• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.-A.C.

22.02.2017

19:49

PREKI SUD ZA SILEDŽIJE! Otkrivamo šta donosi NOVI ZAKON o sprečavanju porodičnog nasilja!

Društvo

PREKI SUD ZA SILEDŽIJE! Otkrivamo šta donosi NOVI ZAKON o sprečavanju porodičnog nasilja!

Podeli vest

Prema zakonu koji stupa na snagu 1. juna, nasilnicima u porodici će po kratkom postupku, u roku od samo osam sati od prijave, biti određen pritvor, izbacivanje iz stana ili zabrana prilaska žrtvi. Slučajeve će voditi specijalno obučeni inspektori policije

Siledžijama koje maltretiraju i premlaćuju članove svoje porodice ubuduće će po kratkom postupku, posle najviše osam sati od prijave, biti određen pritvor, izbacivanje iz stana ili zabrana prilaska žrtvi! Ovo određuje novi Zakon o sprečavanju porodičnog nasilja, koji stupa na snagu 1. juna.

U slučaju da nasilnik prekrši izrečenu meru, automatski ide 60 dana u zatvor
Radomir Ilić,
državni sekretar u Ministarstvu pravde

Slučajeve nasilja u porodici vodiće specijalno obučeni policijski inspektori, koji će na licu mesta moći da procene da li je nekome zaista ugrožena bezbednost ili život i da na osnovu toga odrede meru bez postupka pred sudom.

Oštro i efikasno

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić kaže da će novi zakon biti daleko efikasniji u sprečavanju porodičnog nasilja i da će doneti dosta oštrije sankcije.

SIMONA PI*KICU POSLATI NA ROBIJU! Reakcije poznatih Srpkinja na nasilje nad Milicom Dabović!

- Do sada su uglavnom žrtve bile te koje su spasavale živu glavu tako što su bežale iz sopstvene kuće, ali od juna stvari će se drastično promeniti. Svaki nasilnik će odmah po prijavi biti priveden u policijsku stanicu, gde će ga ispitati specijalno obučeni službenici policije. Nakon procene stanja, nasilniku će po hitnom postupku, bez ročišta pred sudom, biti određena mera izbacivanja iz stana (čak i ako je on njegov vlasnik), zabrana prilaska žrtvi ili čak mera pritvora. Do sada su za izricanje ove mere bili potrebni meseci mukotrpnih sudskih postupaka - objašnjava Ilić.

Kazne za nasilnike

* od 3 meseca do 3 godine:
verbalno i psihičko maltretiranje
* od 2 do 10 godina:
nanošenje teških povreda, narušavanje zdravlja, zlostavljanje maloletnika
* od 3 do 15 godina:
ukoliko žrtva bude ubijena

Prema njegovim rečima, tek nakon izricanja hitne mere slučaj prelazi u nadležnost tužilaštva.

- Kada preuzme slučaj, tužilac ima 24 sata da od suda zatraži produženje ili ukidanje mere. Sud, potom, ima još 24 sata da donese odluku, a mere može da produži na 30 dana. Tek nakon toga kreće klasičan sudski postupak - otkriva Ilić i dodaje da nasilniku koji prekrši izrečenu meru automatski sledi 60 dana zatvora.

Koordinatorka Sigurnih ženskih kuća Vesna Stanojević kaže da mnogo očekuje od ovog zakona.

- Zaista raduje činjenica da će nasilnici biti udaljavani iz stanova i da će im momentalno biti izricane mere zabrane prilaska. Do sada su žene morale da vode skupe, mukotrpne i dugotrajne parnične postupke da bi neko od ovih prava ostvarile. A neke ih nisu ni dočekale, jer su u međuvremenu ubijene - kaže Vesna Stanojević.

Postupak protiv nasilnika

1. Policija izlazi na teren i sprovodi nasilnika u stanicu
2. U stanici ga saslušava specijalno obučen službenik i u roku od osam sati izriče hitnu meru udaljavanja iz stana, zabranu prilaska žrtvi, kao i eventualnu meru pritvora do 48 sati
3. Slučaj se predaje tužilaštvu, koje u roku od 24 sata predlaže sudu produžavanje ili ukidanje mera
4. Sud u roku od 24 sata produžava izrečenu meru na 30 dana ili je ukida
5. Nakon toga, ako je potrebno, kreće redovan postupak pred sudom

Advokat Zoran Ateljević smatra da je stupanje na snagu novog zakona odlična vest jer je mnogo efikasniji od aktuelnog.

Velika opasnost od zloupotreba

Bivši sudija i advokat Denis Bećirić upozorio je na brojne zloupotrebe kojima će biti izložen novi zakon.
- Zlouprotreba je u velikoj meri bilo i sa starim zakonom, a biće ih tek sada. To je gotovo nemoguće sprečiti. Žene se uglavnom posmatraju kao nezaštićene i slabije od muškaraca, a takvu poziciju nekada znaju i da iskoriste. Imao sam slučajeva da iz koristi lažno prijavljuju verbalno i fizičko nasilje, pa čak i pokušaje silovanja. Zbog toga je izuzetno bitno da postoji taj specijalni policijski tim, koji će proći obuku, kako bi mogao da razdvoji prave žrtve nasilja od onih koji žele da se okoriste - smatra Bećirić.

- Ono što je novina sa ovim zakonom jeste to što će nasilniku mera biti izrečena praktično odmah. Do sada nije bilo tako, već je vođen parnični postupak koji dugo traje. Tokom tog parničnog postupka sudija je izricao meru zabrane prilaska, ali nju niko nije poštovao. Sada će se za nepoštovanje automatski ići u zatvor 60 dana - jasan je Ateljević.

Težak zadatak

Da će ovaj zakon značajno smanjiti nasilje u porodici, smatra i psiholog Aleksandar Kontić, koji se uzda u strah nasilnika od rigoroznih kazni.

MIHAJLOVIĆ: Moramo zajedno raditi na promeni svesti našeg društva kada je reč o nasilju nad ženama!

- Smatram da će se ovim zakonom svakako smanjiti broj slučajeva nasilja u porodici, jer će se siledžije uplašiti oštrih kazni. Sa druge strane, ovo nije nimalo lak posao jer će novi zakon biti podložan brojnim zloupotrebama. Jedna strana može da inscenira napad zarad lične koristi i da neko nevin završi u zatvoru. Zbog toga je neophodno da u stručnim policijskim timovima budu psiholozi, psihijatri i sociolozi, koji mogu da spreče zloupotrebe - jasan je Kontić.

Čak 404 policajca na obuci

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković kaže da se policija uveliko i ozbiljno sprema za ovaj veoma odgovoran posao.
- Obuka prvih 24 od ukupno 404 policajaca koji će izricati hitne mere već je počela na Kriminalističko-policijskoj akademiji. Sa njima radi tim veoma priznatih stručnjaka iz oblasti kriminalistike, porodičnog nasilja, psihologije, kako bi spremni dočekali nove radne zadatke. Svaka policijska stanica, čak i u najzabačenijim selima, imaće jednog do dva službenika koji će raditi ovaj posao - rekla je Popović Ivković.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
podrzavam

pre 7 godina

protiv psihickog nasilja? konacno da se neko pozabavi i tim. bravo za zakon. fizicko nasilje koje muskarci vrse nad zenama je ruzno i za svaku osudu, ali to je samo promil u odnosu na psihicku torturu kojoj su muskarci izlozeni od strane zena. ali tim se niko do sada nije bavio.

Ja

pre 7 godina

Da,samo ne znam da li ce tretirati kao nasilje sledece vrste psihickog nasilja nad muskarcima: Uporedjivanje sa bilo kojim drugim muskarcem,ucena ostavljanjem,predocavanje mogucnosti da bude ostavljen,pretnja oduzimanjem dece,pretnja razvodom,prevara,finansijsko iskoriscavanje,pravljenje ljubomornim itd.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Имам бољи предлог...?! Уместо суђењa...Стрељачки Вод и... - по "скраћеном" поступку...!! И сви мртви и задовољни...!! А држава нема... - трошка...!!

Bezimeni

pre 7 godina

Niste vi normalni....hoćete od muškarca da napravite idiota po svaku cenu....a to samo ide na ruku ovim danasnjim "slobodnim" ženama lakog morala i karaktera!!! Treba kurve da budu zaštićene kao beli medvedi i--čuj boga ti ----izbaciti iz stana njegovog zakonskog vlasnika!!! Vi stvarno niste pri čistoj pameti!!!! Ko i na osnovu kog zakona nekome moze oduzeti vlasnistvo!!!??? Kopirate sve ono što je najnegativnije na vašem zapadu samo da im se u dupe uvučete. Ali svejedno ne žele nas sa njima pa možete i da se poubijate izmedu sebe!

selena

pre 7 godina

Moj brat je advokat i imao je klijentkinju koju je zastupao pred sudom zbog nasilja u porodici.Na kraju se ispostavilo da je ona ucenjivala muza time da je ONA lomila tanjire po kuci a onda zvala policiju kao navodno da joj muz lomi po kuci i bije je.Kako nikada ne prepisete zakon koji je dobar nego sve neke budalastine.Nije problem u zakonu nego u tome sto su nam sudstvo i policija spori i korumpirani.A ovi sto brane zene samo gledaju kako da zarade na njima i da podizu tenzije kako bi im strani donatori davali sto vise para.Kad pomislim da ih Vesna Stanojevic brani dodje mi da povratim.

neko

pre 7 godina

Simpaticno da je sto se tice psihickog nasilja koje uglavnom sprovode zene izdvojeno samo onaj mali deo koji muskarci mogu sprovesti... Zena ne da je zasticena od nasilje vec je zasticena da muskarac ne moze ni na koji nacin ni nenasilno da je zaebe,pretoceno u suprotan primer ekvivalent ovom zakonu bi bio kada bi hapsili zene za koje se ustavno da trose vise partnerovog novca nego svog.

ja

pre 7 godina

Kakva je to kazna zatvora od 3 godine za ubistvo? Jel to normalno, ko to usvoji i predlozi?

Dera

pre 7 godina

Prosto resenje NE ZENITE SE , pa vas nece niko izbacivati iz vaseg doma , narocito ne " gospodje " koje su dosle u kucu sa nailon kesama i jezikom koji se vuce po zemlji ! Ovakav zakon je teska degradacija pravih , cestitih zena koje su stekle postovanje svojim ispravnim stavom u vezama i braku , sada su ih izjednacili sa skartovima , suplje glave i nerealnih pogleda na zivot . Zato ne zenite se, ima ih dovoljno za izlaske i druzenja , a brak ne , jer i onako napravise od muskih monstrume, ....... Preko 50 000 abortusa svake godine , ko je tu monstrum ???

xx

pre 7 godina

pa cilj ovog zakona je da srusi porodicu kao sto je srusena na zapadu! dobro si ti zakljucio , to upravo i zele ovi sto podmecu takav zakon!..ljudi bi trebali da se probude se i da ,umjesto sto mlate zene umlate politicare i novinare , jer bez njih ne bi ni bilo ovakog sranja u zemlji niti bi kurvetine setele po srbiji i trazile prava zena!!! PORODICA je najvaznija institucija za svakog pojedinca , bez PORODICE cemo biti stoka i robovi ko ovi na zapadu!

goran

pre 7 godina

smatram da ce ovaj zakon biti još gori jer ni ovaj ništa bolje nije doneo.... uzmite samo izvestaje koliko je žena bilo teško pvredjeno ili ubijeno pre donošenja starog zakona-mislim mnogo manje a bojim se da će sada još više... n

boro

pre 7 godina

zlo je u ženama , u preko 90% slučajeva žene izazovu nasilje . Jezik- jezičina , ljubomora , hoće sve da zna , da muškarac bude papučar , vodonoša , kućna pomoćnica- pudlica , da vodi buđžet na svoj način , okreće dijecu protiv oca naročito sinove i u nekim pedesetim hoće da ga se riješi po svaku cijenu i da otme imovinu . Srpkinje i Hrvatice su zlo od žena , sve druge su bolje i poštuju i supruga i porodicu .

zimzelen

pre 7 godina

Momci ne zenite se bolje je biti neozenjen nego u zatvoru I ostat bez imanja sto su ti mozda roditelji stekli I poklonili,i ako imate neku sa strane nemojte imat seks bez kondoma jer sada rade mnoge poture se rodi dijete I onda zivi od tvog rada,bolje je I sakic(drka.e)nego nasjest na to.Sto se tice novog zakona bice vise ubistava I samoubistava jer niko nece lako prezalit svoju kucu I svoj trud kad tad on ce izac na slobodu.Zakonodavci razmislite prije nego sto to ozakonite,prvo treba zakon ako ne mogu zajedno razvod ako je steceno zajedno dijeli ako nisu zajedno onda cije je ostaje njegovo.Sada ce bijela kuga duplirat

XXL

pre 7 godina

Ovaj zakon je "jednosmerna" ulica u kojoj prednost imaju žrtve - žene/supruge. I kao što kaže uvaženi advokat nema sankcije za lažno prijavljivanje 'nasilnika' tako da se neko pravo iz zakona može lako zloupotrebiti (što je praxa kad dođe do sporova pred sudovima zbog nedorečenih zakona). Uzmimo primer da partnerka dovede u stan/kuću navodnog 'nasilnika' novog 'partnera' i sa njim otpočne život u zajedničkom domaćinstvu? Kako će onda taj zakon da tumači novonastalu situaciju jer sva prava po zakonu o upotrebi i korišćenju imovine imaju partneri/supružnici? Da li će navodni 'nasilnik' morati da sačeka da se bojler ugreje da bi se okupao nakon tuširanja i upotrebe kupatila nakon novog 'člana' porodice obzirom da ne želi da bude agresivan? I ko će da sedne na čelo stola.

zima

pre 7 godina

Ne zenite se momci pa I oni koji su se nekad zenili,za svaku sitnicu cak moze I da izmisli gluposti ode u zatvor,sto jos gore uzme ti stan ili kucu sto si zaradijo ili ti roditelji ostavili.Ne penjite se na zene ako nisi stavijo kondom(kur.on)ne vjerujte im ako kazu da one imaju zastitu,jer sada oce da prevare da im napravis dijete I ona od toga da zivi od tvog rada elementacije,i kada prima za dijete(djecu)onda ih tek mijenja I radi sta hoce.Zalosno sto donose ovakve zakone oce sa demokratijom da nas uniste,podrzavaju bijelu kugu.Momci udrite sakic malo lijevom malo desnom rukom kosta vas jeftinije I necete imat glavobolju,kao sa zenom

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija