• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.04.2017

15:50

KUBUROVIĆ: Dobri efekti zakona o izvršenju

Društvo

KUBUROVIĆ: Dobri efekti zakona o izvršenju

Podeli vest

Ministarka pravde Nela Kuburovic ocenila je da su prvi efekti novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju veoma zadovoljavajući i da je do kraja 2016. godine rešeno blizu 900.000 starih izvršnih predmeta i da na taj način rasterećen rad osnovnih i privrednih sudova

Prelaskom nadležnosti za sprovođenje izvršenja sa sudova na javne izvršitelje, sudovi su zadržali važnu ulogu u izvršnom postupku - kontrolu nad radom javnih izvršitelja kroz postupanje po pravnim lekovima, rečeno je danas na Trećem godišnjem savetovanju javnih izvršitelja na Kopaoniku. 

Na dvodnevnom savetovanju, koje je organizovala Komora javnih izvršitelja, u saradnji sa Ministarstvom pravde, Vrhovnim kasacionim sudom i USAID Projektom za bolje uslove poslovanja, istaknuto je i da uvođenje prava na žalbu u izvršnom postupku štiti prava kako poverilaca, tako i dužnika. 

Ukazano je i da od stupanja na snagu novih propisa u izvršnom postupku jedan od najvećih izazova predstavlja ujednačavanje prakse u postupanju sudova i javnih izvršitelja na teritoriji cele Srbije.


U saopštenju je navedeno da je ministarka pravde Nela Kuburović rekla da su prvi efekti novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju itekako zadovoljavajući, upravo zahvaljujući prelaznim i završnim odredbama Zakona.

 - Do kraja 2016. godine upeli smo da rešimo blizu 900.000 starih izvršnih predmeta i da na taj način rasteretimo rad osnovnih i privrednih sudova -  istakla je Kuburović.

Ministarka je ukazala da su tim zakonom proširene nadležnosti javnih izvršitelja, ali i obaveze, pre svega u pogledu stalnog usavršavanja i stručnih kvalifikacija, koje moraju da ispune.

Ona je dodala i da je Ministarstvo pravde najveći kritičar javnih izvršitelja i da budno prati njihov rad, ali je itekako i njihov najveći partner, s ozbirom da i ministarstvo i javni izvršitelji teže uspostavljanju što efikasnijem sistemu izvršenja.

Predsednica Komore javnih izvršitelja Aleksandra Trešnjev rekla je da su izazovi u narednom periodu da se što više ujednači praksa postupanja.

 - Da dodatno unapredimo ovaj sistem, da ga učinimo što više funkcionalnijim, da se elektronski povežemo sa učesnicima postupaka kako bi se skratilo vreme i obezbedila efikasnost i tačnost podataka. Sve to zajedno treba da doprinese smanjenju roka za okončanje postupaka i uspešno namirenje - rekla je Trešnjev.

Na savetovanju je istaknuto da su novim propisima o izvršenju i obezbeđenju proširene nadležnosti javnim izvršiteljima, a sve u cilju efikasnijeg sprovođenja izvršenja. 

Od jula 2016. godine i početka primene novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju javni izvršitelji su nastavili sprovođenje izvršenja u većem broju starih sudskih predmeta, što je za posledicu imalo rasterećenje sudova u celoj Srbiji. 

Na teritoriji cele Srbije danas radi 234 javna izvršitelja i 29 zamenika javnih izvršitelja, a od 2012. godine kada su imenovani prvi izvršitelji rešeno je više od 350 000 predmeta.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kaligula

pre 7 godina

Zelenaske kamate na dugove, i izvrsitelji bliski vlasti pa nema problema sa naplatom, a sirotinja ostaje bez krova na glavi. Ovo nije dobra vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija