• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

02.02.2017

22:29

FONDACIJA TIJANA JURIĆ: Nasilje nad decom na internetu je sve prisutnije i u Srbiji!

Društvo

FONDACIJA TIJANA JURIĆ: Nasilje nad decom na internetu je sve prisutnije i u Srbiji!

Podeli vest

Fondacija Tijana Jurić će u narednih pet meseci edukovati učenike 40 škola u Srbiji o pravilnom korišćenju interneta kroz projekat "Bezbedni na internetu - bezbedni u životu"

Kako je najavljeno, edukaciju će proći ukupno 1.000 učesnika - 800 dece osnovnoškolskog uzrasta i 200 nastavnika i roditelja.

Podršku projektu, kako je saopšteno iz te Fondacije, pružilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, prepoznavši ga kao dobar način da se deci pruže informacije kako bi lako prepoznali i prijave opasnost na internetu.

-Zajednički cilj nam je da radeći na edukaciji, zapravo radimo na prevenciji i zaštiti naše dece prilikom korišćenja interneta, jer ne postoji virtuelna stvarnost. Sve što se dešava na društvenim mrežama, i sve ono što deca čine koristeći savremene tehnologije, ponekad ima velike, tragične i ozbiljne posledice u stvarnosti i po njihove živote - rekla je državna sekretarka Tatjana Matić.

Ona je dodala da će ministarstvo za tri nedelje otvoriti nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, odnosno kol-centar koji će predstavljati prvi institucionalni vid pomoći i podrške žrtvama zlostavljanja i uznemiravanja na internetu.

agencije

Osnivač Fondacije Igor Jurić istakao je da je nasilje na internetu pojava koja beleži rast u poslednjih pet godina. 

- Deci kroz naše edukacije dajemo realne primere zlostavljanja i zloupotreba na internetu koje su se desile u Srbiji, kako im ne bismo stvarali lažnu sliku da se loše stvari dešavaju ''nekome i tamo negde''. Pričamo im kako su prošli njihovi vršnjaci i tada celu problematiku shvataju ozbiljnije - rekao je Jurić, a saopšteno je iz te Fondacije.

Projekat će se sprovoditi do 30. juna, a Fondacija Tijana Jurić nastaviće da se bavi edukovanjem dece i prevencijom nasilja na internetu kroz svoje standardne programske aktivnosti i nakon tog datuma.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija