• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.02.2017

10:37

BLAGOJEVIĆ: Tender za KCS u februaru, radovi na proleće!

Društvo

BLAGOJEVIĆ: Tender za KCS u februaru, radovi na proleće!

Podeli vest

Tender za izvođača radova na rekonstrukciji Kliničkog centara Srbije u Beogradu biće raspisan u februaru, a građevinski radovi mogli bi da počnu na proleće, izjavio je danas direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević

On je za TV PInk pojasnio da je projektna dokumentacija završena, da se finalizuju poslednji detalji sa Evropskom investicinom bankom, koja finansira projekat rekonstruikcije četiri klinička centra u Srbiji.

Rekonstrukciji KCS podrazumeva izgradnju novog dela zgrade, dok će radovi u drugoj fazi obuhvatati sanaciju postojeće zgrade sa deset spratova od kojih su samo prva dva u funkciji.

Blagojević je pojasnio da je projekat za rekonstrukciju četiri klinička centra dogovoren 2006. godina, ali da do danas nije realiozovan. za kašnjenje od 11 godina Srbija ne plaća penale, jer je na početku postignut dogovor da se penali plaćaju samo za povučena sredstva.

Osim velikih kliničkih centara u Beogradu, NIšu , Kragujevcu i Novom Sadu, Blagojević kaže da će se raditi rekonstrukcija i modernizacija i svih manjih zdravstvenih ustanova uključujući i seoske ambulante.

Procenjena vrednost za građevinske radove na izgradnji novog dela KCS je više od 90 miliona evra, a Blagojević naglašava da će investicija uz opremanje i rekonstrukciju stare zgrade biti više stotina miliona evra.

Blagojević kaže da je rekonstrija KC Niš pri kraju kada su u pitanju građevinski radovi i da je na proleće očekuje kraj radova.

- Tokom proleća raspisuju se javne nabavke i za KC u Novom Sadu, a krajem leta, početkom septembra javne nabavke i za KC Kragujevac. Ove godine mogli bi da imamo izvođače za sva tri objekta, a da bi radovi trebalo da počnu na dva objekta u Beogradu i Novom Sadu - precizirao je Blagojević.

Podseća da će se osim kliničkih centara raditi i Univerzitetska dečja bolnica u Tiršovoj, da će se rekonstrusati postojeće objekat i gradi potpuno nov objekat.

Razmatra se, pojašnjava, i premeštanje porodilišta GAK Narodni front na novu lokaciju na Novom Beogradu.

- Zgrada ovakva kakva je nije uslovna. Ona nije rađena da bi bila porodilište, imate problem sa parkingom, zagađenjem, problem sa unutrašnjik uređenjem. Ozbiljno se razmatra ideja da se ta zgrada preseli na drugu lokaciju, a uzimamo u razmatranje da to bude na Novi Beograd. Javno porodilište ne postoji na teritoriji te najveće opštine - pojašnjava on.

Deo obnove i izgradnje zdravstvenih ustanova u Srbiji finansira Razvojne banke Saveta Evrope.

- Sa Razvojnom bankom Saveta Evrope postignut je dogovor o rekonstrukcija stare zgrade Tiršove i izgradnja nove zgrade, obezbeđeno je finansiranje i za Kliniku za neurohirurgiju i KC Dragiša Mišović, za izgradnju potpuno nove zgrade kardiovaskularne klinike Dedinje i za potpuno modernizaciju pedijatrije KC Zemun - pojašnjava Blagojević.

Za premeštanje zgrade GAK Narodni front i Onkologiju 2, pregovori sa tom bankom su u toku.

- Ne radi se o novim zaduženjima osim za Tiršovu dva. Za sve ostalo već imamo novac iz drugih projekata gde ćemo samo uraditi uz saglasnost banke za prenamenu - zaključio je Blagojević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17