na primer tablice sa manjim brojevima danas mogu da prodaju i za nekoliko desetina hiljada Svajcaraca. Primera radi tablica ZH-001 kostala bi sigurno najmanje 20 000 franaka. Kod nas osta vecito kad zatrebaju pare menjaj sve Pasosi, LK, saobracajne, vozacke, oruzane listove i ostale knjizice. Srbija oce da bude neutralna, neka prepise Svajcarski zakon koji je primer u svetu.

zika moravac

pre 7 godina

Tako je i u Kanadi.Ne vidim razlog zasto ne bi bilo i u SRBIJI.Em platimo tablice,em nismo vlasnici onoga sto smo kupili,vec moramo da ih vratimo kod odjave vozila,prodaje istog uz pretnju fa ce mo biti kaznjeni ako to ne ucinimo.Ono sto si platio-kupio-to je tvoje.

Goran

pre 7 godina

Ovo je maltretiranje građana sa komplikovanim propisima. Ako dotična firma nemože da garantuje vek tablicama više od 7 godina, onda promenite firmu za drugu. Ali u državi Srbiji je parola zašto sve jednostavno kad možemo komplikovano!

vozac

pre 7 godina

otimanje para,.....ili oni što ovo smišljaju nemaju mozga da to urade jednom zauvek.

Momčilo

pre 7 godina

zaboravili ste da kažete da promenu tablica mora da uradi samo onaj kome ističe 7 godina od dana kada je tu tablicu preuzeo i stavio na auto. Ako je neko prošle godine kupio i stavio tablicu onda ne mora da je ove menja nego nakon 7 godina !

XXL

pre 7 godina

Opet 'preregistracija'. No dobro ne smem više od toga da komentarišem al' užasi nam tek slede ...

vlada

pre 7 godina

Ovoga se treba samo setiti - kako oteti novac BEZPOTREBNO, gradjanima koji poseduju vozilo! Zašto bi neko, ko je kupio auto 2016. morao da menja tablice /nedorečeno/, zašto bi neko ko je "garažirao" auto, i prešao malo kilometara, menjao skoro nove tablice, kakva "folija", kakva vidljivost, ili je možda neki ugradjeni "čip" u pitanju!? Bolje bi bilo da zaustavljate i kažnjavate vozila sa "musavim" tablicama kojih je u ovo vreme bar polovina na putevima! Ne radi se tu o nikakvoj "bezbednosti" već o bezpotrebnom maltretiranju i uzimanju novca! Uostalom, testirajte tablice, pa koje su oštećene neka se menjaju! Kad završimo sa zdr. knjižicama, onda krug ide iz početka - lične karte se menjaju od 2018. u "zelenu" plastiku i to će da košta .... BRAVO!

Nikita

pre 7 godina

Od plate i penzija, koje su nam umanjili, ostaje za zivot, iz meseca u mesec, sve manje. O poskupljenjima saznamo tek u prodavnicama, u medijima se o tome vecinom cuti. Svaki mesec zivimo sve teze. Brojni nameti se mnoze i pitam se odakle vise misle da placamo bilo sta kada nemamo ni za zivot? Platimo rezije, namete i ne ostaje nista. Da li je to bolji zivot?! Cenim trud vlade ali iskreno, ne osetim da zivim bolje, naprotiv, svaki naredni mesec je sve veca muka za prezivljavanje. Nesto ocito ne ide kako je trebalo.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija