• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna

18.03.2017

23:48

SRPSKA GOLGOTA: Amfilohije služio liturgiju i parastos za zrtve martovskog pogroma!

Društvo

SRPSKA GOLGOTA: Amfilohije služio liturgiju i parastos za zrtve martovskog pogroma!

Podeli vest

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je danas sa sveštenstvom u manastiru Duga Moračka kod Podgorice svetu liturgiju sa parastosom za žrtve martovskog pogroma iz 2004. godine na Kosovu i Metohiji

Govoreći o pogromu, mitropolit crnogorsko-primorski rekao je da taj strašni događaj podseća na Vartolomejsku noć.

- Danas se sećamo mučeništva ljudi i razorenih i uništenih više od 150 hramova, od kojih su desetine bili hramovi iz Srednjeg veka - naveo je mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da se sve to dešavalo "uz prisustvo najmoćnije vojske sveta koja je tamo došla da navodno donese mir".

- Ustvari, ta vojska je pomogla i podstakla krvoproliće. Ta armada, evo, nastavlja isto i u Ukrajini. I tamo podržava bratoubilaštvo, kao i u Aziji, odakle po prvi put u istoriji kreću stotine hiljada izbeglica sa svojih drevnih ognjišta - poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

(FOTO) IZLOŽBA "Da se ne zaboravi" u kripti hrama Svetog Save!

U svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske danas su služene liturgije sa parastosom za žrtve martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

Juče je navršeno 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji, kada su Albanci proterali više od 4.000 Srba iz svojih kuća i zapalili više od trideset verskih objekata.

U talasu nasilja na Kosovu i Metohiji tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

OBELEŽENA godišnjica martovskog pogroma na KiM

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili sa lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima je i Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske iz aprila 2004. godine, ukupno je uništeno gotovo 100 crkvenih zgrada.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija