• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

18.02.2017

22:46

ZASTRAŠUJUĆE BROJKE: Krivolovci godišnje ubiju 160.000 ptica!

Društvo

ZASTRAŠUJUĆE BROJKE: Krivolovci godišnje ubiju 160.000 ptica!

Podeli vest

Krivolovci svake godine ubiju u našoj zemlji od 125.000 do 160.000 zaštićenih vrsta ptica, koje uglavnom završe na trpezama ekskluzivnih restorana u Italiji, Španiji i Francuskoj, gde porcija retkih ptica košta i po nekoliko stotina evra!

Iz Društva za zaštitu ptica tvrde da su na meti krijumčara najčešće prepelice i grlice, čije je meso naročito cenjeno među bogatom klijentelom, kao i da je reč o biznisu koji se meri milionima evra.

Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu ptica ističe da su u ovaj nezakoniti biznis uključeni domaći krivolovci i njihove kolege iz inostranstva, mahom iz Italije.

Šta se najčešće švercuje

* prepelice
* grlice
* drozdovi

- Sumnjamo da je šteta mnogo veća i da strada mnogo više ptica od 160.000. Najviše se love zaštićene ptice selice, poput prepelica i grlica, čiji je odstrel zabranjen u zemljama EU, ali je njihovo meso na ceni kod tamošnjih bogataša. Svaki ekskluzivni restoran u Španiji, Italiji i Francuskoj odabranim gostima "ispod žita" nudi porcije prepelica, grlica i drugih ptica koje su ulovljene u našoj zemlji - tvrdi Knežević.

On objašnjava da su glavna spona između domaćih krijumčara i ekskluzivnih restorana širom Evrope "lovci" iz Italije, koji meso ubijenih ptica dalje plasiraju na tržište EU.

- Oni uglavnom u našu zemlju ulaze kao turisti. Onda im pojedini lovci iz Srbije, naravno, prema unapred utvrđenom dogovoru, daju oružje, pomognu im oko čišćenja, obrade i skladištenja mesa. Nije retkost da postave i "zabranjene električne zamke" kako bi ih lakše odstrelili - priča Knežević.

Reč je o milionskom biznisu, a odstreljene ptice završavaju na trpezama ekskluzivnih restorana u Evropi

Predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz smatra da lovci u Srbiji ne učestvuju u švercu ptica i da bi ljudima koji ubijaju ptice da bi ih prodali švercerima trebalo da se pozabave policija i tužilaštvo.

- Nisam čuo, a vodim Savez već treću godinu, da je neki naš član, a imamo ih oko 80.000, zbog ovakvog krivičnog dela uhapšen ili da je odgovarao - rekao je Šormaz za Informer.

S druge strane, iz Uprave granične policije kažu da često imaju posla sa krijumčarima retkih ptica.

- Pre nekoliko dana otkrili smo grupu krijumčara Italijana. Oni su pokušali da preko granice u ručnim frižiderima prošvercuju 54 odstreljene ptice. Neretko za šverc koriste i kamione u kojima se prevozi druga vrsta robe - ističu u Upravi pogranične policije.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dera

pre 7 godina

Lovacka mafija , tamani se sva divljac , bila ona zasticena ili ne , ogromne pare su u pitanju tako da ni rezervati nisu postedjeni ! Divljac se krcmi po kafanama , privatnim kanalima , iznosi iz Srbije u hladnjacama ,........Cesta je pojava da se prostorije lovackih drustava iznajmljuju za razne proslave a novac trpa u dzepove, predsednici lovackih udruzenja sa lovocuvarima i par pajtosa uzimaju ogromne pare , naravno srnama , svinjama ,.... podmazuju okolo da ih ne ometaju ! Zasticeni krimnal !!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija