• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.03.2017

14:55

PRIZNANJE NAŠIM STRUČNJACIMA: Kontrola letenja, SMATSA i Rovčanin dobitnici nagrade Evropske komisije!

Društvo

PRIZNANJE NAŠIM STRUČNJACIMA: Kontrola letenja, SMATSA i Rovčanin dobitnici nagrade Evropske komisije!

Podeli vest

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, SMATSA doo Beograd, i direktor Radojica Rovčanin, dobitnici su nagrade Evropske komisije za uspešno realizovan SEAFRA (South-East Axis Free Route Airspace) projekat

 

Projekat se odnosi na 24-voročasovno slobodno planiranje i sprovođenje  letova putničkih aviona, bez obzira na podelu vazdušnog prostora među državama ili granicama njihove odgovornosti po jugoistočnoj osi iznad nivoa leta 325 (10 000 metara).

Nagrada je uručena danas na svetskom kongresu pružalaca usluga u vazdušnom saobraćaju u Madridu.  

Ovo je prvi put da je u Evropi uveden  koncept iznad teritorije četiri države (Srbije, Crne Gore,BiH i Hrvatske) čime je dokazano da je takva saradnja moguća i da može biti od koristi za sve zainteresovane strane. 

Ideja za pokretanje koncepta slobodnog planiranja letenja tako velikih razmera  potekla je od eksperata koji su zaduženi za pružanje usluga u različitim državama, sa zajedničkim ciljem da se, sa jedne strane, unapredi bezbednost i efikasnost usluga u vazdušnom saobraćaju  a sa druge strane da se zaštiti životna sredina smanjenjem ispuštanja štetnih goriva, CO2 i NOx gasova. 

Projekat su zajednički realizovale SMATSA doo Beograd, CroControl Zagreb i BHAnsa  Sarajevo. Važnost projekta prepoznale su austrijska i slovenačka kontrola letenja pa će u sredu 8. marta 2017 godine u Madridu na svetskom kongresu pružalaca usluga u vazdušnom saobraćaju biti potpisan Memorandum o proširenju projekta i na te zemlje članice EUROCONTROL. 

Pub,lic

- Ovo je važan korak za Srbiji i Crnu Goru koje su u vazdušnom saobraćaju već odavno članice Evropske unije. Zahvaljujem se Evropskoj komisiji koja je prepoznala napore naših stručnjaka i menadžmenta koji imaju za cilj povećanje bezbednosti i efikasnosti vazdušnog saobraćaja. Raduje me što su ostale države prepoznale važnost našeg projekta i žele da postanu deo našeg tima - rekao je Rovčanin prilikom uručenja nagrade u Madridu.  

Aktivnosti vezane za SEAFRA-u pokrenute u skladu sa Uredbom 716/2014, pet godina pre planiranog datuma za neograničeno, slobodno korišćenje vazdušnog prostora iznad 9000 metara širom Evrope (1.1.2022).

Ovaj projekat je jedan od ključnih dostignuća unutar inicijative EU o uspostavljanju Jedinstvenog evropskog neba (Single European Sky) bez obzira na državne ili vazdušne granice, koji ima za cilj povećanje bezbednosti, efikasnosti i kapaciteta vazdušnog saobraćaja u Evropi. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihailo

pre 7 godina

veliki uspeh.svaka cast direktore.\nu nove pobede\n

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija