• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

10.03.2017

12:17

VULIN O DECI BEZ RODITELJSKOG STARANJA: Kada izađu iz doma, mladima najvažnije da nađu posao!

Društvo

VULIN O DECI BEZ RODITELJSKOG STARANJA: Kada izađu iz doma, mladima najvažnije da nađu posao!

Podeli vest

Sistem socijalne zaštite prošle godine napustilo je 1.272 mladih bez roditeljskog staranja, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, navodeći da je država nastavila da im pomaže da nađu smeštaj, ali i posao, kako bi se što pre osamostalili i zasnovali svoju porodicu

- U sistemu socijalne zaštite trenutno se nalazi 6.183 dece uzrasta do 18 godina, njih 777 je u domovima, dok su ostali smešteni u različitim oblicima porodičnog smeštaja - rekao je Vulin na konferencija ''Mladi u Srbiji i napuštanje zaštite - investicija za budućnost''''.

On kaže da je prošle godine sistem socijalne zaštite napustilo je 472 dece uzrasta do 18 godina i više od 800 dece uzrasta od 18 do 26 godina.

- Sva ova deca ostavljena bez zaštite države, bez porodica ne bi mogla sama da se snađu, da nastave stabilan, siguran život na koji navikli kroz sistem socijane zaštite - naglasio je Vulin.

Kako bi se tim mladima pomoglo, Nacionalna služba za zapošljavanje i Ministarstvo za rad po prvi put su prepoznali decu bez roditejskog staranja uzrasta do 30 godina kao posebnu kategoriju, te poslodavci dobijaju posebne subvencije pri njihovom zapošljavanju.

Ministarstvo je, kako kaže, sa humanitarnom organizacijom "Budi svoj" počelo da radi bazu podataka sa decom iz sistema socijalne zaštite.

 - Tu bazu podataka stavljamo na raspolaganje poslodavcima da zaposle decu iz našeg sistema i da pomognu još jednom - rekao je Vulin.

On je dodao da život prema ovoj deci nije bio dobar, nije bio fer i da se društvo mora pobrinuti da se nepravda ispravi.

- Mi moramo da se pobrinemo da njihov talenat, vrednoća budu nagrađeni i da pomognemo još jedan korak da bi i oni jednog dana zasnovali svoju lporodicu, da bi bili uspešni članovi društva kao što su voljeni članovi društva - zaključio je Vulin.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija