• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

17.03.2017

19:44

(FOTO) NAJUSPEŠNIJIM KADETIMA DODELJENA PRIZNANJA! Vojna akademija obeležila 167 godina postojanja!

Društvo

(FOTO) NAJUSPEŠNIJIM KADETIMA DODELJENA PRIZNANJA! Vojna akademija obeležila 167 godina postojanja!

Podeli vest

Vojna akademija u Beogradu obeležila je danas 167 godina postojanja dodelom priznanja najuspešnijim nastavnicima i kadetima te visokoškolske ustanove

Prisustvujući svečanosti, ministar odbrane Zoran Đorđević ocenio je da Vojna akademija drži primat na Zapadnom Balkanu u kreiranju, definisanju i realizaciji obrazovnog procesa kojim se stvara savremeni vojni kadar.

- Ostvarivanjem vojno-obrazovnog procesa koji je usklađen s najvišim svetskim standardima u obrazovanju oficirskog kadra, Vojna akademija je uspela da  postigne cilj koji je pred nju postavljen. Taj cilj ne bi mogao da se dosegne bez krovne uloge koju u sistemu vojnog obrazovanja zauzima Univerzitet odbrane, ali i bez stabilno visokog odziva kandidata za upis u vojne škole - ocenio je ministar.

Po njegovim rečima, na listi vrednosti koje Vojna akademija promoviše najviša mesta zauzimaju čast, integritet i saradnja. 

va.mod.gov.rs

- Zadatak prave škole je i pobuđivanje i razvijanje interesovanja za bolje razumevanje određenih događaja, pojava i procesa. U tom smislu, glavni cilj obrazovanja jeste stvaranje ambijenta u kojem će se pažljivo odabrani kadeti adekvatno pripremiti za preuzimanje odgovornosti za sudbinu Vojske Srbije - rekao je Đorđević.

Plaketa Vojne akademije za posebno značajnu i sadržajnu saradnju ostvarenu u protekloj godini uručena je ministru odbrane Zoranu Đorđeviću, komandantu Kopnene vojske Milosavu Simoviću i Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. 

Pored ministra odbrane, svečanosti povodom Dana Vojne akademije prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i predstavnici naučnih i obrazovnih ustanova, verskih zajednica i crkava.

Obrazovanje stručnog oficirskog kadra u Srbiji počelo je 1850. godine osnivanjem Artiljerijske škole koja će 30 godina kasnije biti reformisana u Nižu i Višu Vojnu akademiju.

Posle Prvog svetskog rata, u Kraljevini Jugoslaviji osnovane su i Mornarička akademija, 1923. godine u Dubrovniku, i Vazduhoplovna akademiju u Pančevu 1940. godine.

Sve domaće vojno-obrazovne institucije objedinjene su 2000. godine u Vojnu akademiju koja je devet godina kasnije i akreditovana. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17