• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer.rs

11.04.2017

23:03

ŠTA ČEKA BUDUĆE PETAKE? Informatika obavezan predmet, ukida se izabrani sport!

Društvo

ŠTA ČEKA BUDUĆE PETAKE? Informatika obavezan predmet, ukida se izabrani sport!

Podeli vest

Informatika i računarstvo, tehničko i informatičko obrazovanje, fizičko i zdravstveno vaspitanje, od septembra će biti obavezni predmeti za petake.

Nacionalni prosvetni savet na današnjoj sednici usvojio je predlog nastavnog plana za peti i šesti razred osnovne škole, koji je pripremio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji predviđa brojne izmene u odnosu na sadašnje stanje. Tako će informatika i računarstvo iz statusa izbornog predmeta postati obavezni, dok će fizičko postati fizičko i zdravstveno vaspitanje. Informatički sadržaji biće izuzeti iz predmeta tehničko i informatičko obrazovanje, dok će biti dodati sadržaji iz preduzetništva, a ovaj izmenjeni predmet nosiće naziv tehnika i tehnologija.

Svi izborni predmeti se ukidaju i prelaze u sekcije, a kao obavezni izborni predmeti ostaju veronauka, građansko, drugi strani jezik. Ukida se i izabrani sport, koji je do sada bio treći čas fizičkog vaspitanja, a ubuduće će petaci imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.

Nastavnike koji strahuju da će zbog ukidanja izbornih predmeta ostati bez norme, ohrabrila je izjava pomoćnice ministra prosvete Vesne Nedeljković koja kaže da im neće biti smanjen fond časova.

Usvojeni predlog članovi NPS su prvo odbili, da bi potom bio usvojen uz tri izmene: da se  predmet srpski jezik preimenuje u srpski jezik i književnost, da hor zadrži svoj sadašnji status, kao i da se iz postojećeg plana izbaci odredba za koju se tvrdi da je diskriminišuća.

ŠTA JE POKAZAO PROBNI ISPIT ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE: Đaci ne razumeju pitanja iz književnosti i istorije!

Čas više za geografiju i istoriju?

Kako novi plan petacima predviđa 24 časa obaveznih predmeta, dok je zakonom dozvoljeno najviše 25, članovi Saveza društava istoričara Srbije i Srpskog geografskog društva izneli su predlog i da se taj jedan čas ustupi upravo istoriji i geografiji, koji nije usvojen.

NPS protiv blok nastave

Iako je na planu sednice NPS bilo razmatranje predloga nastavnog plana za drugi ciklus obrazovanja, odnosno od petog do osmog razreda, 7. i 8. su izuzeti jer je na plan za njih bilo dosta primedbi. Najviše kritika članovi Saveta izneli su na predlog o uvođenju blok nastave za informatiku i računarstvo i tehniku i tehnologiju. Kako bi se to uklopilo u zakonsko opterećenje učenika brojem časova nedeljno, predviđeno je da se svim ostalim časovima oduzme od fonda časova. Članovi Saveta ovo su žustro kritikovali, pogotovo kada je reč o uzimanju dela časova od nastave srpskog jezika.

VIŠE OD 1.700 ŠKOLA U SRBIJI UVODI UNIFORME! Đaci se pitaju za kroj, škole odlučuju KO PLAĆA!


NPS prošle godine nije usvojio predlog Ministarstva prosvete da se informatika uvede kao obavezan predmet uz obrazloženje da škole nisu opremljene računarima, a predsednik NPS Aleksanar Lipkovski kaže da su za godinu dana napravljeni ozbiljni koraci u rešavanju tog problema.

Nedeljković je rekla da za nabavku računara u školama obezbeđena sredstva - 23 miliona dinara, da su tenderi u toku, a da će za obuku nastavnika informatike biti potrošeno 26 miliona dinara.

Predsednik NPS najavio je da će na sledećoj sednici, 9. maja, biti reči o nastavnim programima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija