• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. - S. K.

19.04.2017

20:54

UPOZORENJE STOMATOLOGA: Čak 85% dece ima deformisane vilice i mora da nosi protezu!

Društvo

UPOZORENJE STOMATOLOGA: Čak 85% dece ima deformisane vilice i mora da nosi protezu!

Podeli vest

Broj predškolske dece koja imaju neku anomaliju vilice i zuba povećao se sa 35 na 85 odsto u poslednjoj deceniji... Krivi su roditelji koji ih hrane kašicama i tako ih ne podstiču da žvaću

Čak 85 odsto dece u Srbiji ima neki deformitet vilice i zuba i zbog toga mora da nosi protezu, upozoravaju lekari. Prema njihovim rečima, razlog za ovako dramatičnu statistiku leži u činjenici da roditelji svoju decu hrane pasiranom hranom i kašicama, i tako ih ne podstiču da žvaću, pa im se vilica ne razvija na vreme.

Što je još poraznije, pre samo deset godina tek 35 odsto naše dece imalo je deformitete vilice, što znači da je ovaj problem u poslednje vreme sve izraženiji.

Samo trećina ima zdrave zube

Prema podacima Instituta "Batut", samo 36 odsto dece u Srbiji ima sve zdrave zube. Godišnje se otkrije oko 590.000 karijesa kod najmlađih, dok se oko 260.000 stalnih zuba izvadi.

Najmlađi najčešće kubure sa uskom vilicom i poremećajem zagrižaja, koji može da dovede do ubrzanog razvoja karijesa i postepenog gubitka svih zuba.

Pogrešna ishrana

Načelnik Klinike za ortopediju vilice pri Stomatološkom fakultetu u Beogradu Željko Milosavljević ističe da su glavni uzročnici ovih deformiteta "polusažvakana", industrijski obrađena hrana, na kojoj se u današnje vreme zasniva dečja ishrana.

- Za pravilan razvoj vilice potrebno je da se hrana žvaće, a ne samo da se mulja po ustima i guta. Dakle, za dobro oralno zdravlje neophodno je jesti sirovu i neobrađenu hranu, jer se prilikom žvakanja vrši pritisak na vilicu i tako omogućava njen razvoj. Međutim, u današnje vreme u ishrani dece preovladava pasirana i poluobrađena hrana, razne kašice, i otuda i ovako dramatične brojke - objašnjava Milosavljević.

On napominje da su veličina i broj zuba genetski određeni, ali da na pravilan razvoj vilice i te kako može da se utiče. Zato savetuje roditeljima da deci što ranije u ishranu uključuju sirovu hranu.

Mnogi roditelji do treće godine deci pasiraju hranu, a ona bi morala da žvaću već posle devet meseci
Mladen Mandić, oralni hirurg

- Čim deci izrastu bočni zubi, oko druge godine, ona su u stanju da žvaću i jedu "kao veliki" i otuda bi to trebalo i forsirati. Onda ćemo imati i manji problem sa najčešćim anomalijama, kao što su uzana vilica i naročito poremećaj zagrižaja koji ubrzava pojavu karijesa i izaziva paradentopatiju, odnosno gubitak zuba. Više od 85 odsto mališana ima jedan od ovih problema, a tek kod 15 odsto njih to je samo estetski problem - kaže Milosavljević.

Prema njegovim rečima, najefikasnije je staviti mobilnu protezu između osme i devete godine, jer se njome može uticati na razvoj same vilične kosti.

- Već oko 15. godine mobilne proteze se ne stavljaju, već samo fiksne. One mogu da isprave zube, ali za razliku od mobilnih, ne utiču na samu vilicu jer je njen razvoj gotovo završen - objašnjava Milosavljević.

Vitamini i cucle

Mladen Mandić, oralni hirurg u beogradskoj ordinaciji "Eurodent", kaže za Informer da posebno zabrinjava činjenica da se broj dece sa anomalijama vilice čak značajno uvećao u poslednjih deset godina, pošto je pre samo jedne decenije tek svako treće dete imalo problem sa krivom vilicom.

- U poslednje vreme mnogi roditelji sve do treće godine deci pasiraju hranu pa kasnije zbog toga mnogi mališani imaju deformitete zuba i vilice. A već posle devetog meseca deci bi trebalo davati čvršću hranu kako bi jačali i razvijali vilicu. Takođe, ishrana koja nije bogata vitaminima, ali i dugo korišćenje cucli mogu biti uzrok deformiteta - kaže Mandić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija