• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Š.

11.02.2017

20:27

MORAMO JOŠ DA ČEKAMO: Srbi bez rominga tek kad postanu deo EU!

Društvo

MORAMO JOŠ DA ČEKAMO: Srbi bez rominga tek kad postanu deo EU!

Podeli vest

Srbiji je želela da kao zemlja kandidat bude uključena u razgovore o ukidanju ili bar smanjenja cena rominga, ali je to odbijeno jer nije član Unije

U svim članicama Evropske unije od 15. juna biće ukinut roming! To, međutim, ne važi za Srbiju, BiH, Crnu Goru i Makedoniju, jer, kako objašnjava direktor RATEL-a Vladica Tintor, nisu članice EU!

Svi operateri u našoj zemlji moraju da plate 80 odsto potrošnje koju napravi njihov korisnik u inostranstvu
Telekom Srbija

Ne može preko reda

Tintor kaže da je Srbiji želela da kao zemlja kandidat bude uključena u razgovore oko smanjenja cena rominga. Dodaje i da će naši građani morati da sačekaju još neko vreme niže račune za mobilne telefone.

- Srbija nije članica EU i nismo dobili podršku za ukidanje rominga - kaže Tintor.

On podseća da se Evropa punih 10 godina borila sa mobilnim operaterima na svojoj teritoriji kako bi ih naterala da ukinu ovaj namet građanima EU.

print

- Kako sada stvari stoje, građani Srbije imaće koristi od ove odluke tek kada naša zemlja postane članica Unije. Ipak, nije sve tako crno jer će početkom jula cene regionalnog rominga biti snižene, što će biti treće smanjenje za dve godine - navodi Tintor.

Vezane im ruke

Iz "Telekoma Srbije" poručuju da ne mogu samoinicijativno ukinuti roming korisnicima, čak i da to hoće.

Niže cene rominga u regionu

Na osnovu međudržavnog sporazuma između Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, cene rominga u ovim zemljama se smanjuju svake godine. Tako će biti i 1. jula ove godine.

Trenutno, cena odlaznog minuta u romingu u regionu iznosi 24 centi, a dolaznog sedam centi. Od 1. jula cena odlaznog poziva biće 19, a dolaznog pet centi. Niže cene će se plaćati za slanje SMS poruka, koja će sa osam pasti na šest centi. Najveću korist od smanjenja cena imaće korisnici interneta, pa će se umesto dosadašnjih 45 centi za megabajt, plaćati 20 centi.

- Maloprodajne cene rominga zavise od veleprodajnih cena koje naplaćuju strane mobilne mreže 'Telekomu Srbija' za saobraćaj koji MTS korisnici realizuju u romingu. 'Telekom' mora da plati stranom operateru 80% potrošnje koju napravi MTS korisnik. Tako funkcionišu svi mobilni operateri u našoj zemlji i niko ne može sam da ukine roming, jer bi to onda značilo da ta kompanija preuzima na sebe plaćanje telefonskih računa svojih korisnika - kažu u 'Telekomu'.

Oni pojašnjavaju da cene rominga ne zavise od toga koju mrežu će korisnik izabrati pri dolasku u drugu zemlju, već od toga kojoj zoni pripada zemlja u kojoj se nalazi.

- Konkretno, za našeg korisnika koji se, na primer, nalazi u Grčkoj (zemlja prve zone), cena dolaznog minuta razgovora je 36 dinara sa PDV-om, bez obzira na to za koju mrežu se korisnik opredelio prilikom boravka tamo - dodaju iz 'Telekoma'.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17