• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf/informer.rs

09.02.2017

16:28

ZAŠTITA OD PTIČIJEG GRIPA! Srbija zabranila uvoz jaja i živine iz ovih država!

Društvo

ZAŠTITA OD PTIČIJEG GRIPA! Srbija zabranila uvoz jaja i živine iz ovih država!

Podeli vest

Ptičji grip je ove godine najrašireniji u Austriji, Hrvatskoj, Rumuniji i Mađarskoj, preko koje je i stigao u Srbiju

U Srbiji je na snazi “Naredba o preduzimanju mera za sprečavanje uvoza zarazne bolesti ptica avijarna influenca u Republiku Srbiju” po kojoj je zabranjen uvoz živine, ukrasnih i egzotičnih ptica, pernate divljači i ptica za zoo-vrtove; priplodnih jaja i jednodnevnih pilića živine; proizvoda, sirovina i sporednih proizvoda poreklom od živine, ukrasnih i egzotičnih ptica i pernate divljači, saznajemo u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ova odluka zapravo znači da iz zona koje su proglašene za zaražene ili ugrožene ptičjim gripom nije dozvoljen uvoz.

Zabrana se ne odnosi na proizvode koji su podvrgnuti termičkoj obradi na temperaturi od 70˚ C ili višoj u centru proizvoda.

Primenom analize rizika kod pojave ptičjeg gripa, ako su sprovedene sve potrebne mere u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja ptičjeg gripa, može se dozvoliti uvoz.

Uslov je da se objekat iz koga se uvozi nalazi izvan žarišta i zaraženog područja i da je udaljen najmanje 50 km od granica ugroženog područja.

Inače, ptičji grip je ove godine najrašireniji u Austriji, Hrvatskoj, Rumuniji i Mađarskoj, preko koje je i stigao u Srbiju. Kod živine se pojavio i visokopatogeni podtip ptičjeg gripa H5N8, a u Vukovaru je utvrđen i kod divljih labudova.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija