• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

15.03.2017

20:32

KUBUROVIĆ: Nulta tolerancija prema nasilju u porodici!

Društvo

KUBUROVIĆ: Nulta tolerancija prema nasilju u porodici!

Podeli vest

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da su u toku pripreme za potpunu implementaciju Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji pokazuje nultu toleranciju prema svakom obliku nasilja u porodici

Taj Zakon uvodi novine koje do sada pravni sistem u Srbiji nije poznavao i što je najbitnije pokazuje nultu toleranciju prema nasilju u porodici i veliku pažnju posvećuje žrtvama, rekla je Kuburović u Užicu na tribinu posvećenoj sprečavanju nasilja u porodici koju je organizovala SNS.

Kako je podvukla najveća novina koju Zakon predviđa je uvođenje hitnih mera, pre svih da se nasilnik udalji iz stana ili kuće i zabrani svaki oblik komunikacije sa žrtvom upravo kako bi se na taj način žrtva zaštitila i osnažila i kako bi dobila dovoljno prostora da se osamostali za dalji napredak.

Ona je ukazala i da su pored tih mera velike novine i u oblasti koordinacije državnih organa, koja u dosadašnjim zakonima koji su se bavili tim problemom nije postojala, i saradnja unutar resora koja se predviđa što je jedan od ključnih faktora koji treba da da efekte - "smanji crnu statistiku i poveća individualnu odgovornost svakog pojedinca koji učestvuje u promeni zakona".

Kuburović je naglasila da je Vlada Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, prepoznala taj problem i odvažno krenula u pronalaženje sistemskog rešenja, u cilju smanjenja broja slučajeva nasilja u porodici i žrtava porodičnog nasilja.

U tom smislu ona je navela i da su žrtve nasilja u porodici prepoznale da je država stala iza njih i da se osećaju sigurnijim što je ilustrovala podatkom da od 2014. godine stalno raste broj prijavljenih slučajeva jer žrtve znaju da sistem stoji iza njih i da će ih zaštitti.

Kuburović je ukazala i da Zakon deluje dvojako i ima i preventivnu i represivnu ulogu i dodala da na primer hitne mere podrazumevaju i da policajac sada ima ovlašćenje da nasilnika udalji na 48 sati iz kuće, a sud može da odredi udaljavanje od žrtve i na 30 dana.

Tu su i određivanje zabrane komunikacije sa žrtvom, uz odredbu da ukoliko prekrši neku od hitnih mera može da mu se izrekne kazna od 60 dana zatvora, kazala je Kuburović.

Precizirala je i da Zakon predviđa da se u svakom tužilaštvu uspostave grupe za koordinaciju, u čijem radu će učestvovati posebno obučen policajac, javni tužilac, predstavnik Centra za socijalni rad, a po potrebi i u zavisnosti od slučaja i vaspitači, predstavnici zdravstvenih institucija i Nacionalne službe za zapošljavanje.

- Jedan od vrlo važnih segmenata ovog zakona je to što će se za svaku žrtvu nasilja sačinjavati program zaštite - istakla je Kuburović.

Kuburović je ukazala na potrebu kontinuiteta sprovodenja započetih reformi i daljem napredovanju zemlje, ka uređenom društvu i pozvala građane Srbije da izađu na predsedničke izbore, i glasaju za Aleksandra Vučića, jer će se time, podvukla je, taj kontinuitet obezbediti.

Tribinu „Iskljuci nasilje“ organizovala su Unija žena SNS i Gradski odbor te stranke, a učestvovali su između ostalih i predstavnice nevladinih organizacija "Ženski centar" i "SOS telefon".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Crna Vrana

pre 4 godine

Tako je Nela samo napred sa SNS i bez milosti prema nasiljem, Interesuje me, kad ce homoseksualci u Srbiji moci da sklapaju brak?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija