• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

06.04.2017

09:42

DRAMATIČNO! Lekari upozoravaju: Više od 10.000 devojaka u Srbiji PATI OD ANOREKSIJE!

Društvo

DRAMATIČNO! Lekari upozoravaju: Više od 10.000 devojaka u Srbiji PATI OD ANOREKSIJE!

Podeli vest

Na klinike širom Srbije javlja se sve više devojaka starih između 12 i 25 godina, koje pokušavajući da smršaju obole od anoreksije * Čak 15 odsto njih završi sa teškim posledicima i dovede sebe na ivicu smrti

 

Te devojčice se obrate lekaru tek kada je bolest u poodmakloj fazi i tada se bukvalno borimo za njihov život
Dr Saša Milićević, pedijatar

Više od 10.000 devojaka u Srbiji pati od anoreksije i taj broj se povećava iz godine u godinu, upozoravaju lekari! Na udaru ovog opasnog poremećaja su najviše devojčice i mlade žene stare od 12 do 25 godina, koje u pokušaju da smršaju dožive težak poremećaj ishrane i nagli gubitak kilograma sa strašnim posledicama po organizam i psihu.

Lekari upozoravaju da 15 odsto devojaka koje u Srbiji obole od anoreksije dovedu sebe u situaciju da se bukvalno bore za život.

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava za Informer da situacija sa anoreksičnim devojkama uopšte nije naivna i da se broj obolelih pacijentkinja svake godine povećava!

Proces anoreksije

Shutterstock

Izazivanje bolesti
* Drastično smanjenje ili prestanak uzimanja hrane
* Namerno povraćanje posle svakog obroka
Blaže posledice:
* Nagli gubitak težine
* Psihički poremećaji
Teže posledice
* Nenormalan gubitak težine
* Uništavanje sistema organa za varenje
* Smrt

Simptomi
* Strah od debljanja
* Značajan gubitak na težini
* Zatvor
* Suva, žućkasta koža
* Rast dlaka na licu i telu i gubitak dela kose
* Prestanak menstruacije
* Gubitak seksualne želje
* Hladne ruke i noge
* Hronična nesanica

- Anoreksija postaje ozbiljna pretnja devojčicama i devojkama koje nisu ni svesne koliko je to ozbiljna bolest. Prema trenutnim podacima u Srbiji više od 10.000 devojaka pati od ove bolesti, ali se bojim da ih ima mnogo više, jer se veliki broj pacijentkinja leči privatno ili svoj problem kriju unutar porodice. Na udaru ove opake bolesti su uglavnom devojčice od 12 do 25 godina, ali se sporadično javljaju i one starije - ističe dr Milićević.

Prema njegovim rečima, najveći problem je što većina devojaka, čak i kada bolest uzme maha, odbija terapiju ne želeći da povrati "koji kilogram". U tim situacijama anoreksija može dovesti i do smrti pacijentkinje.

- Retko kada se desi da roditelji dođu sa ćerkom koja je na početku razvoja oboljenja. To uglavnom bude već poodmakla faza u kojoj dete za nekoliko meseci prepolovi kilažu, nasilno povraća šta god da pojede ili popije, nervozna je, revoltirana, u sukobu sa roditeljima, pa samim tim odbija i svaku vrstu pomoći. Tada dolazi najpre do psihičkog poremećaja, potom oštećenja organa za varenje, a 15 odsto devojaka dospe u fazu kada se bori za život - naglašava naš sagovornik.

Psihoterapeut dr Zoran Milivojević objašnjava da je glavni okidač za anoreksiju kada devojka umisli da ne može da bude lepa ako nije mršava.

- Devojčica sa 12 godina nema dovoljno samopouzdanja, poistovećuje se sa manekenkama i jedini cilj joj je da bude mršava. Prvo izbegava obroke, jede sve manje, bira niskokalorične namirnice, izgladnjuje se. A onda nesvesno stvara revolt prema hrani. Tada kreće laganje roditelja da je jela, krišom povraća i ima iskrivljeno viđenje sopstvenog tela u ogledalu.

Anoreksija uništava psihu i sistem organa za varenje, oporavak traje mesecima, čak i godinama
Dr Jovana Srejić, nutricionista

Obroci se zasnivaju na vodi, ponekom zalogaju povrća ili voća. U poodmakloj fazi dolazi do oštećenja organa za varenje i tada je već ugrožen život - objašnjava dr Milivojević.

Nutricionista Jovana Srejić kaže da je lečenje anoreksije veoma teško, dok je oporavak od ove bolesti dug i mukotrpan proces.

- Kod obolelih od teških oblika anoreksije sistem organa za varenje je potpuno uništen. Da bi se on doveo ponovo u funkciju, jelovnici se moraju pripremati pažljivo. Na početku to su tečni i lagani obroci da podstaknemo organe za varenje da uopšte rade, a zatim postepeno uvodimo proteinske i češće obroke. Proces oporavka traje mesecima, pa i godinama - objašnjava Srejićeva.


Ispovesti anoreksičnih devojaka:

Shutterstock

Jelena M. (21): Bila sam na ivici smrti

Kako mala bila sam bucka i uvek su me zadirkivali zbog toga. Pred maturu rešila sam da smršam desetak kilograma. Od tada najveći strah mi je bio da se ne ugojim. Tada sam počela sebe da ubeđujem da se opet gojim... U ogledalu sam videla duplo veću sebe nego što sam bila. Smanjivala sam obroke i izbegavala da jedem. Ono što pojedem krišom sam povraćala. Stvar je otišla predaleko, za tri meseca smršala sam 15 kilograma, a zatim još i više i počela sam sa lečenjem. Kada smo došli u Klinički centar, doktorka mi je rekla: "Da si došla samo nedelju dana kasnije pitanje je da li bi ostala živa!"


Mirjana T. (32): Spala sam na 25 kilograma

Od malih nogu želela sam da budem manekenka, ali bila sam kao bure. Pokušavala sam i da treniram i da smršam, ali sve je išlo teško. Išla sam na razne kastinge, konkurisala u raznim modeling agencijama i uvek sam dobijala isti odgovor: "Lepe crte lica, ali previše kilograma." To me je ubijalo i uništilo samopouzdanje. Imala sam 17 godina i počela sam da mrzim hranu. Gadilo mi se sve što pojedem, čak i voda. Gladovala sam, a ono što bi me roditelji na silu naterali da pojedem, brzo bih ispovraćala u lavor ispod kreveta. To je trajalo šest meseci, a ja sam sa 52 kilograma spala na 25. Završila sam na psihijatriji. Jedva sam živu glavu izvukla, a lečenje je trajalo dve godine.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija