• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

22.03.2017

14:48

VULIN: Značajno smanjen rad na crno!

Društvo

VULIN: Značajno smanjen rad na crno!

Podeli vest

Od početka godine sprovedeno je nešto više od 7.000 inspekcijskih nadzora tokom kojih je pronađeno 2.870 radnika "na crno", nakon čega je 2.580 njih zaposleno na osnovu inspekcijskih rešenja, izjavio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin, dodajući da se rad na crno značajno smanjen

- Kada smo preuzeli odgovornost za borbu protiv nezaposlenosti i borbu protiv sive ekonomije u ovoj zemlji je stopa nezaposlenosti bila 23,1 odsto, a danas je 13 odsto - rekao je Vulin na potpisivanju Sporazuma o poslovnoj saradnji Nacionalne službe za zapošljavanje i Inspektorata za rad, dodajući da se procenat zaposlenosti na osnovu rešenja inspekcije povećava.

Sporazum su potpisali direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić, a Vulin je istakao da Sporazum pomaže da se međusobno povežu sve institucije države i sve institucije Ministarstva rada, kako bi vodili evidenciju ko radi na crno i ko zbog svog rada na crno ne može da koristi određena prava.

Ministar je istakao da nije borba za radnike kada se pravimo da ne znamo da neko radi na crno i kada se na taj način zloupotrebljava pozicija.

- Ako to dopustimo onda ukidamo ekonomiju. Moramo da se borimo za striktno poštovanje zakona i apelujem na radnike i sindikate da nas obaveste, ako negde nismo stigli, da neko radi na crno - rekao je Vulin.

On je istakao i da je u poljoprivredi najveći procenat onih koji rade na crno.
- Tu su i građevinska industrija, proizvodnja kože, obeće, ugostiteljstvo, ali na prvom mestu je poljoprivreda i upravo zbog toga hoćemo da do kraja godine, a siguran sam da ćemo uspeti u tome, donesemo zakon o sezonskom radu - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, tim zakonom će biti omogućeno poslodavcima da skoro bez birokratskih procedura mogu da prijave sezonskog radnika, a da on bude osiguran, zaštićen i dobije sve ono što mu po zakonu pripada.

Martinović je naveo da u ovom trenutku novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti ostvaruje 40.000 lica, a da se mesečno izdvaja oko milijardu dinara za ta prava nezaposlenih lica.

Međutim, on kaže da se smatra da veliki broj tih radi u sivoj zoni.
- Pokušavamo da u saradnji sa inspekcijom rada utvrdimo da oni koji se zateknu u radu bez formalnog ugovora, a koriste neko pravo od strane NSZ, to pravo izgube. Gubitkom statusa nezaposlenog lica mnogi gube i neke druge privilegije koji taj status donosi. Zbog toga je važno poslati poruku da se moraju koristiti samo ona prava koja su zakonom jasno utvrđena-  istakao je Martinović.

On je podsetio da je u prošloj godini počela neformalna saradnja sa Inspekcijom za rad i da je sa evidencije NSZ izbrisano oko 140 osoba koje su zatečene na radu na crno.

Jocić je istakao da je prošle godine Inspekcija, u radu na crno, zatekla 19.470 osoba, a da je posle tih kontrola, u narednih tri dana, prijavljeno 17.470.

- I tu imamo povećanje u odnosu na 2015. godinu pogotovu u delu prijavljivanja lica posle kontrola inspekcije - rekao je Jocić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Raša

pre 7 godina

A da malo revidirate dosmanlijski zakon o radu gospodine ministre.\n

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija