• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

15.04.2017

19:53

EVO ZA KOJE SREDNJE ŠKOLE SE NAJVIŠE INTERESUJU MATURANTI: Svi bi u medicinare i elektrotehničare, MALO KO U GIMNAZIJE!

Društvo

EVO ZA KOJE SREDNJE ŠKOLE SE NAJVIŠE INTERESUJU MATURANTI: Svi bi u medicinare i elektrotehničare, MALO KO U GIMNAZIJE!

Podeli vest

U preliminarnim anketama osmaci ubedljivo najveće interesovanje pokazali za elektrotehničke i medicinske škole, gimanzije tek na petom mestu * Đaci hoće da upišu škole koje im odmah garantuju posao, kažu stručnjaci

Bojim se da će mnoge gimnazije u unutrašnjosti ostati puste
Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih škola

Mali maturanti u Srbiji ove godine se ubedljivo najviše interesuju za upis elektrotehničkih i medicinskih škola, dok su gimnazije tek na petom mestu po popularnosti, pokazale su preliminarne ankete Foruma srednjih stručnih škola.

Od gimnazija su popularnije i ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole, za koje vlada veće interesovanje nego ikad. Stručnjaci kažu da je na osnovu ovih anketa potpuno jasno da učenici žele da upišu škole koje će im odmah garantovati siguran posao i dobru platu.

Predsednik Foruma stručnih škola Milorad Antić kaže za Informer da su najtraženija zanimanja iz oblasti informacionih tehnologija, za koje je prošle godine bilo potrebno skoro 97 bodova za upis.

TOP 5

1. elektrotehničke škole
2. medicinske škole
3. ekonomske i pravnobirotehničke škole
4. ugostiteljske i turističke škole
5. gimnazije
*Preliminarni podaci Foruma srednjih stručnih škola

- Đaci žele da imaju siguran posao odmah nakon škole, i to one najplaćenije, kao što su radna mesta u IT sektoru. Zato su elektrotehničke škole ubedljivo najpopularnije. Klupe će biti pune i u medicinskim školama koje su primamljive, jer se medicinsko osoblje traži u inostranstvu, a deca uvek misle da je život bolji u nekoj drugoj državi. Sa druge strane, interesovanje za gimnazije je nikad manje, bojim se da će mnoge od njih u unutrašnjosti ostati puste - objašnjava Antić.

On dodaje da dosta đaka želi da upiše i turističko-ugostiteljske škole, a razlog za to je sve veći razvoj turizma u našoj zemlji.

- Smerovi kao što su turistički tehničar ili kuvar veoma su traženi. Kuvari imaju mogućnost dobre zarade u inostranstvu, a tu profesiju popularišu i u medijima. Osim toga, navala je i na ekonomske škole, posebno na smer finansijski tehničar - ocenjuje Antić.
 

Informer

Sve isto kao i prošle godine

Naši sagovornici kažu da su ove godine interesovanja osmaka gotovo istovetna kao prošle. I tada su elektrotehnički i medicinski smerovi bili u vrhu popularnosti.
- Učenici su i prethodne godine na sam vrh liste želja upisivali smerove na kojima se dosta uči informatika. Medicinska škola je takođe bila među prve tri želje, a zatim pravno-poslovne i ekonomske škole - kaže Antić.

- Godinama unazad medicinske škole imaju uspeha jer đak koji ih završi odmah može da se sprema za život na zapadu. Isto je i sa školama koje imaju veliku primenu informatike na časovima, a oni koji se opredele za turizam mogu da ostanu i u Srbiji i da imaju dobar posao. Tako u Vrnjačkoj Banji i u drugim turističkim mestima najbolji đaci upisuju turističke škole jer znaju da ih čeka sigurna zarada u njihovom gradu - objašnjava Sokić.

S druge strane, Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete, kaže da Srbiji treba dosta mladih stručnih ljudi i da se zbog toga radi na razvoju dualnog obrazovanja.

- Ponuda i potražnja na tržištu rada mora da se usaglasi i zato su nam i potrebni tehničari i zanatlije. Naš cilj je da se mladim ljudima obezbedi izvesnije radno mesto i sigurna budućnost - objasnio je Antonijević.

Niko neće u zidare i bravare

Učenici u širokom luku zaobilaze zanatske škole. Niko neće da bude zidar, tesar, bravar, mesar, limar, staklorezac, stolar, keramičar...
- Već deceniju nemamo nijednog učenika na smeru staklorezaca i kamenorezaca, a sve manje je zainteresovanih i za zidare, tesare i armirače. Ako nemamo osposobljenu radnu snagu, nećemo imati ni industriju ni proizvodnju - upozorava Milorad Antić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija