• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.04.2017

13:08

BRNABIĆ: Lokalne samouprave su generator razvoja

Društvo

BRNABIĆ: Lokalne samouprave su generator razvoja

Podeli vest

MInistarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić uručila je sertifikate za 22 zaposlena koji rade u Kancelarijama za lokalno ekonomski razvoj u 18 opština, a koji su uspešno prošli obuku za rad sa poslovnom zajednicom, podršku početnicima u biznisa, promociju privrede i investicija

Na uručivanju sertifikata u Palati Srbije, u organizaciji NALED-a i Razvojne agencije Srbije (RAS), istaknuto su dve najvažnije stvari koje privrednici očekuju od opština, a to su mere i programi za razvoj malih i srednjih preduzeća kao i otvaranje specijalizovanih odeljenja za podršku privredi.

 - Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) su od užasno velike važnosti, jer je lokal mesto gde treba da počiva ukupan ekonomski razvoj. Lokalne samouprave su generatori razvoja, a jako je važno da one opštine i gradovi koji nemaju KLER da ih naprave, te da daju ljudima koji rade u njima da budu profesionalci -  istakla je Brnabić. 

KLER se u nekim opštinama primio bolje, dok u nekim opštinama i dalje nije na dobrom nivou, ali, prema rečima ministarke Brnabić, sve skupa, ideja postojanja ovakvih kancelarija je u Srbiji prihvaćena kao standard. 


 - Dešava se da lokalne samouprave sede i čekaju Vadu da dovode investitore i da ih raspoređuju po Srbiji. Lokalne samouprave ne treba da čekaju na to jer veliki investitori neće doći u svaku opštinu, a nema ni kapaciteta da dođu u svaku  - kaže ona i objašnjava da nije svaka destinacija za velikog stranog investitora, već da opštine treba pre svega da se fokusiraju na svoja lokalna preduzeća. 

Ona je rekla da neće svaki veliki strani investirtor biti dobar za svaku opštinu, jer kako je objasnila, tamo gde je prioritet životna sredina, ne može se očekivati dovođenje velikih kompanija koje su zagađivači. 

Govoreći o radu lokalnih službenika, ona je istakla da je jedan od prioriteta njenog ministarstva, osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravu, koja će, kako je rekla, prvi put biti mehanizam za obuku službenika u lokalnim samoupravama. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija