PAUNOVIĆ: Završen program podrške inkluziji Roma u više od 20 gradova!

Promo

17:15 Društvo 0

Informer | 31. 03. 2017.

PAUNOVIĆ: Završen program podrške inkluziji Roma u više od 20 gradova!

Troipogodišnji projekat za inkluziju Roma, koji je finansirala Evropska unija a sprovela Misija OEBS-a u Srbiji u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, završen je danas, a više hiljada Roma iz preko 20 gradova i opština bili su direktni korisnici ovog projekta

- Projekat "Ovde smo zajedno - Evropska podrška za inkluziju Roma" jedan je od najuspešnijih i najdelotvornijih projekata u oblasti integracije Roma koji je realizovan u poslednjih desetak godina u našoj zemlji - istakla je Suzana Paunović na danas održanoj završnoj konferenciji projekta u Klubu poslanika.  

Paunović je istakla da je završna konferencija projekta istovremeno i deseti sastanak Upravnog odbora projekta, što govori o izuzetnoj koordinaciji koju je projektni tim imao sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, ali i svim resornim ministarstvima, agencijama i nacionalnim savetom romske zajednice. U pitanju je kompleksan projekat koji je trajao tri i po godine, obuhvatio šest oblasti, uključio preko 15 različitih nacionalnih partnera i 20 pilot opština širom Srbije.

Kako navodi Paunović, u svakom trenutku su bile dostupne informacije o tome dokle se stiglo sa realizacijom ciljeva, šta je sve postignuto, ali i o problemima i izazovima na koje se nailazilo. Problemi su rešavani zajedničkim naporima i možda je baš tu jedna od „tajni uspeha“ ove inicijative gde bi ovakav model saradnje trebalo zadržati i ubuduće.

Projekat je direktno podržao realizaciju prethodne, ali i nove Strategije za socijalno uljučivanje Roma u ključnim oblastima, kao što su obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, pružanje usluga na lokalnom nivou, rekla je Paunović, dodajući da  su neki od ostvarenih rezultata svakako doprineli i ispunjenju obaveza preuzetih Akcionim planom za poglavlje 23 u pristupanju Srbije Evropskoj uniji. 

Paunović je podsetila da je projekat dao veliki doprinos ispunjavanju Operativnih zaključaka seminara koji zajednički organizuju Vlada Republike Srbije i Evropska unija. Možda najuočljiviji primer jeste izrada jedinstvene nacionalne Baze podataka za praćenje rezultata mera za inkluziju Roma. 

Promo

Tim projekta je uspeo da podrži osnivanje 20 mobilnih timova od strane lokalnih samouprava, a prvih 20 samouprava je svečano potpisalo Deklaraciju o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja koja bi trebalo da da novu energiju i posvećenost lokalnim samoupravama kad je reč o inkluziji romske zajednice, navela je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava. 

Kada je reč o najboljim praksama u zapošljavanju Roma, Paunović je podsetila da je završena dodela poslednjih komada opreme za 17 preduzeća koja će zaposliti oko 60 Roma i Romkinja, a ukupna vrednost opreme koja je donirana iznosi oko 375.000 evra. 

U sferi obrazovanja projekat je došao do zacrtanog cilja od 1,000 podeljenih stipendija tokom dve školske godine. Okončan je važan proces sertifikacije pedagoških asistenata, njih 191 je primilo diplome o završenom programu na ceremoniji koja je organizovana na Univerzitetu u Kragujevcu čime je završen višegodišnji proces i asistenti su postali deo obrazovnog sistema Republike Srbije, istakla je Paunović. 

U oblasti stanovanja, izrađeno je 13 urbanističkih planova podstandardnih naselja u 11 opština a u 14 opština je pripremljena tehnička dokumentacija za 20-ak infrastrukturnih projekata. Kroz podršku Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, mapirana su 583 podstandardna romska naselja u Srbiji i uspostavljen geografski informacioni sistem (GIS) koji će omogućiti praćenje i unapređenje uslova stanovanja. 

Na kraju, na osnovu postignutih rezultata, naša želja je da se u skorijoj budućnosti nastavi sa osnivanjem novih mobilnih timova širom Srbije jer za njima potreba svakako postoji, kao i sa projektima koji unapređuju uslove života romske nacionalne manjine, zaključila je Paunović, ocenjujući da ovaj koncept ima svoje mesto i perspektivu u narednom periodu. 

 Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]