• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.Ć.

20.02.2017

20:23

(FOTO) HIT PRIČA! PIROĆANAC SRPSKI ROBINZON: Panta leti živi na drvetu, zimi ko medved u pećini!

Društvo

(FOTO) HIT PRIČA! PIROĆANAC SRPSKI ROBINZON: Panta leti živi na drvetu, zimi ko medved u pećini!

Podeli vest

Meštani Pirota i okoline Panti Petroviću (67) donose hranu, koju on kuva u kazanu. Kupa se u kanjonu Gradašničke reke, druži se sa životinjama o kojima se i stara

Piroćanac Panta Petrović (67) već nekoliko godina živi životom "pećinskog čoveka", bez struje i vode, televizora, telefona, šporeta... i svega bez čega nam je danas nezamisliv život.

Ovaj savremeni Robinzon Kruso leti dane provodi u kućici na drvetu, koju je sam sagradio, a kad stigne zima, seli se u pećinu nekoliko kilometara od Pirota, u kanjonu Gradašničke reke.

Informer

Meštani mu donose hranu, koju kuva u kazanu na vatri, a za kupanje odlazi na reku. Druži se sa životinjama o kojima se stara. Ima samo nekoliko prijatelja sa kojima razgovara.

Ima sve što mu treba
Rešio sam da živim u šumi, na drvetu! Od dasaka sam napravio kuću. To mi je dovoljno da se sakrijem od kiše... Toliko čoveku samo i treba, kaže Panta

Pobegao iz grada

Panta je prošao i probao sve u životu. Sjajan je zanatlija, zaradio je, ali i potrošio mnogo para. Samo je jednog dana poželeo da pobegne od života u gradu, loših navika i nekih ljudi. I otišao je u šumu...

- Bilo je toplo vreme kad sam napustio sve i rešio da živim u šumi, na drvetu! Od dasaka sam napravio kuću. To mi je dovoljno, mogu u njoj da spavam i šta će mi drugo... da se sakrijem od kiše.... Toliko čoveku samo i treba, a ne pare... - počinje Panta za Informer svoju ispovest.

Kako priča Panta, dok je imao para, imao je i drugi život. Ali nije bio srećan.

Informer

- Imao sam novac, nisam imao zdravlje, a sada, kad nema para, ozdravio sam i živim srećno! Dok sam zarađivao, imao sam i mnogo prijatelja, ali kako sam ostajao polako bez novca, prijatelji nikom ponikoše. Sad samo imam nekoliko njih sa kojima pričam i prekraćujem dane, ali su mi prijatelji i pravo društvo uglavnom životinje - priča ovaj neobični Piroćanac.

Informer

Panta dane provodi vodeći računa o velikom broju koza i kokošaka, a ima i divlju svinju. Društvo mu prave i nekoliko mačaka i desetak pasa. Živi od skromne socijalne pomoći, od čega pokupuje malo hrane, ali uglavnom mu je donesu meštani, i onda u kazanu, na vatri priprema sebi jelo.

Veliki dobrotvor

Panta je u narodu poznat kao veliki dobrotvor. Potpuno je o svom trošku napravio čak tri mosta, dva preko Gradašničke reke i jedan do manastira na putu od Pirota ka Knjaževcu. Svi ti mostovi u narodu su poznati kao Pantini mostovi, a preko jednog od njih stiže se i do izvora termomineralne vode Dag banjica.

- Ja živim u svom carstvu. Više od ovog mi ne treba. Životinje su pravi prijatelji i poneki čovek. Dođu kod mene meštani, pa popričamo. Imam ja i decu, petoro njih... svi su u gradu, ali ne želim o tome da pričam - iskren je Panta.

Informer

Pećinski čovek

Leti je Panti život zanimljiviji i lakši, jer zima ume da bude teška i surova. Tada se preseli u pećinu, do koje se stiže za sat vremena pešačenjem od grada, u kanjonu Gradašničke reke.

Panta je pravo čudo od čoveka

Njegov prijatelj Velimir Spasić, koji živi u naselju Gradašnica, na par kilometara od Pantine pećine, kaže da je Pantin život težak.
- Teško je živeti u ovakvim uslovima, ali Panta je čudo od čoveka i njemu sve ide od ruke. On nikad ne kuka. Eh, da nas je više kao Panta... - kaže Velimir.

- Put do pećine vodi kroz litice kanjona, vrlo je opasan. Ipak, ni to nije bila prepreka za lopove da mi nekoliko puta pokradu šta sam u njoj imao. Imao sam i šporet u njoj i posuđe, ali uništili su mi sve. Sakupe se tu neki narkomani, ko će ih znati, i sve odnesu... Sad nemam ništa... ni krevet, spavam na prostirkama, uvijem se u ćebad... ali dobro mi je stvarno, znam da ljudi ne veruju - priča Panta.
Panta je dugo u pećini čuvao i koze i divlju svinju, ali je životinje ipak morao da vrati do imanja u okviru kog se nalazi i njegova koliba na drvetu. Razlog za to je sve češća pojava vukova, koji su mu i rastrgli jednu kozu.

Informer

- Dolaze vukovi, naročito tokom zime, i morao sam stoku da sklonim, tako da ovde u pećini imam samo pse i mačke. Ja ih se ne plašim, ali moram njih da sačuvam, da i njih ne izgubim. Meni više ništa ne treba... sve sam ovde našao... - spokojno i zadovoljno kaže Panta.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Angel

pre 7 godina

Hahaha Pirocanac,pa sta kucu li da gradi..... hahaha sto bas porocanac!!!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17