• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Mandić

14.02.2017

19:09

BIZARNA MODA MEĐU IMUĆNIM SRBIMA! TREZNE SE INFUZIJOM: Bodu se zbog umora, depresije i bora!

Društvo

BIZARNA MODA MEĐU IMUĆNIM SRBIMA! TREZNE SE INFUZIJOM: Bodu se zbog umora, depresije i bora!

Podeli vest

Probleme izazvane umorom, alkoholom, depresijom sve više Srba rešava tako što opsedaju privatne domove zdravlja u kojima traže da ih "prikopčaju na infuziju"

Estradne zvezde, političari, biznismeni, menadžeri, ali i obični građani probleme izazvane umorom, alkoholom, depresijom rešavaju tako što opsedaju privatne domove zdravlja u kojima traže da ih "prikopčaju na infuziju"!

Opasne prevare i zloupotrebe
Očigledno je reč o zloupotrebama i prevarama. Nije normalno da nekome lekar prepiše vitaminski koktel samo zato što je umoran
Milan Dinić, Lekarska komora Srbije

Da sve bude još interesantnije, da bi neko primio infuziju, mora da ima nalog lekara, ali i to se rešava ekspresno, pa mušterije koji nemaju lekarski "nalog za infuziju" mogu da ga dobiju na "licu mesta".

Na internetu, ali i u oglasima u novinama, u ponudi su razne vrste infuzija - "relaks", "energetska", "fitnes", "bebi-fejs"... Najpopularnija je ona pod imenom "hengover", odnosno infuzija protiv pijanstva ili mamurluka!

To nije nimalo naivno

Novinari Informera su u moru internet oglasa u kojima se nude sve vrste infuzija naišli na ordinaciju spremnu da nam za 3.000 dinara obezbedi i neophodan lekarski recept.

Informer

- Infuzije dajemo na osnovu lekarskog naloga, ali ako ne možete da ga obezbedite, mi to radimo za 3.000 dinara. Inače, cena jedne infuzije je 4.000 dinara - rekla nam je žena koja se predstavila kao Olja.
Lekari upozoravaju da primanje infuzije bez ikakve zdravstvene potrebe nije nimalo naivna stvar i da bi neko mogao da strada. Oni upozoravaju da se u sastavu pojedinih izreklamiranih "eliksira" nalaze i neki veoma opasni sastojci, kao što je kalijum, koji može da izazove zastoj srca.

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić kaže da se infuzija u medicini daje teško bolesnim ljudima. Ističe i da lično poznaje dosta lekara, ali da nikad nije čuo da je neki napisao nalog za "bebi-fejs", "fitnes" ili neku sličnu infuziju.

4 hiljade dinara u proseku košta vitaminska infuzija u kućnim uslovima

- Očigledno se radi o teškim zloupotrebama i prevarama. Uzimanje i davanje vitamina putem infuzije, uglavnom uz još neki lek, primenjuje se kod teško bolesnih pacijenata i radi se uz nalog i strogu kontrolu lekara. Nije normalno da nekome lekar prepiše vitaminski koktel samo zato što je umoran. Da bi takav nalog dobio, potrebno je da bukvalno pada od umora. Još je strašnije što u neke od njih stavljaju kalijum, koji može da dovede problema u radu srca - ističe Dinić.

Organizovan posao

Kardiolog i bivši direktor KC Srbije Miljko Ristić navodi da se i ova nazoviterapija, po svoj prilici, sprovodi u dosluhu farmaceuta i lekara.

- Neki lekari očigledno uzimaju procenat od prodaje tih vitaminskih koktela. Oni koji to koriste i plaćaju trebalo bi da znaju da su vitaminski kokteli u vidu infuzije opasni i da mogu da izazovu umor, bolove u mišićima. To se ne sme uzimati bez laboratorijskih analiza. Osim toga, ne vidim niti jedan razlog da neko ko stoji na nogama vitamine unosi iglom, a ne hranom ili pićem - objašnjava Ristić.

Doktorka Nevenka Dimitrijević smatra da je reč o opasnoj prevari.

- Da li će neko dobiti tabletu, injekciju ili infuziju zavisi od opšteg stanja pacijenta. Efekat je uglavnom isti, samo je razlika u tome da li je čovek u stanju da nešto popije ili ne. Cena vitamina je mala, svega par stotina dinara, a usluga se papreno naplaćuje. U tome i jeste caka, a naivni i bogati lako nasedaju - navodi Dimitrijevićeva i dodaje da je simptomatično što se to radi u privatnim ordinacijama.

Vrste infuzija

1. Regeneraciona Navodno regeneriše ćelije u organizmu. Sadrži visoku dozu vitamina C 
2. Hengover Protiv bolova i mamurluka izazvanog pijanstvom. Sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa, natrijum, kalijum, magnezijum
3. Fit-Amin Vraća energiju, vitalnost i jača imunitet. Sadrži mešavinu vitamina, minerala i antioksidansa
4. Bebi-fejs Usporava proces starenja i poboljšava vitalnost. Sadrži vitamin C, B kompleks, glutation i kolagen sa dodatnim antioksidansima
5. Enerdži-buster Protiv umora, letargije, slabosti. Glavni sastojak vitamin B12
6. Fitnes infuzija - Pomaže osobama koje su izložene velikim fizičkim naporima. Osim vitamina i minerala, sadrži i L-karnitin

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija