• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

13.03.2017

17:25

OKANOVIĆ: Nedovoljna koordinacija hitnih službi u Srbiji!

Društvo

OKANOVIĆ: Nedovoljna koordinacija hitnih službi u Srbiji!

Podeli vest

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da u našem sistemu hitnih službi ne postoji zadovoljavajući nivo komunikacije i koordinacije i da se delovanje sistema u ovom trenutku može se nazvati stihijskim, posebno ako su u pitanju teže nesreće

- To je prepoznato i u Nacionalnoj strategiji o bezbednosti saobraćaja koju je usvojila vlada Srbije i kao najvažniji problem u segmentu delovanja nakon saobraćajne nezgode jeste upravo nedostatak komunikacije i koordinacije među hitnim službama - rekao je danas Okanović za Tanjug.

On je ukazao da kod nas postoje mnogi birokratski organizacioni problemi koji dovode do toga da se znatno produži vreme reagovanja, pa onaj koji je pogođen, kasnije dobija pomoć. 

- Tako može da se dogodi da na lice mesta saobraćajne nezgode na Koridoru 10 mora da izlazi ekipa iz Jagodine, zato što se nesreća desila na teritoriji te opštine i da treba da prevale recimo 30 kilometara da bi došli do povređenih, a ekipa iz Paraćina mogla bi to da završi nekih 10 minuta ranije, ali to nije njihova teritorija - naveo je Okanović.

Naveo je i primer kada se dogodi prevrtanje autobusa na deonici koja nije dobro pokrivena hitnim službama i bolnicama, dodajući da to može dovesti do ogromnog problema.

- Ukoliko recimo dođe do saobraćajne nesreće sa autobusom, biće nekoliko ekipa hitne pomoći iz više domova zdravlja, koje neće imati nikakvu povezanost, pitanje je gde će koja ekipa voziti povređene i na kraju može doći do toga da se uopšte ne zna gde je ko transportovan, sa kojim stepenom povrede i slično imamo čak neke masovnne nesreće koje su se dogodile u Srbiji, a da do dan- danas ne znamo zapravo koliki je bio broj povređenih - rekao je Okanović.

Sa druge strane, ističe, postoje problemi da većina službi hitne pomoći u Srbiji nema uopšte radio vezu, već koriste mobilne telefone, što je, ocenjuje, nedopustivo. 

- U ovom trenutku postoji izvestan stepen komunikacije i koordinacije hitnih službi kao što su vatrogasci, saobraćajna policija, hitna pomoć, urgentni centri, bolnice, ali one su na nedovoljnom nivou i možemo nazvati delovanje sistema u ovom trenutku stihijskim, posebno ako su u pitanju masovne nesreće - ukazao je Okanović.

Naglašava da, kako bi se smanjio broj stradalih u saobraćajnim nezgodama, odnosno težina posledica, nije važno samo raditi na sprečavanju nastanka saobraćajnih nezgoda, već i kada se one dogode, što bolje zbrinuti ljude koji su stradali.

Kako je najavio, Srpski komitet za bezbednost saobraćaja i Auto- moto savez Srbije sutra organizuju konferenciju gde će prvi put sesti zajedno za isti sto predstavnici Sektora za vanredne situacije, Uprave saobraćajne policije i rukovodioci kliničkih, urgentnih centara, službi za hitnu pomoć u Srbiji i gde će se razmatrati mogućnosti za unapređenje strateškog rada i zajedničkog delovanja na terenu i gde će se usaglasiti osnovne smernice daljeg razvoja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija