• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.02.2017

14:57

KO UDARI ŽENU, IDE PRAVO U ZATVOR! Novi zakon stupa na snagu 1. juna!

Društvo

KO UDARI ŽENU, IDE PRAVO U ZATVOR! Novi zakon stupa na snagu 1. juna!

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuborović posetili su danas Sigurnu kuću, u kojoj su poručili da od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: "Udarite li ženu, ići ćete u zatvor"

Stefanović je, u izjavi novinarima, kazao da uvek kada poseti Sigurnu kuću priseti se teške situacije zbog čega su ove žene tu dospele i, kako dodaje, ljudski je da im se, ne samo pruži podrška, već da se učini sve što je moguće da nasilje prestane i svi nasilnici shvate da postoji snažan odgovor države protiv nasilja u porodici.

- Zbog toga i našim posetama i radom na novom zakonu, kao i aktivnostima policije, tužilaca i sudova na terenu želimo da ukažemo na to da nećemo stajati po strani, već ćemo svakim svojim delovanjem učiniti da to nasilje prestane - naglasio je on.

Tanjug

Stefanović je rekao da u našem društvu često ne postoji konsenzus o važnim pitanjima, ali da treba postići jedinstvo i poslati jasnu poruku da nećemo trpeti nasilje, da će se žene u Srbiji osećati bezbedno, da će policija oštro postupati prema nasilnicima, a sudovi ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne.Prema njegovim rečima, zbog toga je donet novi zakon i počela obuka policajaca, tužilaca i sudija.

- Oni će biti spremni da od 1. juna u punom kapacitetu primenjuju zakon. Naš posao je da pružimo podršku, budemo oslonac i veoma oštri kada se govori o ovim krivičnim delima, da pokažemo izvršiocima, koji misle da mogu nekažnjeno da premlaćuju žene, da to nećemo tolerisati, da ćemo ih oštro kažnjavati i da će država biti oslonac svakoj žrtvi - poručio je Stefanović.

Istovremeno je istakao da je neophodan rad i na prevenciji, kako bi se uticalo na decu da shvate šta je nasilje, da nije samo fizičko, da može biti verbalno i ekonomsko, a da nasilje nije vrednost našeg društva.

Novi zakon, kako je objasnio, donet je zbog uočenih manjkavosti ranijeg sistema.

Tanjug

- Mi smo primetili da sistem nije dobar unazad mnogo godina i da su često bili neadekvatni odgovori države. Zbog toga smo doneli novi zakon kojim se omogućavaju veća ovlašćenja policije - rekao je Stefanović.

On je ukazao da, po novom zakonu, imamo hitnu meru gde možemo nasilnika da izbacimo iz kuće, da ga privedemo i da mu se odredi zadržavanje.

- Ranije ste morali da idete na sud, a ako nema vidljivih povreda on biva pušten. Bilo je hiljadu razloga da do pravde ne dođe brzo. Danas žrtvu nasilja ostavljamo u domu, bez obzira kome pripada, nasilnik se izdvaja iz kuće i onda imate meru koja može biti izrečena i na 30 dana u kojoj tužilaštvo, policija i sudovi imaju vremena da sagledaju situaciju i donesu odluku koja mera se primenjuje, a žrtva nasilja u tom periodu je bezbedna - podvukao je Stefanović.

Ukazao je da će u svakoj policijskoj stanici biti jedan do dva policajca koji su posebno obučeni za ovaj vid nasilja, i da će raditi na tome da se pošalje jasna poruka "udarite li na ženu ićićete u zatvor".

Tanjug

Kuburović je kazala da su dva ministra današnjom posetom pokazale da se država ne bori samo sistematski protiv nasilja u porodici, već i ličnim angažovanjem njenih članova.

- Vlada Srbije pruža punu podršku da se u što većoj meri i što bolje implementira Zakon o zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici koji počinje da se primenjuje od 1. juna - naglasila je ona.Kuburović je rekla da je zajedno sa svojim kolegom imala priliku da na licu mesta pruži podršku žrtvama nasilja u porodici i ukažu na ono šta ih očekuje sa novim zakonom, koji su sve vidovi podrške i pomoći koja može da im se pruži.Istakla je da postoji simbioza i povezanost više organa koji će učestvovati u borbi protiv nasilja u porodici.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde rade, kako je ukazala, užurbano na tome da Zakon od 1. juna počne efikasno da se primenjuje.

Prema njenim rečima u toku su obuke za više od 400 policijskih službenika i više od 400 zamenika tužilaca i sudija.U zajedničkim radionicama, koje će se sprovoditi u toku specijalističke obuke biće uključene nevladine organizacije kako bi što više približili s čim se suočavaju žrtve nasilja.

Tanjug

Koordinator Sigurne kuće Vesna Stanojević zahvalila se ministrima što su obišli Sigurnu kuću i što su time svim ženama koje žve u njima sa decom pomogli na neki način i dali veru.

- To im mnogo znači, podiže veru, jer osete da postoji neko ko ih podržava, ko je na njihovoj strani, a i koliko država radi se pomogne da se zaštite žrtve nasilje uopšte, a pogotovo žrtvama nasilja u porodici - kazala je ona.

Stanojević je istakla da u Sigurnoj kući ima 27-oro dece dodajući da je nepotrebno govoriti koliko im je potrebna pomoć u odrastanju, da bi im životni put bio bolji nego što su roditelji mogli da im obezbede.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
RAcaVracar

pre 7 godina

Ako smo kod ravnopravnosti i demokratije onda prema ustavu i ko udari muža ili ti muškarca ide u zatvor ... jer zakon za sve građane mora biti jednak !!!

milos

pre 7 godina

Osudjujem svaku vrstu nasilja ali me interesuje da li ce se uvesti zakon protiv psihickog maltretiranja zena nad muskarcima?

cccc

pre 7 godina

Protiv nasilja sam,ali imam osećaj da će ovo uzrokovati porast razvoda.

Dragan

pre 7 godina

Naravno. Jer kad žene puste jezik na slobodu,nemaju kontrolu nad njim. I onda bolje razvod nego prljati ruke.

Đura

pre 7 godina

Pre zatvora ga treba vezati za banderu na sred trga i sve prolaznice da mu zviznu po jedan šamar,to bi ga naučilo pameti više nego zatvor,posle 10sati šamaranja,par dana u zatvor da može da razmisli koliki je majmunn

juka naravno

pre 7 godina

ne podržavam nasilje nad zenama ali te žene znaju toliko bit iritantne narocito ove po bg pune nekog samo njima znanog ega.I navuku toliki bes na sebe i onda musko ide u zatvor.Te bg dame ne treba tuci,,,to je kukavicluk...nema smisla....njih treba ostaviti bez reči i skloniti se jer samo izazivaju probleme gde musko povuče deblji kraj jer se ne može kontrolisati.Ako je musko pametno nikad sa zenom iz beograda i resen problem.Bez zameranja svak ima pravo na svoje misljenje

Goran

pre 7 godina

Uglavnom se nasilje u porodici povezuje sa muskarcem u kuci, ali stase desava kada je zena nasilnik! Dalice i ona u zatvor ???? Netreba zaboraviti da je mnogo puta zenina provokacija uzrok nemili desavanja. .

seljak bez doktorata

pre 7 godina

Muskarac ako udari zenu ide u zatvor...a sta se desava kada zena udari muskarca ili izsimulira napad ili navede na napad itd....sta seonda desama ili su muskarci uvek krivi...gde je tu rodna ravnopravnost\n

Nikola

pre 7 godina

Razumeo sam ali hoce li moja zena u zatvor ako ona mene izubija i udari.Sta ce se u tom slucaju desiti i da li ovakva odluka vodi ka tome da zene iz zle namere prijavljuju muzeve zbog laznog samaranja.Moj prijatelj godinama trpi zlostavljanje od strane supruge a da je prijavi nesme zbog dece.

goran

pre 7 godina

Slazem se pravo u zatvor a sta ce mo ako je zena ta koja je prva udarila muskarca,vidim ja bice tu zloupotreba do mile volje a i kampanja je pocela veliko je to glasacko telo.

bata rale

pre 7 godina

a kad je zrtva nasilja covek niko ne ide u zatvor musko je ili trpi il se obesi zasticeni su misevi gavrani medvedi orlovi zmije itd samo covek nije

zimzelen

pre 7 godina

Nije njima lose u toj sigurnoj kuci vidim sve nake pite I kolaci na stolu a to kod kuce sigurno nemaju.Jedno pitanje ako muzu uzmu kucu ili stan jeli uzmu I zemlju ako ima na sebi ako su mu roditelji ostavili u nasledstvo,i jos ako zive kod njegovih roditelja a kuca se vodi na ocu oceli istjerati I roditelje njegove iz kuce.Sta jos nece izmislit samo da nas je sto manje,oce demokratija da unisti naciju.Zasto nije zakon ako ne mogu zajedno razvod,ako je jegov stan ostaje njemu ako je njen ostaje njoj ako su zajedno sticali dijele.Srpska propast

Dera

pre 7 godina

Necu da se zenim , ima ih na pretek za provod , a da me neko ucenjuje naj novijom " alatkom " nece moci !!! Ps . Necu ni da glasam , jer se ne slazem da neko favorizuje 50% stanovnistva na ustrb druge polovine !!! Ne treba zaboraviti da svi do sadasnji zakoni nisu dozvoljavali nikome da maltretira bilo koga, pa onda cemu ovaj NAMENSKI zakon ???

Abe

pre 7 godina

A ko udari muškarca, šta sa njim? Valjda ko ispolji porodično nasilje s njim u zatvor, jer i žene često puta ispoljavaju nasilje u porodici, šta s njima?

miki

pre 7 godina

Еееее, која времена, не смеш ни жену тући.

Dr za rock and roll

pre 7 godina

Komendija , pa toga nema ni u svedskoj. Ali ce sada biti psovanja mrtve majke i dece od strane kalastura samo tako. Zakon i predlog je toliko glup kao i onan koji ga je zamislio. Pa da li pingving zna kakvih bezobraznih zenskih ljudi ima???

Anarhista

pre 7 godina

...а они који дођу у прдекану, да их се стражари добро намлате. Мислим, наш законодавац је глуп ко тоцило. Ја бих то навео стриктно, сви насилници да се бију једном дневно, минимум. Јест да би нас нато бомбардовао због тога.

muž

pre 7 godina

Žena slaže, nema povreda, muž završi u pritvoru. Pola Srbije odmah da sprema duge gaće za ćorku

propast brakova

pre 7 godina

zbog ovakvih zakona sve ce manje muskarci da stupaju u brakove i ovako ih je sve manje. nedavno citam istrazivanje kaze samo 33% muskaraca brak smatraju necim pozitivnim. sta mislite zbog cega? sve negativne posledice braka su natovarili muskarcima, nista zenama. od psihickog nasilja, do raznih alimentacija, cuda, djavola, sad ako popreko pogledas zenu ode u zatvor. jos mogu da te isteraju iz sopstvenog stana ili kuce. ovim cete samo dovesti do toga da muskarci izbegavaju brakove i da se zene. nista pozitivno necete time postici. ne mozete tretirati muskarce ovako.

lud

pre 7 godina

ja cu se razvedem posto kad me zena psuje i vredja ja moram kiselo da se smejem da ne bi isao u zatvor ili da mi oduzmu imovinu koju sam godinama sticao i nasledstvo od roditelja!!!

Ljubav i sloga

pre 7 godina

Па ви гледајте са ким се жените. Ви би сте хтели неке попут ових старлета и певаљки.Тражите скромне и обичне жене. Тражите ко ће вас волети и кога ћете волети. Где су љубав и слога, ту зло губи смисао.

marina

pre 7 godina

Ne znam kakve veze ima stupanje u brak sa ovim zakonom...Sta jel se ti zenis da bi tukao zenu pa zbog zakona neces?

ddd

pre 7 godina

Daj Boze da krene nesto na bolje u nasoj zemlji korupcije, veza i vezica...

ZN

pre 7 godina

Najzad. Trebalo je 26 godina da se od volonterskog SOS telefona za žene i decu žrtve naselja ("skrivenog" od nasilnika u Domu omladine) dođe do ovoga.

Radmila

pre 7 godina

Bill koja vrsta nasilja je losa,I ne opravdavam. Da postoji porodicno nasilje to je fakt,ali kako kaze i sam naslov proizlazi da nasilje moze biti od oba dve strane. Nije uvek samo zena zrtva.Zavtor da,ali ako je rec o alkoholicaru,kockaru,zenkarosu-koji maltretiraju ukucane,resavajuci svoje komplekse batinama. Ali sta cemo sa situacijama gde zena ima priliku ali nece da radi,dok muz radio 10-12sati kako bi njoj I deci obezbedio sve. Onda umoran dogje kuci,kad jela jok (nije stigla,krive turske serije) poigra se s decom ili im resi zadatke iz Matematike(jer ona nezna,jbg nije joj isla matematika),a on glup ko konj izigrava I elekticara,I vodoinstalatera I sve... Savlada ga umor,zaspi a kad se probudi cela my porodica stuca,jer mu pominje od najmladjeg do ñajstarijeg clana kako je stoka egoisticna i misli samo na sebe A on jadan ima dva para pantalona,jedne cipele samo da bi oni imali sve,I naravno leti obavezno odmor na more,da se gospoja odmori(valjda od gundzanja I mirzovolje) Zato ko god da je zrtva ne mora I ne treba trpeti-postoji I razvod Bolje dobar razvod nego los brak,jer neke se udavaju ne za coveka nego za magarca-madzionicara..

Mitat

pre 7 godina

Svaka čast na komentaru realna zeno! Tvoj komentar pogađa tačno u srž!!!!

olja

pre 7 godina

Bravooooo!!!Konacno. I svaki dan obavestavati u novinama da se zene na please. Neka prijave KRETENE

Seka

pre 7 godina

Sta je muskarci prpa a ?! I vase je odzvonilo KONACNO !!!

trtica

pre 7 godina

Takvima kao ti ce zvoniti u usima i dalje, bez obzira šta ovi napisali u njihovim trla baba lan knjigama!!! Upamtite sve takve kao ti ovo sto sam vam rekao!!! Bolje je da se osvrnete malo oko sebe i shvatite gde zivite, nego da pravite pakao od života normalnim ljudima!!!

Bata

pre 7 godina

Ne sekiraj se ti za muskarce, nijedan zakon te nece zastititi od sigurnih debelih batina, samo li ih ti zasluzis.

zima

pre 7 godina

Seka ako nisi udata sada ces naci arapa migranta jer nasi momci nece trpiti ove torture a ako si udata istjeraj muza iz njegove kuce,mozes ih onda mijenjat koliko oces,a momci ce sakica da udaraju jeftinije produ

tori

pre 7 godina

Mene interesuje ,ovaj zakon dali se primenjuje i na muskarce koji udaraju komsinicu ,prolaznicu ,rodjakinju itd.ili se primenjuje iskljucivo kad mu je supruga u pitanju?

Boki

pre 7 godina

nije problem da ko udari zenu ide u zatvor, i treba. problem je sto u dosadasnjoj primeni ovih zakona o nasilju cesto se zeni veruje na rec sto otvara ogromno polje za zloupotrebu. ovim se dodatno olaksava ta zloupotreba. svedoci smo laznih prica o navodnom nasilju na sve strane. ja jesam da se kazne oni koji stvarno to cine, a procedure paralelno da se poostre i da se te kazne izvrsavaju na bazi ozbiljnih dokaza a ne rekla-kazala. to je cela poenta. drugi problem je ako donosimo zakone protiv nasilja onda se valjda odnosi obostrano. ako muskarca neko udari zasto bi to bilo blaze delo nego ako zenu? jel smo jednaki pred zakonom ili nismo? i ako mene neko udari ja hocu da taj ili ta idu u zatvor takodje. bas me briga jel si slabiji pol, svaki udarac boli i svaki udarac je nasilje.

Dragorad

pre 7 godina

Jel to znaci da do 1.juna mogu da peglam zenu kako hocu ?

Lily

pre 7 godina

Samo jedno pitanje...svakom ovde ko komentarise...kakve su Zene,zloupotreba zakona...i td.Da li ste svesni koliko je zena ubijeno u porodicnom nasilju???Prst na celo,pre nego bilo ko sta iskomentarise...Molim Vas...minut pristojnosti za sve majke,supruge,zene...koje su UBIJENE.

Zoran

pre 7 godina

Sta li ti pises za ubistvo ide se u zatvor. Dali se neko provukao, neznam, ali to nema veze sa temom. Mozda je to urodjena psihologija pa muskarci pre nasrnu i presude, a mozda sto su fizicki jaci, u sustini u rat ili borbu prvi se odvaze da idu muskarci iako ih nekada niko ne zove, kod zena svaka cast ali to je retkost i na prste mogu da se nabroje. Ali ako se uvede kaznjavanje za psihicko maltretiranje, onda ce zene da napune zatvore.

Dijana

pre 7 godina

Napokon treba da se zna gde je nasilniku mesto.Za takve je zatvor ili bolnica po kratkom postupku prema zasluzi.Sto ne udare ravnog sebi vec zene koje odgajaju i brinu o deci .Nema tu izazivanja gospodine.Niko nikom nije dao zivot da bi ga maltretirao.

Zoran

pre 7 godina

Glupog li zakona. Donosimo nakaradne zakone i protiv ustavne. Po zakonu su muskarac i zena ravnopravni, znaci i kazne su jednake, a odavde vidimo odmah diskriminaciju muskaraca sto je opet kaznjivo. Samo koga treba da kaznimo za los donesen zakon, odnosno neustavan zakon? Ovim se pokrivaju los rad sudstva i drzave, jer za presudu treba da prodju godine, tako da nasilnici prolaze skoro nekaznjeno. Zasto kazem nekaznjeno, kod nas nema sabiranje zatvorske kazne vec kazna za celokupno delo, a to mu dodje kazna kao za jedno delo. Cak i kada jedan sud osudi nekog apelacioni sud to ponisti, vrati na ponovno sudjenje i tako u nedogled.... Na osnovu diskriminacije ima da se podooosta pise, ali ovo je dosta za sada...

cole

pre 7 godina

Isto trebaju i oni koji provaljuju kuce,tu se stalo....

ustavnost je bitna

pre 7 godina

mozda je samo vasa interpretacija, ali ukoliko ovaj zakon posebno izdvaja ko udari zenu a ne bilo koga, onda je to protiv ustavan zakon. ustav kaze da smo svi ravnoPRAVNI. dakle u PRAVU moramo biti jednaki. bilo koji zakon koji stiti zene mora da stiti oba pola u istim situacijama. dakle, za isti udarac i zena mora da ide u zatvor, u suprotnom zakon je neustavan. ako je tako onda treba pokrenuti inicijativu pred ustavnim sudom o ustavnosti takvog akta.

NIkola Rakic KOVIN

pre 7 godina

Postavlja se pitanje sta zena/devojka uopste trazi sa olosima koji samaraju svoje zene/devojke? Ako je neko narkomancina i alkoholicar u 99% slucajeva se to odma moze videti sem ako sta? Ako zena nije kalastura ista kakav je i njen partner. Da se razumemo 99% zenske populacije vise ne postuje vaspitanje i lepe manire vec debeo novcanik, top finansijsko stanje itd itd. Svuda oko mene sve devojke sa momcima koji se alkoholisu, koji se klosarisu po gradu i koji traze sa kime ce da se pobiju i kada ih bilo ko pita sta trazis sa takvim tipovima ona odgovara JA SE OSECAM BEZBEDNO UZ NJEGA ON JE NAVIJAC, PATRIOTA ITD ITD. Sta mislis sreco koga ce da samara kada prestane da pijanci po gradu i kada prestane da se bije po gradu? Pa tebe sreco moja kada mu dignes pritisak ti si mu prva na tapeti jer je to olos koja za drugo i ne zna. Tako da kada pocnete da birate svoje partnere na osnovu ponasanja, vaspitanja, stavova a ne po debljini dzepa lepse ce zivot da vas postuje pa i vas partner. Zakon postoji, ali verujte mi da ce sve klosarcine da vas biju ne rukom nego nogom jer sa ovim zakonom mogu da se kladim da ce da vas udari slava u glavu pa cete da se vodite time mogu ja da radim sta hocu i da se ponasam kako hocu da mu jebem mater ako zelim on meni sad ne sme nista, pa kad te okaci za banderu da visis onda ces da se pitas sta je sa zakonom sreco moja :)

ZMan

pre 7 godina

Niko nikog ne sme da tuce.Ukoliko te zena-muz prevari,provocira do neizdrzivosti.To je znak da niste jedno za drugo.Tj. oteras tu osobu u tri... okrenes i odes.Prekines taj uzas i nastavis dalje sa zivotom. Nace se i za tebe srodna dusa

tegi

pre 7 godina

a šta je silnim ubistvima po Srbiji,tu ne smete ništa da reagujete? ili se izriču smešne presude.

onako slucajno

pre 7 godina

aa tko udari ljubavnicu, zena ce mu u zatvor donositi sve sto pozeli :-)

Dijana

pre 7 godina

Iako sam zensko kazem da ovo nije u redu.Za nasilje nisam ,ali zaista sam upucena u slucajeve tacnije slucaj da je zena psihicki maltretirala muza do sudskog razvoda braka,a sada se nemogu razvesti jer se ona ne pojavljeuje na rocistima.Nije u redu ,nisu samo muskarci krivi ,mnogo puta je zana ta koja prouzrokuje haos.!

Boban

pre 7 godina

Moze se primetiti u navedenim komentarima da svi koji opravdavaju nasilje nad zenama pisu "ne mogu" spojeno?

Branislav

pre 6 godina

Slazem se da ne treba niko da trpi nasilje i da treba svako da odgovara za svoje postupke.A sta je sa lazim prijavljivanjem kad zena prijavi muskarca sa psihicko uznemiravanje a nema osnova.A muz morao da placa advokate da bi se branio i dokazao da nije bas nista uradio.I kad se ustanovi da je prijavljivanje bilo lazno tj da nema osnova ona nikom nista pojeo vuk magarca i gotovo.E pa drage zene ne moze tako ako prijavite nesto i to bude lazno prijavljivanje ja sam za to da vi idete u zatvor

Sekula

pre 6 godina

Klasična zamena teza. Već postoji zakon koji je dobar, ali se ne primenjuje.Ovo je samo glupiranje i ponizavanja gradjana. Šta je sledeći korak? Ko opsuje nekoga ide u zatvor? Ko nekoga popreko pogleda ide u zatvor?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija