• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

10.02.2017

15:13

SAVREMENA TERAPIJA Prvi inovativni lekovi stigli do pacijenata!

Društvo

SAVREMENA TERAPIJA Prvi inovativni lekovi stigli do pacijenata!

Podeli vest

Četiri inovativna leka, od 23 koliko je stavljeno na pozitivnu listu, pacijenti već koriste, rečeno je Tanjugu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje

 - Do sada je odobreno lečenje sa četiri različita inovativna leka za 16 osiguranih lica. U pitanju su lekovi ''brentuksimab vedotin'' za lečenje Hočkinovog limfoma, ''ruksolitinib'' za lečenje mijelofibroze i lekovi ''enzalutamid'' i ''abirateron'' za lecenje karcinoma prostate - kažu u RFZO.

Sve birokratske procedure oko nabavke inovativnih lekova završene su 26. januara, a prethodno su polovinom januara formirane komisije RFZO za uvođenje savremene terapije.

Zadatak tih komisija je da odobre lekove za svakog pacijenta pojedinačno a na osnovu predloga koji dostavlja nadleyzna zdravstvena ustanova u kojoj se pacijenti leče. 

Od 23 inovativna leka koji su uvedeni na pozitivnu listu, 22 su bolnički lekovi, dok će samo jedan izdaje o trošku RFZO uz recept u apotekama. 

U Apotekarskoj ustanovi Beograd rečeno je Tanjugu da se uz recept o trošku RFZO u apotekama može nabaviti "bosentan", čiji je zaštićeni naziv "tracleer", a koji se koristi za lečenje plućne hipertenzije.

U njihovim apotekama, kako kažu, još ga nema, jer nije bilo interesovanja pacijenata za taj lek, ali ukoliko bude bilo zainteresovanih u Apotekarskoj ustanovi kažu da mogu da ga nabave u roku od nekoliko sati od veledrogerija.

Tako je sada nakon pet godina pauze pacijentima u Srbiji dostupna najsavremenija terapija za nekoliko vrsta bolesti.

Deca će dobijati novu terapiju u lečenju plućne hipertenzije, za hronično preopterećenje gvožđem usled transfuzije, a biće dostupan i lek za usporen rast.

Za program transplantacije predviđena su četiri inovativna leka, uglavnom za prevenciju i suzbijanje gljivičnih i drugih infekcija.

Novi lek koji u Srbiji ranije nije bio u upotrebi dostupan je sada obolelima od Hočkinovog limfoma, mijelofibroze (hronično oboljenje koštane srži), hronične trombocitopenije.

Inovativnu terapiju moći će od sada da koriste i oboleli melanoma, karcinoma jetre, jajnika i karcinoma prostate.

Uvođenje inovativne terapije koštaće RFZO 996,5 miliona dinara, a reč je o potpuno novim, patentom zašticenim farmakološkim formulama.

Inovativni lekovi sadrže aktivnu supstancu koja do njegove proizvodnje nikada nije korišćena u humanoj medicini ili pak sadrže novu kombinaciju aktivnih supstanci, koje se u medicini pojedinačno koriste, ali nikada ranije u takvoj kombinaciji.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija