• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K. - A. C.

23.03.2017

20:34

OTKRIVAMO, SAOBRAĆAJNA POLICIJA U SRBIJI BEZ MILOSTI: Napisano čak 10.000 kazni zbog pojasa!

Društvo

OTKRIVAMO, SAOBRAĆAJNA POLICIJA U SRBIJI BEZ MILOSTI: Napisano čak 10.000 kazni zbog pojasa!

Podeli vest

Saobraćajci tokom akcije u proteklih sedam dana napisali kazne za 7.551 vozača i 723 putnika zato što nisu imali vezan pojas, kao i 1.701 prijavu zbog korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje

Saobraćajna policija u Srbiji napisala je tokom akcije u proteklih sedam dana skoro 10.000 kazni vozačima i putnicima koji nisu imali vezan pojas u automobilu, kao i onima koji su koristili mobilni telefon tokom vožnje!

Stručnjaci tvrde da je ovom akcijom u toku prethodne sedmice smanjen broj poginulih za 37%, a povređenih za 20%, što je fenomenalan rezultat. S druge strane, akcija je pokazala da su Srbi izuzetno nesavesni vozači, koji imaju izuzetno nisku svest o značaju vezivanja pojasa.

Nesavesni vozači

U Ministarstvu unutrašnjih poslova rekli su za Informer da su najviše kazni dobili sami vozači, što zbog nevezivanja pojasa što zbog korišćenja mobilnih telefona.

Brojke

7.551
vozača kažnjeno zbog nevezanog pojasa
723
putnika kažnjeno zbog nevezanog pojasa
1.701
vozač kažnjen zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje
9.975
kazni napisano u toku sedmodnevne akcije saobraćajne policije
5.000
dinara je kazna za nevezivanje pojasa.

- Tokom trajanja akcije saobraćajna policija sankcionisala je 7.551 vozača i 723 putnika u vozilu zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa. Od navedenog broja putnika, 442 su se prevozila na prednjim sedištima, a 281 na zadnjem sedištu vozila. Takođe, 1.701 vozač sankcionisan je zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje - rekli su nam u MUP-u.

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović istakao je da je ovom akcijom samo za nedelju dana spasen veliki broj života.

- U nedelji ove akcije imamo 37 odsto manje poginulih i 20 odsto manje povređenih u odnosu na prethodnu nedelju. To je pravi podatak koji pokazuje koliko je ova akcija bila uspešna i koliko je ljudskih života spaseno. Sada je jasno da su pojačana kontrola i kažnjavanje odličan način da povećamo bezbednost u saobraćaju i smanjimo broj nesreća. S druge strane, ovaj ogroman broj kazni jasno pokazuje da naši vozači imaju izuzetno nizak stepen svesti o bezbednosti u saobraćaju. Procenat vezivanja pojaseva u Srbiji je 75 odsto na prednjem sedištu, a samo deset odsto na zadnjem, što je poražavajuće. Primera radi, u Nemačkoj i Švedskoj je procenat vezivanja na zadnjem sedištu 96 odsto - jasan je Okanović.

"Špijuni" lovili vozače

Saobraćajci su tokom sedmodnevne akcije primenili novi metod za hvatanje nesavesnih vozača. Naime, njih su lovili policajci u civilu, koji su poput "špijuna" uočavali vozače bez pojasa, nakon čega su motorolom to javljali svojim uniformisanim kolegama. Uniformisani saobraćajci su na osnovu te dojave zaustavljali vozila i pisali kazne vozačima. Ova metoda je primenjena, jer je uočeno da vozači brinu o pojasu tek kada pred sobom ugledaju saobraćajne policajce u uniformama.

Oštrije kazne

Sa njim je saglasan i profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić, koji smatra da su vozači u Srbiji nesavesni i da je potrebno dodatno pooštriti kazne.

- Statistika oko nevezivanja sigurnosnih pojaseva kod srpskih vozača je zabrinjavajuća, naročito zbog toga što većina ljudi u nezgodama na putevima gubi život upravo zbog nepoštovanja bezbednosnih propisa. Zbog toga je neophodno pooštravati kazne. Primera radi, od kada su 2002. godine pooštrene kazne i kontrole za sigurnosne pojaseve, broj smrtnih slučajeva se smanjio za više od 50 odsto - objašnjava Vujanić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Drago

pre 7 godina

Kako se vozi i šta se radi i to je premalo kazni. Koliko se prekršaja napravi, a jednom se postavite na pješačke pa tamo kažnjavajte ko ne pusti prednost pješaku, da pređe preko ceste biće duplo više kazni.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija