Shutterstock

12:36 Društvo 0

Tanjug/Informer.rs | 10. 03. 2017.

ZANEMARENE ZBOG OBIČAJA! Konferencija o pravu žena da imaju vlasništvo nad zemljom!

Jedan od najznačajnijih faktora i pokazatelja razvoja jedne zemlje jeste pravo žena da imaju vlasništvo nad zemljištem, ali je to pravo redovno zanemareno, osporeno, ili se ne sprovodi u praksi i to važi i za zemlje Zapadnog Balkana, ocenjuje Organizacija UN za hranu (FAO) pred međunarodnu konferenciju u Tirani

Konferencija pod nazivom “Osnaživanje žena kroz pristup vlasništvu nad zemljom” biće održana danas, a organizatori su FAO i GIZ, agencija koja sprovodi projekte pod pokroviteljstvom vlade Republike Nemačke. 

Kako se navodi u saopštenju, u većini zemalja zapadnog Balkana žene imaju manji pristup zemljištu od muškaraca, i njihovo pravo na zemljište je često ograničeno na tzv. “sekundarno vlasništvo nad zemljom”. 

U praksi to znači da se njihovo vlasništvo nad zemljom ograničava samo na posredno vlasništvo preko muških članova porodice. 

U slučaju da se suprug odseli, premine ili da dođe do razvoda, postoji ozbiljna mogućnost da žena izgubi pravo nad vlasništvom nad zemljom. 

Sa obzirom da situacija po pitanju vlasništva nad zemljom nije sasvim jasna, žene mogu imati problem da prodaju ili iznajme zemlju, ili da je založe prilikom uzimanja kredita. 

- Prepreke koje ometaju žene u seoskim sredinama da u potpunosti ostvare svoja prava nad vlasništvom nad zemljom su brojne i veoma složene - izjavila je Marsela Viljareal, direktorka Kancelarije FAO za partnerske projekte, podršku i razvoj. 

 Prepreke su razne, od neadekvatnih pravnih okvira i nesprovođenja postojećih zakona, do kulturoloških prepreka.

Na teritoriji zapadnog Balkana registrovana poljoprivredna gazdinstva u vlasništvu ili suvlasništvu žena čine 15-39 odsto svih poljoprivrednih zemljišta, a u pojedinim krajevima taj procenat je svega 3 odsto.

Zahvaljujući kontinuiranim naporima FAO kao i Svetske banke, vlade zemalja zapadnog Balkana su svesni ovog problema i obavezale su se da učine sve što je moguće da se stanje popravi. 

Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ) u ime Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj republike Nemačke i FAO čine zajedničke napore na zapadnom Balkanu kako bi promovisali napredak u sprovođenju jednog od ciljeva rada UN, a to je jednakost polova.

Koristeći FAO metodu za procenu situacije i profilisanje određene zemlje, uz pomoć GIZ-a, napravljena je procena stanja zakonodavstva u zemljama zapadnog Balkana. Uočeni su nedostaci u zakonodavnim okvirima i date preporuke za ispravljanje tih nedostataka. 

- Sada je sasvim jasno da običaji i tradicija često imaju prednost nad zakonodavstvom. Stoga je presudna uloga javnih beležnika i ljudi zaposlenih na registraciji gazdinstava u unapređenju vladavine jednakosti polova kada je reč o vlasništvu nad zemljom - kaže Viljareal.

Današnjoj konferenciji će prisustvovati predstavnici ministarstava, ureda za registraciju poljoprivrednih gazdinstava, notari, institucije za unapređenje ravnopravnosti polova, kancelarije za statistiku, regionalne NVO I međunarodne organizacije iz jugoistočne Evrope. 

Svi navodi koji se tokom konferencije odnose na Kosovo trebaju se posmatrati u smislu Rezolucije 1244 saveta bezbednosti UN (1999), navodi se u saopštenju.Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]