• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.01.2017

11:33

KAD KAŽE BRAT, RUS MISLI NA - SRBINA: Kusturica uručio nagrade Andrićgrada Kovačeviću i Prilepinu

Društvo

KAD KAŽE BRAT, RUS MISLI NA - SRBINA: Kusturica uručio nagrade Andrićgrada Kovačeviću i Prilepinu

Podeli vest

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica uručio je sinoć u Andrićgradu nagradu "Ivo Andrić" dramskom piscu i akademiku Dušanu Kovačeviću i ruskom piscu Zaharu Prilepinu

Kovačeviću je nagrada dodeljena za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko delo "Hipnoza jedne ljubavi", a Prilepinu za roman "Obitelj" i knjigu pripovedaka "Sedam života".

- Mojim rukovanjem sa Emirom Kusturicom, danas su se ovde sreli Andrić i Dostojevski. Ne kažem ovo zato što smatram sebe tako i toliko velikim, ali, moj stisak ruke danas ovde donosi toplinu i duh ruskih klasika - rekao je Prilepin primajući nagradu koju Andrićev institut dodeljuje već drugu godinu.

Prilepin je kazao, kako prenosi sajt "Iskra", da je u Andrićgrad došao iz Donjecka i da su mu na polasku, njegovi drugovi borci rekli: "Pozdravi našu braću Srbe". 

- Rusi vole mnoge narode, ali nikad, recimo, neće reći pozdravi braću Francuze ili pozdravi braću Poljake. Kad kaže ''brat'', Rus misli brat Srbin - istakao je Prilepin.

iskra.co/S. Gavrić

Nagrada Andrićevog instituta uručena je i Dušanu Kovačeviću.

- Izuzetna mi je čast što sam danas u ovom zdanju koje smatram nacionalnim. Ovakvo čudo ne postoji nigde na svetu da je čitav grad sagrađen u čast jednog od najvećih pisaca 20. veka. Samim tim ova nagrada mi je veoma važna i nema tog pisca čije bi ime mogla da nosi jedna ovakva nagrada, a čije bi mi ime moglo biti draže, željenije od imena Ive Andrića - rekao je Kovačević primajući priznanje.

iskra.co/S. Gavrić

On je naglasio da je nagrada "Ivo Andrić" kao zlatna značka naše književnosti.

- Odrastao sam na pričama, pripovetkama, romanima Ive Andrića, kao i tadašnje generacije, bez ovih tehnoloških čuda, među ljudima koji su čitali, i uvek mi je posebna bila knjiga ''Znakovi pored puta'' i ona uvek stoji pored mene. Kad god hoću da pročitam nešto mudro, uzmem tu knjigu - rekao je Kovačević zahvalivši na nagradi.

Obrazlažući odluku žirija da dodeli nagradu Prilepinu, profesor Jovan Delić rekao je da on nastavlja tradiciju velikih ruskih pisaca od Tolstoja do Solženjicina.

- Andrićeva nagrada Prilepinu promoviše ovu nagradu kao međunarodnu književnu činjenicu - rekao je Delić.

iskra.co/S. Gavrić

- Prilepina su neki prestali da vole zbog Donjecka i Novorusije, a počeli su da ga vole zbog njegovog neverovatnog pripovedačkog duha. Kažu za njega, takve pripovedačke majstorije izvodio je u svoje vreme Hemingvej. Njegovom pričom deluje magija, on je došao iz Rusije, a tamo ljudi ništa ne rade sa pola snage. On svojim delom obnavlja vrhunski duh ruske književnosti - reči su člana žirija Želidraga Nikčevića.

Prilepin je uzvratio da mu je ovo prva međunarodna književna nagrada.

- Veoma je važno da je od srpskog naroda, kao što je i Orden družbe Putina Kusturici - orden bratu - dodao je Prilepin.

U obrazloženju žirija za nagradu Dušanu Kovačeviću stoji pored ostalog da je on vodeće ime srpske drame, "jedan od najvećih evropskih smehotvoraca".

- Njegove drame su remek dela sa izuzetnim statusom kod publike. Podigao je srpsku gorku komiku na najviši nivo - ocena je žirija nagrade "Ivo Andrić".

Iako je ranije najvljeno, dodeli nagrade "Ivo Andrić" nije prisustvovao predsednik Repbulike Srpske Milorad Dodik.

- Nagradu dodeljujemo već drugu godinu uz zahvalnost Miloradu Dodiku koji iz predsedničkog budžeta godinama podržava kulturu. Danas smo ovde čuli mnogo i emotivnih i poučnih stvari od dobitnika nagrade, a ono što neki danas čine Andriću, več odavno je zapisano na stranicama njegovih knjiga, oni mu čine zlo. On jednostavno nije, niti može biti nacionalista, treba samo čitati njegove knjige - rekao je Kusturica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srb

pre 7 godina

Све честитке легендарном Душану Ковачевићу и предивном руском писцу и српском брату Захару Прилепину.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija