• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.02.2017

10:03

ZABRINJAVAJUĆI PODACI! Povećan broj žrtava trgovine ljudima, žene najranjivije

Društvo

ZABRINJAVAJUĆI PODACI! Povećan broj žrtava trgovine ljudima, žene najranjivije

Podeli vest

Tokom 2016. Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima registrovao je 55 osoba koje su bile žrtve eksploatacije u Srbiji, što je za 37 odsto više u odnosu na godinu ranije, izjavila je za Tanjug Katarina Ivanović iz agencije Astra

Prema najnovijim podacima dostavljenim Tanjugu, uglavnom su žrtve žene i devojke koje su najčešće seksualno eksploatisane (47 žrtava je ženskog pola), dok je zabeleženo osam slučajeva naših građevinara u Francuskoj koji su radno eksploatisani, a zabeležen je jedan slučaj prinude na vršenje krivičnih dela.

Od ukupnog broja otkrivenih slučajeva eksploatacije deca čine 38 odsto, od čega su većina devojčice.

 - Na osnovu podataka, može se videti da su osobe ženskog pola znatno više zloupotrebljavane nego osobe muškog pola, čak u 85 odsto slučajeva -  ističu iz Astre. 

U 67 odsto slučajeva žrtve su bile državljani Srbije na teritoriji naše zemlje, dok je njhova destinacija bila i Nemačka (16 odsto), a podaci pokazuju da je i po jedan slučaj zabeležen u Makedoniji, Holandiji, Italiji, Švajcarskoj i Siriji.


Srbija je tokom 2016. godine bila u najvećoj meri i zemlja porekla i zemlja eksploatacije žrtava trgovine ljudima, istakla je Ivanović i dodala da je poslednjih 10 godina prisutna lokalna trgovina, dok su nekada to uglavnom bile Ukrajinke i Moldavke.

Prošle godine je Centar primio 40 prijava koje se odnose na migranate i izbeglice, od kojih je 35 prijava bilo u vezi sa nestalim maloletnim osobama.

Među tom populacijom i na osnovu tih prijava identifikovane su dve žene žrtve. 

 - Samo tokom protekle godine preko Astra SOS telefona primili smo više od 3.700 poziva, koji su uglavnom vezani za trgovinu ljudima. Čak 375 tih poziva bilo je od roditelja koji sumnjaju da su im deca ukradena u porodilištu" - rekla je Ivanović.

Ona je dodala da trgovci mogu biti svi, a da se najčešče dešava da su to najbliži prijatelji, rođaci, pa čak i roditelji, obajšnjavaju iz Astre.

Prema podacima MUP-a Srbije, tokom 2016, za krivično delo trgovine ljudima podneto je 11 krivičnih prijava protiv 14 osoba, a identifikovana je 31 žrtva.


Svi "trgovci" su naši građani (12 muškaraca i dve žene).

Ivanovićeva je rekla da je veliki broj maloletnih osoba nestao među izbeglicama koji su se rastavili od svojih roditelja na migrantskoj ruti. 

Od ukupnog broja prijavljene nestale dece, 21 dete je nađeno, dok se za njih 11 još uvek traga. 

Kako je konstatovala Ivanović usvajanje Strategije i Akcionog plana za prevenciju i suzbijanje trgovine ljudima i zaštitu žrtava i dalje ostaje nerealizovana aktivnost u Akcionom Planu za Poglavlje 24.

 - Ta dva dokumenta su formulisana još 2013, stoga se opravdano postavlja pitanje da li akcioni plan, razvijen za period 2014-2016, danas može da bude usvojen u tom obliku - upitala je Ivanović.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17