• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

12.04.2017

12:26

OTKRIVAMO: SKAČU CENE BENZINA! Gorivo će za 14 dana poskupeti pet dinara!

Društvo

OTKRIVAMO: SKAČU CENE BENZINA! Gorivo će za 14 dana poskupeti pet dinara!

Podeli vest

Benzin BMB 98 skočiće za samo dve nedelje sa 151 na 156 dinara po litru, a evrodizel sa 150 na 155. Razlog je rast cene barela nafte zbog ratnih dejstava u Siriji, kažu stručnjaci

Gorivo će do kraja godine poskupeti i na 160 dinara po litru, pod uslovom da ne bude većih političkih tenzija
Srđan Knežević, vlasnik "Knez petrola"

Gorivo u Srbiji će, zbog rasta cene barela nafte u svetu, za samo dve nedelje u proseku poskupeti za pet dinara po litru, prognoziraju stručnjaci!

Benzin BMB 98, koji je prošlog petka koštao 151 dinar po litru, juče se u proseku prodavao za skoro 154, a u narednih deset dana poskupeće na više od 156 dinara.

Cena evrodizela će u istom periodu sa 150 skočiti na 155 dinara. Pumpadžije kažu da poskupljenje goriva diktira cena barela nafte na svetskom tržištu, koja je skočila zbog novih ratnih dejstava u Siriji. Da sve bude gore, stručnjaci tvrde da će ove turbulencije na tržištu nafte dovesti do toga da gorivo u Srbiji do kraja godine premaši projektovanu cenu od 160 dinara po litru.

Vlasnik "Knez petrola" Srđan Knežević rekao je za Informer da je shodno poskupljenju cene barela nafte na svetskom tržištu moralo da poskupi i gorivo u Srbiji.

Informer

- Poskupljenje je počelo još u petak i do današnjeg dana sve vrste goriva su poskupele za dva do tri dinara. Međutim, ako pogledamo nagli porast cene barela nafte na svetskom tržištu za preko deset odsto, jasno je da trenutna cena u Srbiji nije dovoljna i da će morati još da poraste. Prema nekim našim računicama, gorivo u Srbiji će poskupeti još dva i po do tri dinara u narednih deset dana i tu će se zaustaviti rast cena. Naravno, pod uslovom da se u svetu ne dogodi nešto novo, što će uticati na cenu nafte i što mi ne možemo da predvidimo - rekao nam je Knežević i dodao da će cena goriva gotovo sigurno dodatno rasti do kraja godine:

Bitno je stanje u Turskoj

Kako tvrde u Udruženju naftnih kompanija Srbije, za našu zemlju je najbitnije političko stanje u Turskoj jer nam odatle dolazi kompletno snabdevanje naftom.
- Pored tenzija oko Sirije, za naš region je veoma važno da se očuva koridor snabdevanja kroz Bosfor i Dardanele, jer se značajan deo nafte, uključujući i onu koja se prerađuje u Pančevu, doprema upravo ovim pravcem. A šta će se na tom polju događati, tek ćemo videti u narednom periodu - objašnjava Mićović.

- Posle ovog porasta, prosečna cena goriva biće oko 155,4 dinara, a do kraja godine je planirano da poskupi i do 160 dinara. Svakako, ako bude čestih političkih turbulencija u svetu koje bi uslovile porast cene barela nafte, onda i ova cena može da se premaši - iskren je Knežević.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS) smatraju da neće biti drastičnijeg porasta cene nafte, ali da će, ukoliko se to i dogodi, Vlada Srbije reagovati i spustiti akcize.

- Ne postoji način da se Srbija izoluje od uticaja kretanja na svetskom tržištu nafte, jedino na šta možemo da utičemo su akcize. Vlada može da umanji nivo akciza do 20 procenata bez promene zakona i da ih vrati do zakonom propisanog nivoa kada se tržište vrati u normalu. Ovu mogućnost je Vlada Srbije, poput mnogih vlada u Evropi, iskoristila 2012. godine, kada su cene goriva dramatično skočile - objasnio nam generalni sekretar UNKS Tomislav Mićović.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je zbog neizvesne političke situacije u svetu gotovo nemoguće predvideti koliko nas poskupljenja očekuje do kraja godine.

Informer

- Kada gorivo za samo dve nedelje poskupi pet dinara po litru, što predstavlja više od tri odsto cene, onda je to iznenadno i veliko poskupljenje. Smatram da je nemoguće predvideti cenu do kraja godine, jer se ne može predvideti ni politička situacija u svetu koja na to utiče. Jedino je sigurno da će ovaj nagli porast sigurno ugroziti projektovanu cenu od 160 dinara na kraju godine - jasan je Madžar.

Sa njim se slaže i ekonomista Mahmud Bušatlija, koji tvrdi da cenu nafte poslednjih godina uglavnom određuje politika.

- Radio sam jednu veliku studiju u kojoj sam ustanovio da na cenu sirove nafte od 2015. utiče isključivo politika, pre svega odnosi SAD i Rusije. Ono što je dobro jeste to što se nafta kupuje za dva meseca unapred, pa se nadam da će se nakon ovog poskupljenja tržište stabilizovati - tvrdi Bušatlija.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

После бензина... - иде и "остало",,,,Сиротињска држава нема право на демократију...!!

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59