• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. - J. M.

05.04.2017

20:40

ISPOVEST SRBINA KOG ENGLEZI HOĆE DA PROTERAJU: Za mene bi povratak u Srbiju bio smtna presuda!

Društvo

ISPOVEST SRBINA KOG ENGLEZI HOĆE DA PROTERAJU: Za mene bi povratak u Srbiju bio smtna presuda!

Podeli vest

Posle 26 godina života u Londonu britanske vlasti hoće da me vrate u Srbiju, jer nemam sve potrebne isprave... Ako se to desi, biću izgubljen, u Srbiji imam samo staru majku, pao bih njoj na grbaču, kaže Janković, koji u Engleskoj radi kao prodavac i plaća sve poreze

Stojan Janković Stoli (53), Srbin koji se posle 26 godina života u Londonu nalazi pred deportacijom iz Velike Britanije, kaže da nema gde da se vrati u Srbiju i da će biti potpuno izgubljen ako se to desi.

Janković, prodavac u lokalnoj radnji u Kemdenu, nalazi se od četvrtka u pritvoru u Dorsetu, pošto su Britanci drastično pooštrili imigracionu politiku nakon pokretanja postupka izlaska iz EU (Bregzita).

Nakon Jankovićevog hapšenja više od 900 stanovnika Kemdena potpisalo je peticiju da se on ne proteruje iz Britanije. On moli britanske vlasti da ga ne vraćaju u Srbiju, jer "tamo ima samo staru majku, kojoj bi pao na grbaču".

Beg od rata

Janković je u Veliku Britaniju došao 1991. godine bežeći od ratova u bivšoj Jugoslaviji i posle godina snalaženja zaposlio se kao prodavac u radnji zdrave hrane "Ert natural fuds" u Kemdenu.

 

 

Nikada nije dobio britansko državljanstvo, dok u Srbiji nije podnosio zahtev za pasoš, pa je godinama živeo tako što se jednom mesečno javljao u lokalni centar. Sve do četvrtka, kada je priveden bez ikakve prethodne najave...

MUP: Nema ga u bazi podataka

Kako Informer nezvanično saznaje u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ime Stojana Jankovića ne nalazi se u bazi podataka, jer on nikada nije tražio nijedan dokument u Srbiji.
- Ako je Janković bio državljanin bivše SFRJ koji je živeo u Srbiji, on automatski stiče pravo na srpsko državljanstvo. Međutim, kako do sada nije podnosio zahtev za bilo koji dokument u MUP, mi ga nemamo u bazi podataka. On verovatno postoji u matičnim knjigama u opštini u kojoj je bio prijavljen kada je rođen i samo tako možemo da ga "lociramo" - kažu nezvanično u MUP.

- Tog dana sam otišao u centar da se javim, kao i svakog meseca, a oni su me priveli jer nemam sve potrebne papire. Odbili su me za azil 1992, a od 1999. nemam dozvolu boravka. Međutim, godinama sam živeo mirno u Britaniji, uredno se prijavljivao u imigracioni centar, radio u prodavnici gde sam bio prijavljen, plaćao poreze i sve potrebne dažbine i onda je odjednom neko odlučio da to više ne može tako. Rekli su mi da mogu da se žalim, a ako mi ne prihvate žalbu, deportovaće me do kraja nedelje - poručio je Janković za britanske medije iz pritvora i dodao:

- Ako me vrate u Srbiju, biću potpuno izgubljen. Odavno nemam kontakte sa zemljom u kojoj sam se rodio, tamo imam samo staru majku, na čiju bih grbaču pao. Ne bih imao ni posao, stan, a ni mogućnost da započnem potpuno novi život sa 53 godine. Preplašen sam nasmrt, jer sam izgradio život u Engleskoj, osećam se kao građanin ove zemlje, a sada me ona tera. I to ne zbog mojih grešaka, već zbog političkih promena.

Janković je britanskim medijima opisao kako se 1991. godine obreo u Velikoj Britaniji sa sto maraka u džepu.

 

 

- U Jugoslaviji su počinjali ratovi, a ja sam tada imao dvadesetak godina. Otac, koji je radio u turizmu, dao mi je avionsku kartu za London i rekao mi da se sklonim dok se sukobi ne smire. Bilo je to u septembru 1991, a već u decembru su mi roditelji javili da u mojoj zemlji besni rat i da se ne vraćam. Od tada sam pokušavao da se snađem u Britaniji, priznajem, imao sam i problema sa drogom, ali tada sam bio skroz izgubljen. To je sad sve iza mene. Živim i radim normalno, uživam u svom kraju u Kemdenu, u svom poslu, sa svojim komšijama, srećan sam, osećam da ovde pripadam. Volim zemlju iz koje potičem, međutim, odavno više nemam kontakte sa ljudima iz Srbije i za mene bi povratak tamo bila smrtna presuda - objasnio je Janković.

Peticija za Stolija
Više od 900 stanovnika Kemdena potpisalo je peticiju da se Janković ne proteruje iz Britanije

Komšije ga vole

Džon Grejson, Jankovićev šef u prodavnici, opisao ga je kao divnu osobu, kao nekog koga smatraju "jednim od njih".

- Stoli je deo naše zajednice, svi ga znamo kao Bradonju. Stanovnici Kemdena reći će vam o njemu sve najbolje. Za 15 godina u mojoj radnji nikada nije izostao sa posla, nikada nije napravio ni najmanji problem, uvek je raspoložen, ljubazan i nasmejan - rekao je Grejson.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
new

pre 6 godina

Dezereter znači..... Umesto u rat ko svi normalni ljudi.............on bi da radi u prodavnici zdrave hrane.....

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija