• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

21.03.2017

21:03

DRAMATIČNO UPOZORENJE ZAPADNIH OBAVEŠTAJACA: Hiljade džihadista stiže na Balkan, prete terorističkim napadima!

Društvo

DRAMATIČNO UPOZORENJE ZAPADNIH OBAVEŠTAJACA: Hiljade džihadista stiže na Balkan, prete terorističkim napadima!

Podeli vest

Hiljade terorista ISIS, posle kraha kalifata, dobilo naređenje da se u izbegličkim kolonama dokopa Srbije, BiH i Makedonije i da se tamo poveže s džihadističkim grupama... Plan je da se organizuju teroristički napadi na Balkanu, ali i širom Evrope, otkriva "Republika"

Hiljade džihadista Islamske države krenuće posle raspada kalifata ka Balkanu i odatle organizovati krvave terorističke napade, tvrdi italijanski dnevni list "Republika" pozivajući se na izvore iz zapadnih obaveštajnih službi.

Prima pisanju ovog rimskog dnevnika, teroristi ISIS dobili su zadatak da se, skriveni u izbegličkim kolonama, dokopaju Srbije, BiH i Makedonije i da se tamo povežu s lokalnim islamističkim grupama. Potom bi organizovali krvave napade, najpre na Balkanu, a zatim i u zemljama Evropske unije.

Svuda su "ćelije"

"Republika" prenosi i da je, nakon ovog upozorenja, nivo bezbednosti u evropskim zemljama podignut na najviši nivo.

Mijalkovski: Za sve je kriva EU

Profesor na Fakultetu bezbednosti i stručnjak za terorizam Milan Mijalkovski tvrdi da Evropska unija dopušta džihadistima da dođu do Srbije.
- Da je Evropa toliko čvrsto zatvorila granice, kako to piše rimska "Republika", u Srbiju ne bi mogao nijedan džihadista da uđe, a kamoli da planira napade. Obaveštajne službe svake države članice EU jako dobro znaju ko su i kako izgledaju članovi ISIS i dužni su da ih zaustave na samom ulasku u Grčku ili Bugarsku, pošto su te države prve na toj takozvanoj migrantskoj ruti. Međutim, to ne rade i za to verovatno postoji neki jak razlog - kaže Mijalkovski.

- Islamska država je pred raspadom i njeni lideri prelaze na novi, znatno krvaviji plan. Hiljade džihadista posle poraza na frontu već je dobilo naređenje da se infiltrira u izbegličke kolone i da krene ka Balkanu, gde će se povezati s lokalnim islamističkim grupama. Vođe ISIS smatraju da su države poput Srbije, Makedonije i BiH idealno mesto za stvaranje novih terorističkih ćelija jer tamo imaju već dovoljno aktivnih pristalica. Njihov zajednički zadatak bio bi da organizuju krvave napade, najpre na Balkanu, a zatim i u zemljama Evropske unije. Nakon ovog saznanja zapadnih obaveštajnih službi policije zemalja EU podigle su nivo bezbednosti na najviši nivo - piše "Republika".

Public

Srpski stručnjaci za terorizam, komentarišući saznanja zapadnih službi, kažu da će naša zemlja biti u velikom problemu ukoliko se ove slutnje ostvare.

Međunarodni stručnjak za terorizam Dževad Galijašević tvrdi da će dolazak boraca ISIS na Balkan samo produbiti ionako nestabilnu situaciju u regionu.

U Beogradu vrbuju Rome

Prema rečima Darka Trifunovića, čak i u samom Beogradu već tajno deluje zabrinjavajuće veliki broj džihadista.
- Predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanović kuka po celom svetu jer je taj narod na najvećem udaru džihadista. Konstantno ih prevode u radikalan islam u zamenu za beg iz nemaštine. Tu leži najveća opasnost - upozorava Trifunović.

- Na Balkanu već postoji veliki broj terorističkih ćelija, u Sarajevu, Novom Pazaru, Preševu, Prištini, zapadnim delovima Makedonije, crnogorskom Sandžaku, Ulcinju i Baru... Sve one deluju i razvijaju se potpuno neometano. Masovan dolazak džihadista sa ratišta u Siriji samo će biti inicijalna kapisla za njihov dalji razvitak. Ekstremni islamistički pokreti na Balkanu već imaju dovoljna broj pristalica i sasvim solidnu infrastrukturu. Zbog toga ideja da ISIS, posle poraza u Sriji i Iraku, nastavi delovanje upravo u ovom delu Evrope deluje potpuno logično - kaže Galijašević, i objašnjava kako bi to moglo da izgleda na terenu:

- Napadi bi se planirali i realizovali u ćelijama na Balkanu, a prva meta bili bi veliki gradovi u regionu, među njima i Beograd. Tek posle bi se iz ovih centara regrutovali potencijalni napadači u zapadnoevropskim metropolama. Bezbednosne službe u Srbiji sve ovo moraju da shvate maksimalno ozbiljno kako ne bismo imali krvoproliće usred Balkana - smatra Galijašević.

Nesmetano rade

S njim je saglasan i stručnjak za bezbednost Darko Trifunović, koji tvrdi da su džihadisti na Balkanu već toliko jaki da im policija ne može ništa.

- Njihovih kampova i baza ima na desetine širom Balkana. Oni su okupili svoje ljude i treniraju po fiskulturnim salama u školama, idu na "pejntbol", imaju lovačka udruženja kako bi išli u lov, pa čak i vežbaju u streljanama. Tokom ove i sledeće godine planiraju ozbiljne napade širom Evrope i zato me nimalo ne čudi scenario o kom je pisala "Republika". Ako obratite pažnju na migrante koji dolaze u Srbiju poslednjih meseci, primetićete da tu nema ni žena ni dece. Tu su samo ratno sposobni momci sa ozbiljnim borbenim iskustvom - objasnio je Trifunović.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija