• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M. D.

04.03.2017

19:48

ARSEN IZ HIPP KAŠICA MOGAO DA UBIJE DECU: Šokantna tvrdnja Miroslava Stojšića bivšeg načelnika inspekcije!

Društvo

ARSEN IZ HIPP KAŠICA MOGAO DA UBIJE DECU: Šokantna tvrdnja Miroslava Stojšića bivšeg načelnika inspekcije!

Podeli vest

Doza od 0,14 miligrama arsena po kilogramu, pronađena u kašicama HIPP u Srbiji, mogla je da bude kobna po decu jer taj otrov može da ubije odmah, kaže Stojšić. Ministarstvo zdravlja još na granici sprečilo ulaz otrovnih kašica u Srbiju

Otrovno jedinjenje arsen, otkriveno juče u pirinčanim kašicama HIPP namenjenim tržištu Srbije, moglo je da bude smrtonosno po decu u našoj zemlji, tvrdi Miroslav Stojšić, bivši načelnik republičke veterinarske inspekcije!

Prema njegovim rečima, doza otrovnog arsena od 0,14 miligrama po kilogramu otkrivena u kašicama izuzetno je opasna budući da je bilo kakvo prisustvo te materije u hrani, čak i u tragovima, veoma štetno po zdravlje. U Srbiji je, inače, dozvoljena granica 0,08 miligrama. Na svu sreću, Ministarstvo zdravlja je otrovne kašice otkrilo još na granici, pa nijedna sporna kutija tog proizvoda nije ušla u zemlju.

KO TRUJE NAŠU DECU?! Kašice za bebe pune otrovnog arsena!

Smrtno opasno

Otkrili smo arsen u 120 kutija kašice HIPP i odmah zaustavili uvoz tog proizvoda
Zoran Panajotović, inspektor u Ministarstvu zdravlja

Doktor Miroslav Stojšić upozorava da arsen spada u najopasnije otrove i da ni po koju cenu ne bi smeo da se nađe u hrani za bebe, jer može biti koban po dečji život!

- Arsen je veoma opasan i ukoliko bi se uzimao u većoj količini, od njega može odmah da se umre. Količina od 0,14 miligrama po kilogramu jeste veoma velika i daleko je iznad svih dozvoljenih granica. Ta supstanca zbog svog kancerogenog sastava može da dovode do ogromnih zdravstvenih problema poput trovanja, kancera pluća ili nekih imunoloških oboljenja. Najopasnije je svakako ako ga uzimaju deca i bebe, jer na njihov organizam otrovni arsen utiče direktno. Ne postoji dozvoljena doza arsena koja može da se nađe u hrani, čak ni u tragovima - rekao je Stojšić.

Informer

On naglašava da se, kada je u pitanju hrana, mora strogo voditi računa i sistem kontrole treba da bude rigorozan.

Šta je arsen?

* Poznati kancerogen koji povećava rizik od kardiovaskularnih i imunoloških bolesti, kao i različitih oblika karcinoma.
* Povezan je i s dijabetesom i oštećenjem nervnog sistema, ali i s rakom pluća i bešike.
* Posebno je opasan za decu, a ustanovljeno je da čak i bebe u materici imaju slabiji imunitet ako je majka u trudnoći jela puno pirinčanih proizvoda koji sadrže arsen.
* Utiče na DNK i menja ga.

- Kod nas bi morala da bude opet uvedena dobra radna i higijenska praksa i da se sve kontroliše svaki dan, jer je hrana postala zaista opasna po zdravlje ljudi. Ovaj slučaj sa HIPP kašicama to najbolje potvrđuje - kaže Stojšić.

Inspektor u Ministarstvu zdravlja Zoran Panajotović otkriva da je prilikom granične kontrole nađeno 24 kilograma neispravne dečje kašice HIPP.

- Neusaglašenost je utvrđena na graničnom području Beograd, u oko otprilike 120 kesica kaše s pirinčem. Kontingent je vraćen uvozniku, koji će postupiti na jedan od dva načina - ili će ga vratiti proizvođaču ili će ga na bezbedan način uništiti - naglašava Panajotović.

Redovne kontrole

Laboratorijsku analizu pirinčane kaše HIPP izvršila je ovlašćena i akreditovana laboratorija Gradskog

Šta izaziva arsen?

*    dijabetes
*    trovanje
*    kancer pluća i bešike
*    imunološka oboljenja
*    kardiovaskularne bolesti

zavoda za javno zdravlje Beograd, a uvoznik se izjasnio da ne želi superanalizu predmetnog uzorka. Prema rečima Vesne Pantelić Palibrk, načelnice jedinice za zdravstvenu ispravnost hrane ovog zavoda, u spornim kesicima pirinčane kaše na osnovu uzoraka pronađeno je oko 0,14 miligrama arsena po kilogramu.

- Prema broju uzoraka koje naša laboratorija dobija, mogu da kažem da se zaista redovno radi kontrola hrane koja je namenjena bebama. Ovo je zaista redak slučaj neispravnosti takve vrste. Naša država u ovom delu ima strožu normu nego zakonodavstvo na teritoriji Evropske unije i sreća je da je naše resorno ministarstvo dobro obavilo svoj posao i reagovalo pre nego što se ta hrana našla u prodaji - ističe Vesna Pantelić Palibrk.

Uvoznik: Otrovni samo uzorci

Public

U kompaniji "Alka", koja je uvoznik proizvoda austrijskog proizvođača HIPP, ističu da je sporna hrana za bebe bila namenjena samo u promotivne svrhe.
- Reč je o uzorku od 20 grama koji se nije prodavao niti će se prodavati, niti ima veze s redovnim artiklom. Taj uzorak smo dobili iz Austrije i utvrđeno je da ima arsena u količini koja je dozvoljena po standardima Evropske unije, ali nije po našim. Zbog toga smo odmah odustali od dalje analize jer nismo ni nameravali to da prodajemo - kažu u kompaniji "Alka".


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ma sta rece

pre 7 godina

u promotivne svrhe sa arsenom?! pa ko prezivi promociju! nadji ti nesto drugo da uvozis a ne da nas trujes!

ko

pre 7 godina

da li su ovde svi ljudi nepismeni ili se samo trazi vest, pirinac je biljka koja po svojoj prirodi vezuje arsen iz tla, znaci svako zrno pirinca bilo organsko ili ne organsko sadrzi neku kolicinu arsena i to je prakticno ne moguce izbeci, zato se pirinac u kini potapa u vecu kolicinu vode preko noci pa onda sprema, ovo su cinjenice, pritom je ta kolicina arsena dozvoljena u Austriji, znaci svesno ubijaju svoju decu, nemoj te molim vas.

Petar

pre 7 godina

Potpuno zabraniti uvoz bilo kog proizvoda za bebe koje ova kompanija proizvodi. Uvozniku oduzeti dozvolu za bavljenje uvozom jel nije uradio analizu i predao vlastima na uvid pre uvoza. Kupci nebi trebali da kupuju bilo koji proizvod koje HIPP proizvodi. Moraju se uraditi drasticne mere da se spreci trovanje nase dece.

valjevac

pre 7 godina

Arsen nije jedinjenje,već HEMIJSKI ELEMENT,novinarčiću !!! Koju li si ti (ili da li si) školu završio.....a mame , same spremajte deci hranu,izbegavajte gotove kašice

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija