• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

10.04.2017

11:01

NEĆE BITI GUŽVI ZA PRAZNIKE! EU sistem za stroge kontrole granica NAČISTO PUKAO!

Društvo

NEĆE BITI GUŽVI ZA PRAZNIKE! EU sistem za stroge kontrole granica NAČISTO PUKAO!

Podeli vest

Evropska unija posle samo jednog dana prestala rigorozno da kontroliše ulazak na njenu teritoriju jer su se stvorile ogromne gužve na granici Srbije sa Hrvatskom i Mađarskom. To znači da ćemo izbeći saobraćajni kolaps ako budemo putovali za Vaskrs i 1. maj

Zbog strogih provera svako vozilo se na graničnom prelazu zadržavalo bar 60 minuta, što je previše
Jovica Mitić, AMSS

Sistem Evropske unije za rigoroznu kontrolu ulaska na njenu teritoriju raspao se posle samo jednog dana zbog nezapamćenih saobraćajnih gužvi na granicama Srbije sa Hrvatskom i Mađarskom!

Ova mera stupila je na snagu u petak 7. aprila, a komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopulos suspendovao ju je do daljnjeg već u subotu.

EU sistem kontrole granica:

U kojim sistemima su proveravani dokumenti:
* Šengenski sistem informacija (SIS)
* Interpolova baza podataka
Šta se proveravalo:
* Povezanost putnika sa kriminalom i terorizmom
* Ispravnost dokumenata
* Krađa ili falsifikovanje dokumenata

Razlog za to su višesatna čekanja na graničnim prelazima na ulasku u Hrvatsku i Mađarsku, koja su ugrožavala normalno funkcionisanje saobraćaja. Za sada je izvesno da će ova mera biti suspendovana do završetka vaskršnjih i prvomajskih praznika, što znači da će građani Srbije koji tada budu putovali u zemlje EU izbeći saobraćajni kolaps.

Kako smo saznali u Direkciji policije, ova mera je stopirana "do daljnjeg" i pitanje je da li će se i u kojoj formi ponovo primenjivati, jer je za pregled samo jednog vozila bilo potrebno najmanje 60 minuta. U graničnoj policiji objašnjavaju da je tokom kontrole svaki dokument putnika detaljno proveravan u nekoliko baza podataka.

- Nakon uredbe Evropskog parlamenta o sistemskoj kontroli granica u Šengen zoni, od petka je počelo vrlo detaljno proveravanje putnika čak i onih iz evropskih zemalja, u raznim bazama podataka, kao što su Šengenski sistem informacija (SIS) i Interpolova baza podataka. Svaka putna isprava prolazila je skener, gde se proveravalo da li je putnik u Interpolovoj bazi, da li ima ispravna dokumenta, da li su dokumenta ukradena, zloupotrebljena ili oštećena - otkrivaju u graničnoj policiji.

Tanjug

Od sada uobičajena kontrola

U Graničnoj policiji kažu da će dok ne dobiju nova uputstva nastaviti sa standardnim kontrolama granice i da će biti izbegnute veće gužve
- Za sada nastavljamo uobičajenu, ali pojačanu kontrolu granice radi bezbednosti dok ne dobijemo dalja upustva. Međutim, nema mogućnosti da opet dođe do velikih gužvi na našim prelazima - pričaju u Graničnoj policiji.

Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) ističe da je proteklog vikenda zbog sistemske kontrole putnika na granicama u Šengen zoni nastao potpuni kolaps koji je prouzrokovao duža zadržavanja.

- Razlog za formiranje kolona i čekanje na granicama i do 60 minuta bilo je detaljno proveravanje putnih isprava, i to svakog dokumenta posebno pomoću posebnih čitača. Zbog toga je pojačana kontrola na granicama trajala duže i otežavala i prolazak putnika, ali i rad službenika. Najveće gužve bile su na Batrovcima i Šidu. Ovo privremeno ukidanje takvih kontrola dobro će doći, naročito imajući u vidu pojačan saobraćaj za vreme predstojećih praznika, ali i početka turističke sezone. To bi dodatno otežalo celu stvar - priča Mitić i dodaje da se već danas saobraćaj odvija normalno, a maksimalna zadržavanja na graničnim prelazima sa našom zemljom su do 30 minuta.

Ovaj način kontrole stvara nervozu kod vozača i tera ih da jure kako bi nadoknadili vreme izgubljeno na granici
Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović podržao je obustavu rigoroznih kontrola u zoni Šengena napominjući da to može samo da ima velike posledice po bezbednost u vožnji, ali i drastično poveća intenzitet saobraćaja.

- Bezbednost svake zemlje mora biti na što većem nivou, ali ne po svaku cenu. Dobro je što su kontrolne službe na vreme uvidele ogromne probleme u ovakvom poslovanju i zaustavile ga pre veće štete. Osim što se očekuje veliki broj putničkih vozila za predstojeće praznike, a samim tim i veće gužve i zadržavanja, ovakav način kontrole stvara i nervozu kod putnika, umara vozače koji žele što pre da nadoknade izgubljeno vreme na granici, tera ih na nedozvoljenu brzinu u vožnji i začas se dogodi nesreća i ugrožavanje ostalih učesnika u saobraćaju - naglašava Okanović.

 

 

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija