• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.03.2017

08:53

BRANKICA JANKOVIĆ: Žena ne treba da ćuti i trpi, TREBA DA PRIJAVI NASILNIKA!

Društvo

BRANKICA JANKOVIĆ: Žena ne treba da ćuti i trpi, TREBA DA PRIJAVI NASILNIKA!

Podeli vest

Žena ne treba da ćuti i trpi nasilje, već da prijavi nasilnika, poručila je danas Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i dodala da se zato radi na pobojšanju čitavog sistema, da žrtva kada prijavi nasilje ne ostane bez adekvatne zaštite

 

Janković je za RTS izrazila uverenje da će puna primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici od 1. juna ove godine doprineti efikasnijoj zaštiti. 

Kako je rekla, neće se sprečiti svako ubistvo, ali se očekuje da više ne bude propusta u sistemu i da oni ne budu razlog koji će dovesti do tragedije.

Poverenica je primetila da se država danas drugačije odnosi prema problemu nasilja nego ranije, a najveći pomak je upravo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Kaže da su važne hitne mere koje taj zakon predviđa, udaljavanje nasilnika iz porodice i zabranu prilaska žrtvi, kao i profesionalno-disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.

Beta

Nadležni organi se pripremaju ozbiljno za sprovođenje zakona, kroz različite obuke, a neke od njih sprovodi i Pravosudna akademija, rekla je Janković i napomenula da će stupanjem zakona na snagu biti dobro definisana koordinacija između državnih organa.

Ona je podsetila da i sada postoji pravni okvir za postupanje, te da se prema problemu koji se iz dana u dan povećava treba ponašati odgovorno.

- Žena ne treba da trpi nasilje i da ćuti, već da prijavi nasilje, ali ne samo žrtva nego i građani - poručila je Janković.

Ona je pozvala medije da budu odgovorniji, da poštuju etički kodeks i da vode računa o zaštiti žtrve, kako se ne bi ugrozila njena bezbednost. 

- Velika je odgovornost medija. Mi smo zbog toga izradili antidiskriminatorski priručnik za izveštavanje - rekla je Poverenica i dodala da će od sledećeg meseca početi edukacije za takvo izveštavanje, i to u pet gradova u Srbiji.

Među savetima za novinare, Janković je navela da treba voditi računa da se žrtva ne izloži dodatnoj viktimizaciji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija