• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: express.hr

26.01.2017

22:17

(VIDEO) ČETNICI U LOVU NA TITA HTELI DA PROMENE ISTORIJU: Josip Broz ipak uspeo da preživi NEKOLIKO ATENTATA!

Društvo

(VIDEO) ČETNICI U LOVU NA TITA HTELI DA PROMENE ISTORIJU: Josip Broz ipak uspeo da preživi NEKOLIKO ATENTATA!

Podeli vest

Četnička emigracija u Sjedinjenim Državama nekoliko puta je pokušala da ubije Josipa Broza Tita

Jedan od neuspelih atentata izveden je za  vreme Titove posete Džonu Ficdžeraldu Kenediju. Pokušaj atentata se dogodio u Njujorku 1963, za vreme posete koja je trajala od 16. do 25. oktobra. Najpoznatiji u brojnoj legiji neuspešnih atentatora bio je Nikola Kavaja, Srbin sa Kosova poznat kao “lovac na Tita”.

On je potrošio dobru polovinu života organizirajući “sačekuše” za Maršala. Nema gde ga nije bilo: vidimo ga u Kamp Dejvidu, iza nekog zida; u Viliamsburgu se maskira u sveštenika, ali ni tu nema uspeha pa 1979, planira da otme avion, kako bi se njime zabio u Centralni komitet. Ali, nijedan od tih pokušaja nije uspeo.

printscreen

- Tito je bio drumski razbojnik. Upropastio je srpski narod. Da sam ga ubio, bilo bi mi dosta da poživim i dve sekunde - rekao je Kavaja, ali jedino što je uspeo je da odsluži 18- godišnju robiju.

Radoš Stevlić, poslednji atentator na Tita, odležao je u Arizoni deset godina zbog iste aktivnosti.

Informer

U beogradskoj Politici, rekao je: “Kao i moji saborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje da vlada Srbijom. Sa druge strane, bio sam svestan da po našoj veri nemam pravo  da čoveku oduzmem život.

I možda je bolje što se sve završilo kako i jest. I da smo ga tada likvidirali, ništa se ne bi promenilo”.

Jutjub

Stevlić je Tita pokušao da ubije u Meksiku, Filadelfiji i Vašingtonu. Sreća je po komunističkog vođu, što se nije šetao po travnjacima ispred Bijele kuće, jer bi tamo bio nezaštićen.

Ali, on je u Beloj kući bio rado viđen gost: tretiran je kao legenda Drugog svetskog rata pa su ga u Vašingtonu primila tri američka predsednika.  Zadnji, Džimi Karter, Tita je nazivao radi spoljnopolitičkih saveta.

Josip Broz učestvovao je tako i u kreiranju američke spoljne politike. Desničar Nikson toliko je cenio Tita da je za vreme posete Hrvatskoj otišao i do Kumrovca, kako bi video kuću u kojoj se Broz (navodno) rodio.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
BALSA

pre 7 godina

KAVAJE SU SA CETINJA , OTUDA SU NASELILE METOHIJU.

Dejan

pre 7 godina

Pogledajte film,HBO tv je snimila ,,Hjustone imamo li problem,,.Pa cete zakljuciti koliko su ga voleli pogotovo Nikson.

veselin

pre 7 godina

Tita će uništiti ISTINA o njemu dakle ubijen je !!!

Duško

pre 7 godina

Još jedan veliki "patriota" rasprodao šiptarima nasleđeno imanje, sa Kosmeta pobegao kao zadnji kokošar a sad drži mitinge o junaštvu.

Lovac

pre 7 godina

Dosta šepavog špijuna ! Smrt fašizmu zivjela SrbiJA !!!!

vlada

pre 7 godina

....pisati o srpskom "šljamu", gde su četnici "samo hteli" da ubiju Tita, je besmislica i popunjavanje prostora, pogotovo što je ta tema, kroz raznorazne hronike - odavno "sažvakana"! To je bila NEMOGUĆA misija za emigrante, i nedosanjani san!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija