• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.04.2017

09:07

OKANOVIĆ: U legalnoj prodaji i oprema opasna po bezbednost saobraćaja!

Društvo

OKANOVIĆ: U legalnoj prodaji i oprema opasna po bezbednost saobraćaja!

Podeli vest

Na srpskom tržištu trenutno postoji prilično nekontrolisana situacija u pogledu određenih delova i opreme za vozila, a posebno zabrinjava legalan uvoz i prodaja opreme koja je izuzetno opasna po bezbednost saobraćaja - takozvanih "stopera" za sigurnosni pojas, izjavio je direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović

Kako je objasnio za Tanjug, korišćenje tih "stopera" za sigurnosne pojaseve sa štipaljkicama jako je opasno.

- Kada vežete pojas, malo ga povučete i onda tom štipaljkicom zategnete pojas tako da vas on ne steže. To je jako opasno, jer u slučaju sudara - pojas, ne da vas neće zaštititi, nego vas može jako teško povrediti, praktično bolje da ga nemate, nego da ga imate tako olabavljenog - upozorava Okanović.

Takođe, na tržištu se mogu naći i legalno kupiti i "lažnjaci", koji se utaknu u mesto za pojas, zbog "boljke" svih novijih automobila da ne isključuju zvučna upozorenja kada se pojas ne koristi.

- I onda, to se koristi da vozilo ne bi ''pištalo'', odnosno signaliziralo da pojas nije vezan, pa čak postoje ''lažnjaci'' sa nastavkom, pa ukoliko recimo naiđete na policiju, možete da utaknete pojas u taj lažnjak. Sve je to nešto što ne bi smelo da se nađe u prometu, a može se naći preko interneta, u prodavnicama, pa čak i na nekim benzinskim pumpama vrlo ozbiljnih lanaca uvoznika goriva - naglašava Okanović.

Uz to, navodi on, sasvim legalno se mogu kupiti i ugraditi delovi koji nemaju dokaz da ispunjavaju tehničke uslove koji su propisani nasim pravilima, i kaže da se to odnosi, pre svega, na sijalice za farove, dnevna svetla, stop svetla, rotaciona svetla, trepćuća svetla za posebna vozila i slično.

- Imamo dosta toga što se direktno poručuje preko interneta i dolazi sa istoka. Pre svega mislim na sijalice za farove i dnevna svetla. Imamo česte žalbe vozača da im smetaju farovi iz suprotnog smera, zatim, česte situacije da se stavljaju dnevna svetla, koja se u stvari uopšte ne vide ni na 50 metara, a kamoli na većoj daljini, sve zbog toga što se to zove dnevno svetlo, ali to nije - smatra Okanović.

Radi se o tome, kako je rekao, da sva svetlosna signalizacija, osim reklamnih i taksi natpisa na vozilima, mora da ispunjava određene tehničke uslove, međutim, svetlosna signalizacija koja se prodaje na našem tržištu ne prolazi nikakvu kontrolu, nema dokaza o ispunjenosti tehničkih uslova, a legalno se prodaje i ugrađuje u vozila.

- Postoje primeri i da se rotaciona i trepćuća svetla ugrađuju čak u vozila hitne pomoći, a ta rotaciona svetla uopšte nisu ispitana i ne ispunjavaju tehničke uslove. Kontrola toga, koliko je nama poznato, trenutno se ne vrši na dovoljnom nivou i ta oprema se i dalje prodaje i ugrađuje bez ikakvih pravnih posledica - rekao je Okanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija