• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dopisnica Bete/Informer.rs

30.01.2017

09:21

KOVAČKI ZANAT PONOVO U MODI! U Beloj Palanci se kuje sve, od noževa, sekira, preko ašova i burgija!

Društvo

KOVAČKI ZANAT PONOVO U MODI! U Beloj Palanci se kuje sve, od noževa, sekira, preko ašova i burgija!

Podeli vest

Posle više od decenije pukog preživljavanja, kovačke radionice u Beloj Palanci poslednjih godinu-dve imaju sve više posla

Udarci čekića o nakovanj mogu se čuti na svakom koraku jer ovo mesto sa svega 8.000 stanovnika ima čak 50 kovačkih radnji.

Kovačkim zanatom u Beloj Palanci bave se isključivo Romi koji umeće prenose s kolena na koleno. 

Belopalanački kovači ističu da su njihovi preci tim poslom počeli da se bave još pre pet vekova i da od njih nema boljih majstora još iz jugoslovenskih vremena. 

Liča Koskić (54), kovač iz Bele Palanke, rekao je za Betu da se kovački proizvodi iz tog mesta sada prodaju na veliko, širom Srbije, najviše u Nišu, Beogradu, Kruševcu. 

- Naši proizvodi nemaju 'vek'. Dobro iskovana sekira može da se koristi i po sto godina, a da joj ništa ne fali - rekao je Koskić.

ZANATLIJE PROČITAJTE OVO PAŽLJIVO: Ministarstvo deli subvencije u iznosu od 1,3 miliona dinara!

Aca Ličić (74), jedan od najpoznatijih belopalanačkih kovača, kaže da su noževi, sekire, ašovi, burgije, motičice, neki od proizvoda po kojima su ovdašnje radionice na glasu. 

Ličić ističe da se kovačkim zanatom u Beloj Palanci bave čitave romske porodice, a to je slučaj i sa njegovom. 

- Kovač je bio moj otac i nas petoricu sinova je naučio zanatu. Ja sam penziju stekao kao knjigovođa, ali i dan-danas radim u kovačkoj radnji. Moj sin je zaposlen u jednoj firmi firmi, ali takođe je pored mene naučio kovački zanat - kazao je Ličić.

- Naša deca već sa šest godina počinju da uče zanat. Nikad neće da se uhvate za gvožđe, a da prethodno ne pljunu na njega, da vide da li je vruće. To je prva stvar koju nauče kad uđu u radnju - istakao je Ličić. 

U kovačkim radnjama, dodao je Ličić, nekada se sve ručno radilo, nije bilo pneumatskih čekića, te su često žene morale da pomažu svojim muževima. 

- Posao je težak, bučan i prljav, ali je zahvalan jer može da se zaradi. Zahvaljujući tom poslu, mnoge porodice su napravile kuće i iškolovale decu - rekao je Ličić. 

Romi iz Bele Palanke, dodao je, nekada su imali svoje redovne mušterije u selima, kojima su jednom godišnje prodavali svoje proizvode. 

- Te mušterije su se zvale 'žitne' jer su alate i druge kovačke proizvode plaćale u žitu, kukuruzu, siru - rekao je Ličić. 

Ali, sa zamiranjem sela u Srbiji, opala je i tražnja za poljoprivrednim alatkama. 

Poslednjih godina, kazao je on, ima ljudi koji se vraćaju selu i poljoprivredi, pa se i proizvodi kovača sve više traže. 

Ličić je rekao da se  za budućnost  kovačkog zanata u Beloj Palanci ne treba da brine, iako se mladi Romi sada školuju za druge poslove, i uglavnom zapošljavaju kao vozači, bageristi, metalski radnici.

- Svi su oni pored očeva naučili kovački zanat i znaju da rade, a znaju i da, kao što nema hleba bez motike, nema ni hleba bez čekića - istakao je Ličić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Peca

pre 7 godina

Bas bih voleo da mi is kuju jedan samurajski mac zvani kathana ako uspeju kupicu ga a redakciju molim da im da moj e-mail

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija