• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

02.03.2017

12:18

ČUDO! NAJSTARIJA TRUDNICA U ISTORIJI SRBIJE! Atifa u 63. godini ČEKA PRVO DETE!

Društvo

ČUDO! NAJSTARIJA TRUDNICA U ISTORIJI SRBIJE! Atifa u 63. godini ČEKA PRVO DETE!

Podeli vest

Atifa Lj. (63) iz Novog Pazara najstarija je trudnica u istoriji Srbije. Nalazi se u četvrtom mesecu i čeka svoje prvo dete. Zatrudnela je pomoću vantelesne oplodnje, i to doniranim ćelijama

Zbog privatnosti pacijentkinje ne želimo da iznosimo detalje njene trudnoće
Aleksandar Stefanović, direktor Višegradske

Atifa Lj. (63) iz Novog Pazara verovatno je najstarija trudnica u istoriji Srbije! Ova bi svoje prvo dete trebalo da rodi u julu, a zatrudnela je pomoću vantelesne oplodnje, koja je urađena doniranim ćelijama dobrovoljnog davaoca!

Zbog svojih godina i izuzetno visokorizične trudnoće, Atifa je zbrinuta u GAK "Višegradska", gde je pod budnim okom lekara.

Kako Informer saznaje, Atifa Lj. je u četvrtom mesecu trudnoće, a vantelesnu oplodnju uradila je u jednoj poznatoj beogradskoj privatnoj klinici. Iako presrećna što je veštačka oplodnja uspela, Atifa nije želela da priča o divnom događaju na koji čeka godinama, niti da se slika.

Ljubinka iz Smedereva rodila u 61!

Najstarija porodilja u Srbiji do sada je bila Ljubinka M. iz Smedereva. Ona je u 61. godini rodila zdravog dečaka, koji joj je bio prvo dete, nakon 30 godina borbe za potomstvo. Ona je zatrudnela uz pomoć donacije jajne ćelije, a vantelesna oplodnja urađena joj je u Češkoj. Trudnoću je pratio čitav lekarski kolegijum GAK "Narodni front", gde se Ljubinka i porodila.

- Atifi je ovo već četvrti put da dolazi na kliniku u Višegradskoj u toku svoje trudnoće. Zbog godina njena trudnoća je visokorizična, ali ni njeno zdravlje nije u najboljem redu. Doktori prate i njeno i bebino stanje i stalno vrše kontrole, jer trudnoća može da ugrozi i nju i bebu - priča Informerov izvor blizak njenoj porodici.

Na pitanje kako je moguće da joj je urađena vantelesna oplodnja s obzirom na to da njene godine prelaze dozvoljenu granicu, koja je pomerena na 42 godine, on otkriva:

- U Beogradu je našla jednu veliku i poznatu privatnu kliniku gde su pristali da joj urade oplodnju doniranim ćelijama dobrovoljnog davaoca. Ako sve bude kako treba, Atifa bi trebalo da se porodi u julu mesecu - ističe naš sagovornik.

U Beogradu je našla jednu poznatu, privatnu kliniku gde su pristali da joj urade oplodnju doniranim ćelijama dobrovoljnog davaoca
Rođak Atife Lj.

Direktor GAK "Višegradska" prof. dr Aleksandar Stefanović potvrdio je naša saznanja, ali zbog privatnosti pacijentkinje nije želeo da iznosi detalje njene trudnoće.

- Svaka pacijentkinja ima sva prava na diskretnost i čuvanje njenog identiteta i podataka, a mi kao ustanova smo dužni to da poštujemo. Morate da nas razumete, jer su nama naše trudnice i porodilje na prvom mestu - kratak je bio direktor Stefanović.

Da je slučaj najstarije trudnice u našoj zemlji i te kako uzburkao javnost, svedoče i stručnjaci! Srpski ginekolozi ističu da u Srbiji zakon nalaže da se vantelesna oplodnja radi isključivo do 42. godine starosti. Prema rečima direktorke GAK "Narodni front" dr Snežane Rakić, najbolje je rađati dok su žene mlade, a njihov organizam sposoban da iznese trudnoću do kraja bez komplikacija.

Anketa

42 godine je gornja granica u Srbiji za veštačku oplodnju

- Trudnoća žene iz Novog Pazara zbog godina, a verovatno i njenog zdravstvenog stanja spada u visokorizične. U prilog tome svedoči i naša nedavno urađena studija koju smo sproveli na više od 200 žena do 61 godine. Rezultati su bili poražavajući, jer je samo 14 odsto tih starijih pacijentkinja između 50 i 61 godinu uspešno iznelo trudnoću bez komplikacija. Posledice su neizbežne, a osim tegoba i zdravstvenih poremećaja, mogu biti i kobne po život - kaže dr Rakić.

 

 

 

 

 

 

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija