• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

23.03.2017

22:01

NAVALA NA VOJNU GIMNAZIJU: Rado Srbin ide u vojnike, ali Srpkinje još radije!

Društvo

NAVALA NA VOJNU GIMNAZIJU: Rado Srbin ide u vojnike, ali Srpkinje još radije!

Podeli vest

Za 100 mesta u Vojnoj gimnaziji ove godine konkurišu čak 453 devojčice i 412 dečaka... Ovo je prvi put u istoriji da imamo više ženskih nego muških kandidata, kažu u Ministarstvu odbrane

Devojčice u Srbiji daleko više sanjaju o tome da postanu vojnici i oficiri od svojih vršnjaka dečaka! O tome nedvosmisleno govori i ovogodišnji upis u Vojnu gimnaziju u Beogradu, za koji su se prijavila 453 ženska i 412 muških kandidata.

Pretprošla generacija izrodila je tri devojke koje su bile najbolje u rangu svih vojnih škola u Srbiji
Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane

U Ministarstvu odbrane kažu da se prvi put u istoriji dešava da za Vojnu gimnaziju imamo više zainteresovanih devojčica nego dečaka. Paradoks je još veći ako se zna da žene tek od 2014. godine mogu da konkurišu za upis u ovu obrazovnu ustanovu.

Dobra promocija

Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane, kaže da će ove godine za tačno 100 mesta u Vojnoj gimnaziji konkurisati čak 865 kandidata. Ipak, malo ko je očekivao ovoliko interesovanja dama.

- Ovo je prvi put da imamo više prijavljenih devojčica nego dečaka za Vojnu gimnaziju, što možda zvuči čudno. Ipak, devojčice koje upišu ovu školu imaju mogućnost daljeg usavršavanja i dobru perspektivu za budućnost. Sve vojne škole su otvorene za oba pola i nama nije važno da li su momci ili devojke u klupama, važna je samo sposobnost i fizička spremnost - kaže Krivokapić.

On dodaje i da su devojčice veoma uspešni đaci u Vojnoj gimnaziji, čak i bolje od mladića.

- Pretprošla generacija izrodila je tri devojke koje su bile najbolje u rangu svih vojnih škola u Srbiji. To pokazuje da i žene mogu biti uspešne u vojnim uniformama - objašnjava Krivokapić.

Beta

Vlade Radulović, vojni analitičar, kaže da su devojke u poslednje vreme očigledno promenile stav prema vojnom pozivu.

Šta se polaže za Vojnu gimnaziju

- srpski jezik
- matematika
- provera fizičkih sposobnosti
- psihološka i zdravstvena procena

Kako izgleda školovanje

- Tokom celog školovanja boravi se u internatima
- Dečaci i devojčice imaju odvojene sobe
- Učenicima su obezbeđeni smeštaj, hrana i udžbenici

 

- Ministarstvo odbrane je uradilo odličnu promociju putem televizijskih serija i projekata i tako privuklo mlađu populaciju da se zainteresuje za vojne škole. Očigledno je da je ta promocija u velikoj meri privukla i devojčice. One sada imaju poverenje u vojsku i kod njih vlada veliko interesovanje da postanu oficiri i da se bave ovim pozivom - kaže Radulović i dodaje da tokom školovanja devojke ni po čemu ne zaostaju za muškarcima:

- Pokazalo se da žene nisu ništa manje spremne niti izdržljive od muškaraca. Naprotiv! Praksa pokazuje da su dame sve prepreke na poligonima prolazile podjednako dobro ili čak bolje od svojih muških kolega. A o njihovoj posvećenosti pozivu i profesionalizmu da i ne govorimo.

Odlični uslovi

Branko Krga, bivši načelnik Generalštaba, objašnjava da je Vojna gimnazija odlična škola i da je pohvalno što ima toliko zainteresovanih devojčica.

- Motiv za one koji upisuju Vojnu gimnaziju, a kasnije Vojnu akademiju i Medicinski fakultet na VMA jeste i sigurno radno mesto. Sa druge strane, Vojna gimnazija je odlična podloga za dalje usavršavanje. Devojčice u ovoj školi čekaju sjajni uslovi, odličan nastavni kadar, disciplina i znanje koje će im pomoći šta god da odluče kada završe školovanje - kaže Krga.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija