• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.04.2017

20:30

MAĐARSKI PREMIJER SE UBIO JER NIJE HTEO DA SA NACISTIMA NAPADNE SRBIJU: Sijarto nije prvi Mađar koji voli Srbe!

Društvo

MAĐARSKI PREMIJER SE UBIO JER NIJE HTEO DA SA NACISTIMA NAPADNE SRBIJU: Sijarto nije prvi Mađar koji voli Srbe!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je u Subotici da se napetost u odnosima Mađarske i Srbije pretvorila u istorijsko prijateljstvo, kao i da Mađarska i Srbija tokom istorije nikad nisu imale bolje odnose. Malo Srba, ali i Mađara, međutim, zna da je mađarski premijer Pal Teleki sebi oduzeo život jer nije hteo da sa nacistima napadne Srbiju i Jugoslaviju 1941. godine

Sijarto je rekao da Mađarska i Srbija Mađare u Vojvodini posmatraju kao najvažniju poveznicu između dve države, da ta veza jača Vojvodinu i Srbiju ali i dodao da to nije uvek bilo tako.

- Mi, Mađari, gledamo na Srbe i oni na nas kao na prijatelje. Za to su političari sa obe strane trebali da načine ozbiljne korake i da prihvate kompromise zbog kojih je neophodno imati hrabro vođstvo, ali je bilo potrebna i ohrabrenje od strane građana da bi se stvorili uslovi za međusobno uvažavanje i stabilnost -  kazao je Sijarto.

Junak ove priče Pal Teleki se u aprilu 1941. se našao pod velikim pritiskom. Nemačka je tražila njegovu pomoć u napadu na Jugoslaviju lažući o dešavanjima u našoj zemlji, a s druge strane, Velika Britanije pretila je ratom ako Nemci pređu preko mađarske granice. 

Teleki je bio član delegacije koja je 12. decembra 1940. u Beogradu potpisala Ugovor o večnom prijateljstvu i miru između Jugoslavije i Mađarske.

Public

Bio je to i suviše veliki pritisak za ovog čoveka, a izlaza nije bilo. Teleki je, kada je dobio potvrdu da su nacističke trupe ušle u Mađarsku, stavio pištolj u usta i ubio se. 

Na stolu je ostalo pismo upućeno Miklošu Hortiju, mađarskom regentu.
 
- Vaše visočanstvo, pregazili smo svoju reč i to iz kukavičluka, nismo ispoštovali Sporazum trajnog mira sa Jugoslavijom. Nacija to oseća, a mi smo odbacili svoju čast. Sada smo saveznici nitkova jer ni jedna reč o navodnim zločinima nije tačna. Ni protiv Mađra, čak ni protiv Nemaca. Postaćemo lopovi! Krašćemo ljudska tela i duše! Nacija smeća. Nisam te sprečio u tome. Ja sam kriv - stoji u oproštajnom pismu.

Spasao 100.000 poljskih vojnika!

Teleki je sin mađarskog političara i ministra unutrašnjih poslova Geze Telekija i Irene Murati, ćerke bogatog grčkog trgovca. 
Pre Prvog svetskog rata, u kojem se borio kao dobrovoljac, postao je univerzitetski profesor i jedan od najvećih eksperata u polju geografije i društveno-ekonomskih poslova.
Pal Teleki bio je prilično kontroverzna figura mađarske istorije - ovaj naučnik bio je premijer Mađarske u nekoliko navrata (1920-1921, 1939-1941) i trudio se da očuva autonomiju svoje zemlje pod teškim političkim okolnostima. 
Međutim, poznat je i po tome što je prvi u Evropi doneo antijevrejski zakon - malo posle Prvog svetskog rata - uskrativši Jevrejima puno pravo na obrazovanje.
Kao takav, sarađivao je sa nacističkom Nemačkom u ranim fazama Drugog svetskog rata jer se nadao se da će Mađarska imati koristi od Nemačke u vraćanju izgubljenih teritorija. Međutim, shvatio je da njegovoj zemlji preti prevelika opasnost od Hitlera.
Podržao je razbijanje Čehoslovačke i Rumunije, premda nije hteo da omogući pristup mađarskoj železnici kako bi olakšao napad na Poljsku 1939. godine, uz obrazloženje da u toj zemlji živi miroljubiv narod. 
Zahvaljujući njemu više od 100.000 poljskih vojnika i civila pobeglo iz Poljske i prešlo granice Mađarske.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija