• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika/Informer.rs

20.01.2017

21:35

MINISTARSTVO ODBRANE UPOZORAVA: Ko se ne prijavi u vojnu evidenciju rizikuje novčanu kaznu ili dva meseca zatvora!

Društvo

MINISTARSTVO ODBRANE UPOZORAVA: Ko se ne prijavi u vojnu evidenciju rizikuje novčanu kaznu ili dva meseca zatvora!

Podeli vest

Ministarstvo odbrane od Nove godine uvodi u vojnu evidenciju mladiće rođene 1999. godine, koji tokom 2017. postaju punoletni, kao i one starije koji iz bilo kog razloga nisu izvršili tu obavezu

Upis u vojnu evidenciju obavlja se u svim centrima Ministarstva odbrane pri lokalnim samoupravama (nekadašnji vojni odseci), radnim danima od devet do 15 časova.

Sa sobom treba poneti ličnu kartu ili drugi dokument na osnovu kojeg se može utvrditi njihov identitet. Državljani Srbije koji žive u inostranstvu treba da se obrate ambasadama ili konzulatima Srbije. Iako je reč o proceduri koja se sprovodi svake godine, ovog puta ona je privukla pažnju javnosti jer se u poslednje vreme sve češće govori o mogućnosti za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka.

SRBIJA VRAĆA OBAVEZNI VOJNI ROK: 70 odsto građana podržava tu ideju, evo šta kaže ministar Đorđević!

U Ministarstvu odbrane su izričiti: uvođenje u vojnu evidenciju ne znači odlazak u kasarnu, odnosno služenje vojnog roka. Ali, nisu u pravu ni oni koji su, kada je pre nekoliko godina suspendovano obavezno služenje vojnog roka, zaključili da više nikad neće imati bilo kakav dodir sa sistemom odbrane. 

- Uvođenje u vojnu evidenciju je danas, kada postoji isključivo dobrovoljno služenje roka, jedini kontakt mladića na koje se ovo odnosi sa vojskom - kaže načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Petar Bošković.

Kazna do 50.000 dinara ili 60 dana zatvora

Do kraja februara na snazi je opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, koji je Ministarstvo odbrane "pokrilo" i odgovarajućim spotom koji se može videti na njihovom sajtu, a posle toga slaće se pojedinačni pozivi onima koji se nisu odazvali. Nadležni ističu da nema razloga za izbegavanje upisa u vojnu evidenciju, ali i upozoravaju da, pošto je reč o zakonskoj obavezi, propisane su i kazne za neodazivanje.

Reč je o prekršajnoj odgovornosti zbog kršenja Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, za šta je zaprećena kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana. Bošković kaže da neće biti sankcionisani mladići stariji od 1999. godišta, koji nisu uvedeni evidenciju, ako se sada odazovu na opšti poziv. Onima koji nisu upisani, Ministarstvo odbrane ne može izdati uverenje o regulisanoj vojnoj obavezi (u šta spada upis u vojnu evidenciju), a koje je neophodno za ostvarivanje nekih prava.

(VIDEO) SRBIJA JAČA VOJSKU U 2017.: Za vojnike najmodernije naoružanje, uz MIG-ove, orlovi i laste!

Pri upisu, mladići se izjašnjavaju i da li su zainteresovani za dobrovoljno služenje vojnog roka koje traje šest meseci. Zainteresovanima za oblačenje uniforme, odlazak u kasarne i vojničku obuku ovo se omogućava uz, ako to žele, kasniju mogućnost zasnivanja radnog odnosa u Vojsci Srbije. Detaljnije informacije o uvođenju u vojnu evidenciju mogu se pronaći na sajtu Ministarstva odbrane (deo Obaveze odbrane), gde se mogu preuzeti Upitnik za uvođenje regruta u vojnu evidenciju, kao i Prijava podataka o regrutu vojnom obvezniku koja se odnosi na mladiće koji žive u inostranstvu.

Beta

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
lilit

pre 7 godina

"Bravo za mozgove", znači ko ima para da plati kaznu oslobođen služenja vojske, a gulija opet da ratuje za tajkune, pevače, fudbalere, političare.....

ela

pre 7 godina

Moj sin se javio i jako mi je žao, pre bih platila 50.000,00 nego da ide u vojsku. Kako npr jedna Mađarska posle ukidanja obaveznog vojnog roka može da plaća pošteno profesionalne vojnike a mi ne možemo? Mi sve radimo naopako i stalno se vraćamo unazad. A ovaj Lazanski mi strašno ide na živce sa pametovanjem. Bolje bi bilo da razmišljate malo o tome da ne oterate decu iz Srbije, a ovaj potez kako vidim neće pomoći. Pitam se samo ko će vam ići u vojsku?

Lala iz Banata

pre 7 godina

Што зајебавате ту омладину...? Прво донесете анту-уставан Закон... А онда уредбом Владе - исправљате "криву -Дрину".....? Дајте да једаред постанемо НОРМАЛНО УРЕЂЕНО ДРУШТВО, које прво: Законом зна шта хоће....А онда: Има довољно новца да спроведе, то што законом хоће....!! Уместо да младићи долазе у Војни Одсек, зашто Војни Одсек - не би дошао младићима...? Логичније је.... Није школа далеко...Ваљда нисте заборавили где се налазе школе...? Два - Три плаката....и закажете дан доласка у школу...И урадите посо...- на обострано задовољство....!! Уместо што... - зајебавате народ....!!

deki

pre 7 godina

necu da je sluzim,necu da se upisem u evidenciju, a necu da platim nista,

Dragan

pre 7 godina

Hoćeš, hoćeš, hoćeš. Ni Nišlije nisu plaćale dažbine pa sad kukaju. Tako ćeš i ti kad shvatiš da država mora da se poštuje. To važi svuda u svetu važiće i kod nas

milos

pre 6 godina

Па да,само још да те пита неко јел оћеш,мрш у војску говедо

Starovernici

pre 7 godina

Prvo totalno promenite vlast iz 90 tih pa se onda javite

XXL

pre 7 godina

Ovde je dosta nedorečenog Ovim mladićima. Ako je po novom Zakonu o oružju za puko držanje oružja potrebno lekarsko uverenje da je neko zdrav u glavu postavlja se pitanje da li ti momci treba prvo da izvade lekarsko uverenje pa da se jave da se 'preregistruju' ili je za 'topovsko' meso dovoljan i pečat veterinara?

ljuba

pre 4 godine

Prvo pohapsite one sto su ukinuli vojni rok a ne da snjima raspravljate u skupstinu. Njihova deca se skoluju na zapadu ne sto su pametna nego sto su im roditelji obezbedili pljackajuci ovu zemlju.Ja sam izasao devedeset prve iz Slovenije - Novo Mesto. Koliko je momaka ostalo u toj Sloveniji i nikom nista.Imam tri sina i kad mi je drzava bila najpotrebnija da izvedem decu na put ona mi daje otkaz kao tehnoloski visak i to kao hranilac porodice. Kako kome sune tako menja zakon dodju jedni ukinu vojni rok drugi vrate,nemojte vise da zajebavate ovaj napaceni narod.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija