• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

20.01.2017

23:33

STRUKOVNO UDRUŽENJE APELUJE: Hitno sprečiti napade na policajce!

Društvo

STRUKOVNO UDRUŽENJE APELUJE: Hitno sprečiti napade na policajce!

Podeli vest

Strukovno udruženje policije (SUP) “Dr Rudolf Arčibald Rajs” uputilo je večeras apel najvišim državnih funkcionerima da što pre budu preduzete konkretne mere kako bi se zasutavili napadi na policijske službenike prilikom obavljanja redovnih poslova, kao što je to u petak uveče bio slučaj u Beogradu, a nešto ranije i u Požarevcu i Novom Sadu

Policijski službenik M.N. povređen je večeras kada ga je u jednoj kladionci u Barajevu, prilikom obavljanja redovnih dužnosti u potorničkoj patroli, napao nožem M.K. (42.).  Napadač je zahvaljujući hrabrosti i prisebnosti ranjenog policajca savladan i uhapšen, saopštio je MUP Srbije.

- Napadi na policajce su sve češći , a posledice sve teže. Kada se neko lice odluči na napad na uniformisanog policajca koji kao takav jasno i nedvosmisleno predstavlja državu i simbolizuje zakon, red i društveni poredak, jasno je da takva individua sama po sebi predstavlja opasnost za svakog građanina i javnu bezbednost – navode u ovom udruženju.

KRVAVI OBRAČUN U KLADIONICI: Nožem izbodeni policajac uspeo da savlada napadača!

Oni dalje kažu da  smo svedoci tragičnih događaja i situacija da se rutinska intervencija ili asistencija policijskog službenika pretvori u tragediju sa najtežim ishodom.

- Pojave i realnost blage kaznene politike i Krivičnog zakonika, te blage pravosnažne presude za krivična dela sa elementima nasilja i napadima na ovlašćena službena lica, tužioci koji ne sprovede adekvatne mere propisane Zakonikom o krivičnom postupku sa jedne strane i policija sa zastarelom, nefunkcionalnom opremom, političkim, nestručnim i neobučenim kadrom sa druge strane, recept su za ovakve slučajeve i očekivani su sled događaja.

Public

Ovakva kaznena politika i sve gore navedeno samo ohrabruje izvršioce koji se sve češće odlučuju za izvršenje natežih krivičnih dela,  pa čak i na pokušaje ubistva policajaca – kaže za Informer Nenad Ljubišić, predsednik SUP „Rudolf Arčibald Rajs“.

Poražavajući je podatak da je u periodu od 2000.  do aprila prošle godine   evidnetirano preko 23. 600 krvičnih dela koja su izvršena nad policijskim službenicima prilikom obavljanja profesionalnih poslova, da je 13 policajaca ubijeno, dok je lakše i teže povređeno 3.960 policijskih službenika.

 - Apelujemo, pre svega, na predsednika Vlade gospodina Aleksandra Vučića, na ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića i ministra pravde gospođu Nelu Kuburović, da  iznađu rešenje i tako spreče dalje  stradanje policijskih službenika - zaključuje Ljubišić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pravda za narod

pre 7 godina

A pravda za narod? Stalno zloupotrebljavaju svoj polozaj i terorisu ovaj jadan narod koji puni budzet da bi oni primali plate! Sramota je da jos i budu zrtve!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija