• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.01.2017

11:13

KUSTURICA predstavlja ISTINU O JASENOVCU u Njujorku!

Društvo

KUSTURICA predstavlja ISTINU O JASENOVCU u Njujorku!

Podeli vest

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta u petak će u Njujorku biti otvorena izložba "Istina o Jasenovcu - pravo na nezaborav"

 


Otvaranju će prisustvovati delegacija iz Srbije i preživeli logoraši, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu.

Logoraši i članovi delegacije iz Srbije prisustvovati centralnoj ceremoniji u UN, a obeležiće i Dan Svetog Save, 27. januar, kada će biti otvorena izložba, najveća postavka o Jasenovcu ikada do sada viđena u inostranstvu.

Izložbu "Istina o Jasenovcu-pravo na nezaborav", na kojoj će biti izloženo 180 panoa sa tekstovima Međunarodne Ekspertske grupe istoričara, 25 skulptura vajara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković i 21 crtež slikara Dragana Jelovca, foto zid Vukice Mikače, autentični predmeti Memorijalnog centra Donja Gradina, knjige, projekcija filmova: "A bogovi su ćutali" i "Šaulov sin" organizovali su instituti za holokaust iz Izraela i za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Izraela. 

Na njoj će biti izložena građa iz arhiva Izraela, Nemačke, SAD, Italije, Norveške, Srbije, Republike Srpske i Hrvatske. 

Direktor Međunarodne Ekspertske grupe istoričara za pripremu 180 panoa izložbe je profesor Gideon Grajf, glavni istoričar Holokausta i ekspert za Aušvic Institut za Holokaust-Šem Olam iz Izraela. 

Umetnički direktor Izložbe je Emir Kusturica, ambasador UNICEF, direktor Andrić Instituta i potpisnik Memoranduma o saradnji srpske i jevrejske akademske zajednice i dijaspore. 

Promoteri kampanje "Jasenovački nezaborav" su istoričari iz sedam zemalja i javne ličnosti poput primadone Beogradske opere i narodnog poslanika Jadranke Jovanović, Ane Sofrenović, ambasadora UNICEF, Vjere Mujović Prajs, navelo je ministarstvo. 

Prezentovanju izložbe su se pridružili i Institut Šem Olam i humanitarna organizacija 28. jun.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
banat1952

pre 7 godina

Bravo gospodine Kusturica, ovime ste uradili vise nego sve nase vlade od kraja rata pa do sada. Dosta je bilo izvinjavanja.

milica

pre 7 godina

Kusta pod hitno da napravi film o Jacenovcu ,Oskar mu ne gine

Ivana

pre 7 godina

Ja imam samo jednu primedbu Kusturisi a to je da opere kosu i da se okupa, izgleda kao iz logora

Kusto je jedan od malobrojnih

pre 7 godina

....koji zasluzuje iskreno postovanje i podrsku! Kusto - ziv i zdrav nam bio - do veka!

Sudija

pre 7 godina

Odmah pripremiti Deklaraciju o genocidu nad Srbima a protiv Hrvata i Bosnjaka koji su bili aktivne ustase u vrijeme NDH i ubili preko milion Srba tako da sa njima rascistimo i pitanje genocidnosti. Za podrsku Deklaracije imat cete sve clanice UN.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija