• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

04.02.2017

18:01

STOP VRŠNJAČKOM NASILJU: Roditelji će plaćati kaznu 100.000 dinara zbog dece nasilnika!

Društvo

STOP VRŠNJAČKOM NASILJU: Roditelji će plaćati kaznu 100.000 dinara zbog dece nasilnika!

Podeli vest

Roditelji čija deca budu učestvovala u vršnjačkom nasilju ili bežala sa časova moraće da plate kazne od 5.000 do 100.000 dinara, predviđa Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja!

Po džepu neće biti "udarane" samo mame i tate, već će svoje propuste u radu, nesavesno obavljanje poslova ili kašnjenje u izvršenju morati da plate i direktori, sekretari, čak i prosvetni zavod, i to iznosima od 5.000 do čak 500.000 dinara.

Prosvetari, ali i roditelji, moraju da se dovedu u red i da svako obavlja svoj posao savesno
Milorad Antić,
predsednik Foruma stručnih škola

- Pored kazni za vršnjačko nasilje za koje će roditelji morati da izdvoje od 30.000 do 100.000 dinara, biće kažnjavani i iznosom od 5.000 do 100.000 dinara ukoliko ne upišu svoje dete u predškolsku ili školsku ustanovu ili recimo u roku od 48 sati ne opravdaju izostanke svoje dece. Izmene Nacrta podrazumevaće i novčane sankcije od 5.000 do 100.000 dinara za sekretare škola koji svoj posao ne budu obavljali savesno i po pravilu, ali kaznena naplata od čak 500.000 dinara neće izostati ni za prosvetni zavod ukoliko bude kašnjenja u radu - neke su od mera u Nacrtu zakona o osnovama sistema obrazovanja.

MAMA, POMOZI, TUKU ME! Vapaj mališana iz Valjeva, žrtve vršnjačkog nasilja, CEPA SRCE!

Ministarstvo: Čeka se usvajanje nacrta

U Ministarstvu prosvete kažu za Informer da su ove novine predviđene novim nacrtom svakako u planu, ali da još uvek nisu usvojene!
- Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja juče je tek predstavljen prosvetnim sindikatima. Ukoliko sve prođe po predviđenoj proceduri, dalji nacrt se šalje na javnu raspravu, zatim Vladi na razmatranje, a onda bi trebalo da se nađe i u skupštinskoj proceduri - objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Izmene ovog zakona naišle su i na podršku prosvetnih radnika koji smatraju da će predviđene mere i sankcije dovesti u red trenutnu situaciju u resornom ministarstvu! Predsednik Foruma stručnih škola Milorad Antić smatra da će osnove zakona o sistemskom obrazovanju umnogome poboljšati rad u prosveti jer su red, disciplina i znanje preko potrebni u ovom sektoru.

- Nacrt zakona i služi tome, da uvede promene i novine. Naročito u prosveti gde se mnoge stvari drže na "klimavim" nogama. Prosvetari, ali i roditelji, moraju da se dovedu u red i da svako obavlja svoj posao savesno i po pravilu. Mi smo takav narod da dok nas neko ne udari po džepu, ne preduzimamo ništa. Smatram da roditelji treba da plate novčane penale kada im deca izostaju bez opravdanja, ali isto tako i da se kazne predviđenim iznosom od 30.000 pa do čak 100.000 dinara ukoliko im dete bude učesnik ili inicijator vršnjačkog nasilja - poručuje Antić.

(VIDEO) UŽAS U ŠKOLSKOM DVORIŠTU! Tukla drugu učenicu, dok su okupljeni vikali: "Ubij je"!

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
LJnc waeb erw

pre 7 godina

Pametan predlog zakona jel je krajnje vreme nešto da se poradi na tom polju.

Lala iz Banata

pre 7 godina

...a, ако истуку којим случајем, то своје дете-насилника, платиће 200 000... глобе држави Србији , и ето ти "лепе"... - рачунице...!! **Бем ти такав ... - рачун..!! ( И такво решавање проблема у држави...!!)

gaga

pre 7 godina

škola nije vaspitna ustanova nego obrazovna po postojećem zakonu i prosvetari nisu krivi za ponašanje dece nego isključivo roditelji ! Novčane kazne i sve ostale , što pre !!!!! A ne dali zakon po kome se deca i roditelji iživljavaju s nastavnicima

TUGA

pre 7 godina

Znam da necete objaviti moj komentar ,ali ovo je protivustavno i protivzakonito, Zna se ko ima ovlascenje da izrice i naplacuje kazne,Ovo je isto kao da su resili da izdaju licna dokumenta ili rade operacije na otvorenom srcu.Zalosno je sto se pravni strucnjaci ne oglase da onima koji ne znaju objasne koliko je ovo idiotski. Ministarstvo ovim bruka i celu Vladu. Pandan ovome je i onaj Zakon o saobacaju po kome se moze i oduzeti vozilo.Sad jos da se donese zakon da ako neko pocini neko delo u stanu da se on oduzme vlasniku. Niste svesni koliko Sarcevic bruka onog ko ga je postavio,jos od prvog dana kada je rekao od kada se i kako znaju samo dan posto je tadasnji mandatar rekao da coveka u zivotu nije sreo.Prani poredak treba da postoji bez obzira ko je na vlasti .

zora

pre 7 godina

Tako i treba.Dosta je roditelja koji nemaju nikakav autoritet nad svojom decom i koja nemaju poima o vaspitanju istog vec ostave babu i dedu da to rade.Danasnji roditelji su ne odgovorni.

nikola

pre 7 godina

GLUPOSTIMA NIKAD KRAJA... PRVO UNIŠTI RODITELJIMA I NASTAVNICIMA SVAKI AUTORITET I ODUZMI IM SVE VASPITNE POLUGE pa ih onda oderi od kazni što su deca nevaspitana...Sve te kazne treba da se naplate od idiota koji donose idiotske zakone u Skupštini i od kojekakvih "zaštitnika prava dece"..

Rastko

pre 7 godina

To se zove slepa vera u toleranciju, začinjena lobiranjem.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija